Η δεκαετία του ’90 ήταν η εποχή των προσωπικών υπολογιστών για την αγορά της πληροφορικής. Κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα στο επίκεντρο βρέθηκε η δικτύωση των υπολογιστών μεταξύ τους και το Διαδίκτυο εξελίχθηκε στο νέο μέσο επικοινωνίας. Τι μας περιμένει στην δεκαετία που μόλις ξεκίνησε; Όπως φαίνεται, στην επόμενη γενιά της πληροφορικής, πρόκειται να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, όπου όλες οι εφαρμογές και τα δεδομένα των χρηστών θα βρίσκονται κάπου στο Διαδίκτυο στα αποκαλούμενα και υπολογιστικά «σύννεφα», καθώς πλέον έχουμε αρχίσει να εισερχόμαστε στην εποχή του αποκαλούμενου και “cloud computing”.
Προς το παρόν, βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα αυτής της νέας γενιάς πληροφορικής, αν και κάποια πρώτα δείγματα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε από τις κινήσεις εταιρειών – κολοσσών όπως είναι η Google και η Microsoft. Αυτές οι δύο εταιρείες προσφέρουν –και μάλιστα δωρεάν- τη δυνατότητα στους, ανά τον κόσμο, χρήστες πέραν του να έχουν το email τους στο Web, υπηρεσίες αποθήκευσης φωτογραφιών (π.χ. Google Picasa) ή γενικότερα αρχείων (π.χ. Microsoft SkyDrive). Και ο χώρος αποθήκευσης δεν είναι απαραίτητα μικρός αν αναλογιστεί κανείς ότι το SkyDrive επιτρέπει την αποθήκευση δεδομένων συνολικής χωρητικότητας 25 GB, ικανοποιητικός για τους περισσότερους χρήστες.
Οι υπηρεσίες αυτές που είναι online –γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι συνεχώς συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο για να τις εκμεταλλευτείς- δεν σταματούν στο email και την αποθήκευση αρχείων και φωτογραφιών. Ακόμη και κείμενα μπορείς να γράψεις με τις ειδικές εφαρμογές που είναι διαθέσιμες, όπου τα πάντα γίνονται μέσω ενός πρόγραμματος πλοήγησης ιστοσελίδων (web browser). Φυσικά, η αποθήκευση γίνεται και αυτή online.
Google και Microsoft είναι προφανώς οι πιο γνωστοί «παίκτες» σε αυτή τη νέα αγορά που έχει αρχίσει να δημιουργείται, αλλά σίγουρα δεν είναι οι μόνοι. Αρκετές εταιρείες έχουν αρχίσει να προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες σε απλούς χρήστες, οι οποίοι θέλουν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους οπουδήποτε και αν βρίσκονται, χωρίς να κουβαλάνε απαραίτητα, το δικό τους προσωπικό υπολογιστή. Το μόνο που χρειάζονται είναι μία συσκευή με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Εδώ ενδεχομένως να βρίσκεται ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον σημείο της εποχής του cloud computing: ότι αυτή η συσκευή πρόσβασης στα δεδομένα και χρήσης των εφαρμογών και των υπηρεσιών δεν είναι απαραίτητο να είναι υπολογιστής. Μπορεί να είναι και ένα κινητό τηλέφωνο ή κάποια από τις νέου τύπου συσκευές όπως το iPad της Apple. Η μόνη απαίτηση είναι η σύνδεση στο Διαδίκτυο σε υψηλές ταχύτητες.
Τα «σύννεφα δεδομένων» που δημιουργούν η Google, η Microsoft και οι υπόλοιπες εταιρείες είναι «δημόσιας χρήσης» (public clouds). Μπορεί δηλαδή ο καθένας μας να τα χρησιμοποιήσει. Και υπόσχονται, ότι τηρούν το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων. Και αν σας έπιασε ένας κόμπος εσάς για το επίπεδο απορρήτου που εξασφαλίζεται, σκεφτείτε πόσο πιο έντονη μπορεί να είναι η δυσπιστία των εταιριών, στο να αποδεχθούν να «παραδώσουν» τα δεδομένα τους σε ένα δημόσιας χρήσης «σύννεφο». Αλλά, οι επιχειρήσεις θα ζητήσουν την ευχρηστία και τα πλεονεκτήματα του cloud computing, στα οποία περιλαμβάνεται και η βέλτιστη αξιοποίηση των υποδομών πληροφορικής.
Γι’ αυτό και αρχίζουν και κάνουν την εμφάνιση τους λύσεις που προσφέρουν τη δυνατότητα για ιδιωτικής –ή εταιρικής- χρήσης «σύννεφα» (private clouds). Τα συγκεκριμένα «σύννεφα» είτε θα βρίσκονται μέσα στις εγκαταστάσεις μίας εταιρείας είτε θα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις παρόχων υπηρεσιών και υποδομών cloud computing και η πρόσβαση θα είναι περιορισμένη. Επίσης, είναι πιθανό να δούμε και υβριδικά επιχειρηματικά μοντέλα που να απευθύνονται σε επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας εποχής για το χώρο της πληροφορικής αλλά και γενικότερα της σύγκλισης μεταξύ των τηλεπικοινωνιών και των υπολογιστών. Το κύριο πρόβλημα στο cloud computing είναι πως απαιτεί συνεχή σύνδεση στο Διαδίκτυο, κάτι το οποίο, παρά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί στο 100% ούτε στις πιο ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες. Όμως οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο κλάδο «τρέχουν» με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς…
Σχόλια