Τα smartphone παλαιότερα ήταν για λίγους, γι'αυτούς που ήθελαν να ψαχτούν και απαιτούσαν περισσότερα από το κινητό τους. Μετά ήρθε το iPhone. Το απέκτησαν όλοι, έγινε ο μαϊντανός της κινητής τηλεφωνίας. Το πήρε μέχρι και η κουτσή Μαρία. Κι ας το χρησιμοποιούσε μόνο για κλήσεις. Όμως με το iPhone οι μάζες γνώρισαν την έννοια “smartphone”. Αλλά το τίμημα ήταν ακριβό. Τόσο γιατί έπρεπε να πληρώσουν πολλά $$ για να αποκτήσουν τη συσκευή, όσο και γιατί έπρεπε να προσαρμοστούν στη “χούντα” της Apple και του γκεσταπίτικου iTunes. Οι χρήστες έπρεπε να κάνουν επανάσταση. Δεν έκαναν όμως. Ευτυχώς το έκαναν οι ανταγωνίστριες εταιρείες της Apple. Κάπως έτσι γεννήθηκε το HTC Wildfire.
Άνοιξέ το να χαρείς...
Δεν είναι ούτε Wild, ούτε Fire, αλλά είναι HTC. Wild δεν είναι γιατί είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Όταν το ανοίξεις για πρώτη φορά, θα σε καθοδηγήσει βήμα-βήμα στη συμπλήρωση των λογαριασμών (gmail, facebook, twitter, flickr) και θα σου ζητήσει να ορίσεις πως θα συνδέεται με το διαδίκτυο, Wi-Fi ή 3G; Αν δεν έχεις data plan στο συμβόλαιό σου για δωρεάν MB, μην σκεφτείς καν το 3G, θα σε ρημάξει οικονομικά.
Μόλις συμπληρώσεις τα απαραίτητα μπαίνεις στον θαυμαστό κόσμο του λειτουργικού συστήματος Google Android με τη ματιά της HTC. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το Android θα βρείς και τις παραμετροποιήσεις του Sense, του περιβάλλοντος χρήσης της HTC.
Η HTC λέει ότι το Sense έχει τρία δομικά στοιχεία “Κάν’ το δικό σου, Μείνε σε επαφή και Εξερεύνησε το απροσδόκητο”. Επειδή αυτό ακούγεται μάλλον σαν αστεία και αποτυχημένη μετάφραση, εγώ το μόνο που λέω είναι ότι το Sense σε διευκολύνει όντως στην επικοινωνία με τους άλλους. Για παράδειγμα μπορείς να ανανεώσεις τα status σου σε όλα τα δίκτυα με ένα κλικ, κάτι που δεν γίνεται στο κλασικό Android. Ή να δεις τι παίζει με όλες τις επαφές από Facebook, Twitter και Flickr. Αυτό είναι εκπληκτικό γιατί δεν χρειάζεται να πας σε 3 μέρη για να έχεις ολοκληρωμένη άποψη για το τι κάνουν οι φίλοι σου. Δεν είναι όλα ρόδινα όμως. Αν αρέσκεσαι στις διαδικτυακές δημόσιες σχέσεις και έχεις μαζέψει τον κάθε άσχετο στο προφίλ σου, τότε μάλλον αυτή η λειτουργία θα σου φανεί ενοχλητική. Το ότι τον έκανες φίλο στο Facebook, δεν σημαίνει ότι θες να τον κουβαλάς και παντού μαζί σου. Που είναι τα φίλτρα οέο; Στο Xperia X10 που έχει αντίστοιχες λειτουργίες, υπάρχουν, εδώ που είναι;
Φωτοθαύμα ή φωτοδράμα;
Πέρα από κοινωνική δικτύωση, το Wildfire έχει ότι ακριβώς χρειάζεσαι, το εξής ένα, μια καλή φωτογραφική μηχανή. Μην περιμένεις θαύματα, δεν θα αντικαταστήσει την DSLR σου, αλλά ίσως σε βγάλει ασπροπρόσωπο όταν δεν κουβαλάς μαζί σου άλλη ψηφιακή μηχανή. Τα 5MP είναι ικανοποιητικά στο φως της μέρας όμως στο σκοτάδι το αποτέλεσμα είναι μάλλον μέτριο. Ξέχνα τις φωτογραφίες από τη νυχτερινή ζωή της Μυκόνου, δεν μπορούν να δημοσιευτούν πουθενά αν και χρησιμοποίησε το LED flash. Οκ, ας παραδεχτούμε πάντως ότι το LED flash λειτουργεί άψογα ως φακός. Τουλάχιστον εμένα με έσωσε αρκετές φορές που προσπαθούσα να βρω την κλειδαρότρυπα για να χώσω το κλειδί μέσα στο σκοτάδι (και ύστερα από αρκετές τεκίλες).
