Είναι ένα κινητό που καταφέρνει να ξεπουλάει σαν τρελό σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο, παρά τα 660 ή 780 ευρώ που πρέπει να αφαιρέσεις από το πορτοφόλι σου. Είναι μια συσκευή που αποτελεί το must have κινητό για (ίσως χωρίς υπερβολή) την πλειοψηφία των συνδρομητών της κινητής τηλεφωνίας. Είναι το σημείο αναφοράς για τον κόσμο αλλά και τον ανταγωνισμό του, εδώ και περίπου 4 χρόνια. Αυτό είναι το iPhone 4, αυτό ήταν και συνεχίζει να αποτελεί η οικογένεια των κινητών της Apple.
Όταν «μιλάει» τόσο έμπρακτα το καταναλωτικό κοινό με την εμμονή του στο συγκεκριμένο προϊόν, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον να κάνεις μια παρουσίασή του. Βέβαια, είναι λίγο δύσκολο να προσπαθήσεις να κρατηθείς στην απαραίτητη απόσταση απέναντί του, γιατί και εσύ καταναλωτής είσαι και έχεις αδυναμίες.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν...
Κρατώντας στα χέρια για αρκετές ημέρες το iPhone 4 προσπαθήσαμε και εμείς να διερευνήσουμε τι είναι αυτό που κάνει και τη συγκεκριμένη συσκευή ανάρπαστη. Νομίζω ότι το βασικότερο στοιχείο του, είναι το δαγκωμένο μήλο στην πίσω όψη της συκευής, με ότι θετικό ή αρνητικό συνεπάγεται αυτό. Καμία άλλη συσκευή, με τα πλέον εξελιγμένα χαρακτηριστικά, όσο όμορφο και αν είναι, δεν μπορεί να σε πείσει τόσο εύκολα να αφαιρέσεις ένα τόσο σημαντικό χρηματικό ποσό και να το επενδύσεις πάνω της. Το iPhone έχει δημιουργήσει το δικό του brand (δίκαια ή άδικα) και ο ανώτερος πήχης τιμής που έχουν τα άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα δε βρίσκει εφαρμογή στη συσκευή της Apple. Εδώ δεν μπορεί παρά να βγάλει το καπέλο κάποιος στην Apple.
Η προσέγγιση της Apple στο iPhone 4 είναι επίσης πανέξυπνη. Επανασχεδιάζονας τη συσκευή και δημιουργώντας ένα ολοκαίνουργιο προϊόν επανατροφοδοτεί το ενδιαφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του κοινού των προηγούμενων μοντέλων. Μια πλειοψηφία για την οποία είτε κατείχε το 3G είτε κατείχε το 3GS δεν είχε ιδιαίτερη σημασία αφού με μια πρώτη ματιά (εξωτερική) οι δύο συσκευές είναι ίδιες και με μια δεύτερη (εσωτερική) έχουν τόσο μικρές ώστε να μην είναι απαραίτητο το πέρασμα από το ένα στο άλλο. Όμως με το iPhone 4 αλλάζουν τα πράγματα. Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο είναι εκτός της σχεδιαστικής ταυτότητας της Apple, ξεχωρίζει. Οι διαφορές με τα προηγούμενα είναι άμεσα αντιληπτές. Πιο λεπτό, έχει αποχωριστεί τις καμπύλες των προγόνων του, είναι πιο κομψό, πιο στιβαρό (χάρη στα υλικά κατασκευής του) από τα προηγούμενα. Γνώμη μου είναι ότι λόγω του γυαλιού και στις δύο πλευρές (μπροστά, πίσω) είναι και πιο ευπαθές σε κάποια απότομη πρόσκρουση με το πεζοδρόμιο ή το πάτωμα, οπότε μια θήκη προστασίας (ανεξάρτητα από το αν δίνετε σημασία στο «πρόβλημα» της κεραίας) είναι απαραίτητη.
Κεραία είπα; Καλώς ή κακώς, όταν έχουν ακουστεί τόσα πολλά για το συγκεκριμένο ζήτημα, μία από τις πρώτες ενέργειες που κάναμε ήταν να το εντοπίσουμε. Και ναι, μετά από κάποια δευτερόλεπτα που κρατάμε τη συσκευή από το «ευαίσθητο σημείο» χαμηλώνει η στάθμη του σήματος της κεραίας. Όχι όμως σε τέτοια επίπεδα, ώστε να τερματιστεί μια τηλεφωνική κλήση, τουλάχιστον στην Αθήνα όπου σίγουρα τα επίπεδα κάλυψης των δικτύων είναι σε καλύτερο επίπεδο από άλλες περιοχές. Σαφώς από μια εταιρεία όπως η Apple περιμένεις άρτιο προϊόν, χωρίς τεχνικό πρόβλημα, όπως επίσης σαφώς και περιμένεις καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος, εφόσον σκάσει ένα όπως αυτό της κεραίας. Οι θήκες και η διαδικασία αλληλοκατηγοριών με άλλες εταιρείες σχετικά με αντίστοιχο πρόβλημα και σε άλλες συσκευές ήταν τουλάχιστον αλαζονική αντιμετώπιση από την πλευρά της.
