Τη δεκαετία του ‘70 οι κατασκευαστές καταναλωτικών ηλεκτρονικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στα πάνω τους και οι Ευρωπαίοι ακολουθούσαν κατά πόδας. Τη δεκαετία του ‘80, οι Ευρωπαίοι βρέθηκαν στην κορυφή με τους Ιάπωνες να είναι η ανερχόμενη δύναμη, προσφέροντας τότε προσιτά και καλά προϊόντα. Τη δεκαετία του ‘90, οι Ιάπωνες ανέβηκαν ένα σκαλί και έβλεπαν τους Κορεάτες να έρχονται δυναμικά. Τη δεκαετία του 2000 ήταν η σειρά των Κορεατών που βλέπουν τους Κινέζους να ανεβαίνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Και αν κρίνουμε από τα τελευταία προϊόντα των κινεζικών εταιρειών, όπως το Huawei Ascend P1, τότε βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο για να φθάσουν στην κορυφή.
Το Ascend P1 αποτελεί ένα από τα βασικά μέλη της νέας σειράς smartphones της Huawei. Η πρώτη εντύπωση όταν το έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου ήταν ότι πρόκειται για μία συσκευή που έχει “δουλευτεί” αρκετά από το τμήμα σχεδιασμού της Huawei. Είναι θα έλεγα η πρώτη πρόταση της Huawei που διαθέτει τόσο υψηλό δείκτη καλαισθησίας. Διαθέτει προσεγμένο σχεδιασμό, είναι ιδιαίτερα λεπτό, ενώ η πίσω λευκή επιφάνειά του, "συντονίζεται" με τις σύγχρονες χρωματικές τάσεις στα κινητά τηλέφωνα.
Η οθόνη είναι πολύ απλά, μεγάλη, τόσο μεγάλη όσο πρέπει. Η διαγώνιος είναι στις 4,3 ίντσες, κυριαρχεί στην μπροστινή πλευρά της συσκευής, διαθέτει εξαιρετική ευκρίνεια, ενώ η ανάλυσή της φθάνει τα 960x540 pixels.
Πολύ γρήγορο
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι σε πολύ καλό επίπεδο, καθώς η κάμερα προσφέρει ανάλυση στα 8 megapixel και γενικότερα η ποιότητα των φωτογραφιών είναι εξαιρετική. Ο επεξεργαστής ακολουθεί την τάση των διπύρηνων και είναι χρονισμένος στα 1,5 GHz, κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι το Ascend P1 είναι πολύ γρήγορο.
Η εμπειρία που αποκόμισα από τη χρήση της συσκευής ήταν πολύ καλή. Η ύπαρξη του Android 4.0 βοηθά στη βελτιωμένη εμπειρία, όπως, φυσικά, και ο διπύρηνος επεξεργαστής. Στα ελληνικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς υποστηρίζονται χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης οποιασδήποτε εφαρμογής, ενώ στην αναπαραγωγή πολυμέσων δεν υπήρξε επίσης κανένα ζήτημα. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσω ότι είναι πολύ πρακτική η θέση της θύρας για την κάρτα microSD που βρίσκεται στα πλάγια. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να αφαιρεθεί για να μπει μια άλλη, όποτε θέλει ο χρήστης και χωρίς να απενεργοποιήσει τη συσκευή. Εκτός, βέβαια, και αν τα 4 GB εσωτερικής μνήμης επαρκούν (αυτές τις εποχές μάλλον δύσκολο μας φαίνεται).
Υψηλές αντοχές
Για να είμαι ειλικρινής, το στοιχείο που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η αυτονομία του Ascend P1. Πρέπει να είναι το πρώτο smartphone με Αndroid που άντεξε σχεδόν ένα 24ωρο σε δική μου χρήση. Κάτι που από μόνο του είναι μερικές φορές αρκετό για να προτείνω σε κάποιον να αγοράσει ένα smartphone.
Γενικώς, το Ascend P1 είναι ένα “τίμιο” κινητό που παίρνεις περισσότερα από όσα πληρώνεις. Τόσο από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών όσο και από πλευράς σχεδιασμού και εμπειρίας χρήσης. Το ερώτημα είναι αν αυτό είναι αρκετό για όσους καταναλωτές θεωρούν το smartphone και ως status symbol, οπότε πιστεύουν ότι πρέπει να αγοράσουν αυτό που έχει το σωστό brand name... Παλιότερα, το συγκεκριμένο κοινό ήταν η πλειοψηφία, όμως η συγκεκριμένη τάση σταδιακά αποδυναμώνεται, καθώς ο καταναλωτής θέτει μπροστά πιο πρακτικά ζητήματα. Με δεδομένο ότι το Ascend P1 είναι μία συσκευή που θα κοστίζει γύρω στα 400 ευρώ, είναι δεδομένο ότι είναι πολύ πιο προσιτό από άλλες ανταγωνιστικές προτάσεις με αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Και η τιμή, όπως ξέρουμε πολύ καλά, είναι ένα σημαντικό πρακτικό ζήτημα...
Σχόλια