Με προικιά από τη μάνα του
Η HTC έχει φροντίσει να εξοπλίσει το Wildfire με ένα σωρό εφαρμογές που βρίσκονται προεγκατεστημένες στο κινητό και βοηθούν πολύ το χρήστη. Όχι ότι δεν θα τις βρείς στο Android Market για να τις εγκαταστήσεις και σε άλλα Android κινητά αλλά θα χρειαστεί να ψάξεις λιγάκι καθώς οι εφαρμογές ξεπερνούν πλέον τις 70.000. Άσε που για το ίδιο πράγμα υπάρχουν δεκάδες παρόμοιες εφαρμογές. Ακόμα ψάχνω μια ικανοποιητική εφαρμογή για τον καιρό στο Android market και δεν βρίσκω, όλες έχουν ακρίβεια της πλάκας (μα να λέει 32 βαθμούς Κελσίου όταν έξω ψήνεις αυγά κάτω από τον ήλιο;). Αντιθέτως αυτή που βρίσκεται εγκατεστημένη στο Wildfire φαίνεται να δουλεύει άψογα και είναι πολύ εντυπωσιακή, κάτι που θα δείς όταν βρέχει ή χιονίζει, τα γραφικά είναι πραγματικά πανέμορφα (αλλά δυστυχώς δεν χιονίζει συχνά στο Ελλαδιστάν).
Ραδιόφωνο πιάνει;
Ο ορισμός των smartphones θα μπορούσε να είναι “σύνθετα κινητά που κάνουν τα πάντα εκτός από τα απλά πράγματα”. Τι είναι τα απλά; Μα φυσικά το ραδιόφωνο. Το iPhone δεν έχει ραδιόφωνο ούτε το Milestone κι αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι τόσο δύσκολο να βάλεις μια γ*μ*κεραία στο κινητό να πιάνει τους Ρ/Φ σταθμούς. Το Wildfire έχει δέκτη ραδιοφώνου και πιάνει ραδιόφωνο (εύγε). Επίσης να δηλώσω ότι το ξυπνητήρι λειτουργεί άψογα (αυτό είναι μπιχτή για τη Motorola που λάνσαρε το Milestone με bug στο ξυπνητήρι κι έτσι οι χρήστες περίμεναν update για να μπορούν να ξυπνούν το πρωί στην ώρα τους).
Τι να το κάνω;
Το Wildfire να το πάρεις αν θέλεις ένα smartphone ελαφρύ, εύχρηστο και μικρό για να χωράει παντού. Να το πάρεις αν δες είσαι super power user, κοινώς αν δεν θέλεις τον γρηγορότερο επεξεργαστή που κυκλοφορεί στην αγορά (το Wildfire ασπάζεται το πνεύμα της διαφήμισης “φέεεετταααα”). Η οθόνη του είναι μέτρια αλλά δεν έχεις θέμα, τα βασικά τα βλέπεις. Να το πάρεις επίσης αν δεν σκοπεύεις να γράφεις μακροσκελή email από το κινητό γιατί χωρίς qwerty πληκτρολόγιο τα πράγματα είναι σκούρα (αν και το ψηφιακό πληκτρολόγιο της htc θεωρείται από τα πιο εύχρηστα). Μην τα θέλουμε όλα όμως, το Wildfire ζυγίζει όσο μια ελαφρόπετρα και είναι αισθητικά πανέμορφο. Επιπλέον ακούς μουσική, ραδιόφωνο, βγάζεις καμιά φωτογραφία στα πεταχτά και φυσικά μένεις σε επαφή με φίλους και γνωστούς (και συνεργάτες). Άσε που δεν θα ξεφραγκιαστείς για την αγορά του. Τι άλλο θες; Αυτό είναι ένα smartphone για όλους! Και για σένα μάνα...
Μετά απ' όλα αυτά το HTC Wildfire το Relationship Status στο Gadgetbook του techinsider θα λέει:
In a relationship (νομίζω ότι θέλω κάτι παραπάνω από σένα)
Σχόλια