Αλλά ας προχωρήσουμε στο τώρα. Και αυτό λέει οθόνη τεχνολογίας Retina. Αναμφίβολα, η οθόνη του iPhone 4 είναι εξαιρετική. Γράφτηκαν πολλά από τις 7 Ιουνίου όταν και παρουσιάστηκε η συσκευή στην Αμερική, όμως είναι άλλο να ακούς και να διαβάζεις και άλλο να βλέπεις μόνος σου. Και για την οθόνη του iPhone 4, άξιζε ίσως η κάθε λέξη που γράφτηκε. Η διαφορά σε λάμψη και καθαρότητα με την αντίστοιχη του 3GS είναι εμφανής με την πρώτη ματιά, οδηγώντας τον κάτοχο του iPhone 4 να παίζει αδιάκοπα μαζί της. Έτσι, χωρίς λόγο. Έστω και αν ο ανταγωνισμός κινείται στις 4 ίντσες με νέας τεχνολογίας LED οθόνες, τέτοιο εθιστικό φαινόμενο ενασχόλησης μαζί τους δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν. Σε αυτό συμβάλει και η άμεση απόκρισή της (άμεση όμως) στις εντολές του χρήστη, γεγονός που οφείλεται πιθανότατα και στο λειτουργικό (θα αναφερθούμε αργότερα) αλλά και τον ισχυρό επεξεργαστή της συσκευής.
Και μιας και ο λόγος για τον επεξεργαστή, όπως γράφει και ο escape, η πραγματική δοκιμασία για να διαπιστώσεις τα οφέλη του είναι τα παιχνίδια. Εκεί ο επεξεργαστής Α4 «δείχνει τα δόντια του» προσφέροντας απολαυστικό gameplay.
Το iPhone 4 αντιμετωπίζει πιο σοβαρά και τη φωτογραφία. Η ανάλυση στις φωτογραφίες έχει ανέβει στα 5 megapixels, προσφέροντας παράλληλα και εγγραφή HD video. Ξεπερνώντας τη γλώσσα των αριθμών, η ποιότητα των λήψεων είναι πολύ καλή για τα αναχρονιστικά (σε μερικούς) 5 megapixels, τα χρώματα και τα αντικείμενα βγαίνουν πιο φωτεινά, ενώ η Apple προσέθεσε και φλας για νυχτερινές λήψεις. Μην περιμένετε βέβαια την ποιότητα αντίστοιχων Xenon φλας αλλά από το ολότελα, σίγουρα είναι μια αναβάθμιση… Πανεύκολη είναι και η εναλλαγή από την βασική στην εμπρόσθια βοηθητική κάμερα που επίσης διαθέτει το iPhone 4.
Καλή όλη αυτή η κουβέντα για τα καλούδια με τα οποία έχει εξοπλιστεί το νέο iPhone αλλά η συγκεκριμένη οικογένεια συσκευών στήριξε την επιτυχία της στο software, στο λειτουργικό της. Εκεί έφερε την επανάσταση, αυτό αποτελεί την καρδιά του. Το iPhone 4 κυκλοφορεί με το λειτουργικό iOS4, στο οποίο λογικό είναι ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από τις βασικές αρχές του παρελθόντος (και γιατί να αλλάξει άλλωστε). Το μενού του κινητού της Apple συμπεριφέρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ο χρήστης το διαχειρίζεται όπως ακριβώς και στο παρελθόν. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις εντοπίζονται στην υποστήριξη multitasking (επιτέλους), που μπορεί να μην βασίζεται πάνω στην ακριβή ερμηνεία του όρου αλλά sorry κάνει μια χαρά τη δουλειά του, ενώ έχει προστεθεί και η δυνατότητα δημιουργίας φακέλων, ώστε να οργανώνετε με ακόμα μεγαλύτερη άνεση τις εφαρμογές που κατεβάζετε στη συσκευή.
Και τώρα τι; Το αγοράζετε;
Παρά το γεγονός ότι το iPhone 4 είναι ένα θαυμάσιο τηλέφωνο, ούτε εγώ, ούτε όλοι όσοι ίσως δουλεύουν στο deasy, δικαιολογούν την τιμή του. Τα 660 (για τα 16GB) ή τα 780 (για τα 32GB) είναι πολλά. Βέβαια αν ανήκετε σε εκείνους που θέλουν να συνδυάσουν την απόκτησή του με την ανανέωση του συμβολαίου τους ή με ένα νέο τιμολογιακό πακέτο, μπορεί να πετύχετε σημαντική μείωση στην τιμή του, που ίσως να δικαιολογούν την απόφασή σας. Αν ανήκετε σε εκείνους που έχουν το 3GS, η διαφορά τιμής των δύο μοντέλων είναι τέτοια που ίσως πάλι δε δικαιολογείται η απόφασή σας να μεταβείτε στη νέα γενιά. Εφόσον το αποφασίσετε, το σίγουρο είναι ότι θα έχετε την πιο ομαλή μετάβαση από ένα κινητό σε κάποιο άλλο που είχατε ποτέ. Πραγματικά, δεν θα χρειαστεί να πειράξετε τίποτα, όλα τα data από το προηγούμενο μοντέλο θα καταχωρηθούν αυτόματα στο iPhone 4, με την πρώτη σύνδεσή σας στο iTunes.
Αν ανήκετε τέλος σε εκείνους που θέλουν να περιμένουν για να πέσει η τιμή του στο μέλλον, θα τολμούσαμε να πούμε ότι η αναμονή μάλλον θα είναι μάταιη. Ποτέ στο παρελθόν, η τιμή του iPhone δε μειωνόταν σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, όπως συμβαίνει σε άλλα μοντέλα. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις….
*Ευχαριστούμε την Cosmote για την ευγενική παραχώρηση της συσκευής.
Σχόλια