Για τη Samsung, το νέο μοντέλο της σειράς Galaxy S αποτελούσε το μεγαλύτερο «στοίχημα» των τελευταίων ετών, ιδίως μετά τις όχι και πολύ κριτικές που είχε πάρει το Galaxy S5 (και είχαν ως αποτέλεσμα μέτριες πωλήσεις).Όμως το Galaxy S6, κυρίως στην έκδοση Edge, δείχνει ότι ο κορεατικός κολοσσός το κερδίζει το στοίχημα του.
Έχοντας περάσει μερικές ημέρες μαζί και με τις δύο εκδόσεις του Galaxy S6, την «απλή» και την Edge, μπορώ να πω ότι οι πρώτες εντυπώσεις που είχαμε όταν πρωτοείδαμε τις συγκεκριμένες συσκευές στη Βαρκελώνη στο πλαίσιο του Mobile World Congress, επιβεβαιώθηκαν. Ειδικά το Galaxy S6 Edge μπορεί να έχει ορισμένα μειονεκτήματα αλλά κατά την «ταπεινή» μου άποψη είναι το κορυφαίο smartphone που είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά. Ταυτόχρονα, βέβαια, είναι και από τα πιο ακριβά, όμως και αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο. Για να είμαι ειλικρινής, το Edge μου άρεσε σε τέτοιο βαθμό που ίσως να παραμέλησα το «απλό» Galaxy S6 που είναι, επίσης, ένα κορυφαίο smartphone. Απλώς δεν είναι τόσο όμορφο όσο το κυρτό «αδελφάκι» του.
Εξαιρετικός σχεδιασμός
Σε μία εποχή που στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς, είναι λίγο δύσκολο να βρεις συσκευή που να ξεχωρίζει αποκλειστικά και μόνο λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών, το design έχει τη σημασία του. Η Samsung είχε δείξει τις προθέσεις της το περασμένο φθινόπωρο με το Galaxy Note Edge που είχε εντυπωσιάσει έχοντας μία κυρτή πλευρά, η οποία, μάλιστα, ήταν και άκρως λειτουργική. Το Galaxy S6 Edge έχει δύο κυρτές πλευρές και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, συνυπολογίζοντας και το πολύ μικρό πάχος της συσκευής. Θα στο επιβεβαιώσουν το σύνολο των ανθρώπων του deasy που είδαν το τηλέφωνο, αλλά και πολλοί από αυτούς που συνάντησα (άνδρες - γυναίκες) όσο είχα στην κατοχή μου το τηλέφωνο.
Οι κυρτές πλευρές είναι και λειτουργικές καθώς η πλοήγηση του δακτύλου πάνω στην οθόνη γινόταν πιο εύκολα και ομαλά. Από την άλλη, θα ήθελα να αξιοποιούνταν καλύτερα, όσον αφορά στη «φιλοξενία» widgets, οι δύο κυρτές πλευρές, κάτι που είδαμε στο Note Edge. Βέβαια δεν βοηθάει η επιφάνειά τους, η οποία είναι μικρότερη από το αντίστοιχα κυρτό κομμάτι του Note Edge. Ωστόσο, η λειτουργία νυκτός όπου το βράδυ εμφανίζεται στην μία άκρη η ώρα είναι από εκείνες τις λεπτομέρειες που σου μένουν στο μυαλό και σου αφήνουν μία διαφορετική αίσθηση.
Το S6 Edge είναι τόσο όμορφο που έχει ως αποτέλεσμα το «απλό» S6 τελικά να μη σου κάνει ιδιαίτερη αίσθηση από πλευράς σχεδιασμού. Άδικα βέβαια γιατί πρόκειται για ένα στιβαρό και όμορφο smartphone, λίγο περισσότερο «παραδοσιακού» σχεδιασμού, το οποίο, όμως, θα έχει σίγουρα το δικό του κοινό που ίσως δεν θα θέλει να πληρώσει τη οικονομική διαφορά που χωρίζει τα δύο μοντέλα για να αποκτήσει το Edge.
Επίσης, κάτι εξαιρετικά πρακτικό είναι η ύπαρξη αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος. Εξαιρετικά πρακτική λειτουργία, ιδίως για όσους, όπως είμαι εγώ, δεν θέλουν να έχουν PIN ή κάποιο άλλο κωδικό, στην αρχική οθόνη του κινητού τους.
Χρήση
Πέραν του σχεδιασμού, οι δύο εκδόσεις του S6 είναι ίδιες με μία ελαφρά διαφοροποίηση στη χωρητικότητα της μπαταρίας, καθώς στο «απλό» είναι στα 2600 mAh και στο Edge στα 2550 mAh. Γενικότερα, η αντοχή της μπαταρίας ήταν ένα θέμα που με προβλημάτισε λόγω της σχετικά μικρής –για τη συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών- χωρητικότητας. Όμως, τελικώς το S6 άντεξε όσο σχεδόν τα περισσότερα hi-end smartphones αντέχουν σε εμένα: μέχρι το απόγευμα. Εξαιρετικά πρακτική πάντως η λειτουργία της «γρήγορης φόρτισης» καθώς με 10 λεπτά στην πρίζα έχεις επιπλέον 4 ώρες λειτουργίας.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι κορυφαία αλλά κάτι τέτοιο είναι μάλλον αναμενόμενο: 8πύρηνος επεξεργαστής με 64-bit αρχιτεκτονική και 3 GΒ μνήμη. Η μεγάλη μνήμη είναι πολύ σημαντική, ιδίως για χρήστες, όπως εγώ, που έχουν πάρα πολλές εφαρμογές εγκατεστημένες και πολλές από τις οποίες «τρέχουν» στο παρασκήνιο. Ίσως από τα λιγότερα διαφημισμένα χαρακτηριστικά του S6, αλλά και ένα από τα πιο χρήσιμα, καθώς η συσκευή δεν είναι μόνο γρήγορη αλλά και δεν «κολλάει» μετά από μερικές ώρες χρήσης που έχει χρειαστεί να ανοίξεις ουκ ολίγες εφαρμογές.
Η οθόνη είναι στις 5,1 ίντσες και είναι εντυπωσιακή με ανάλυση που φθάνει στα 2560x1440 pixels. Θα την ήθελα ίσως λίγο πιο μεγάλη, αλλά αυτό είναι μάλλον προσωπική άποψη, καθώς ξέρω πολλούς χρήστες που προτιμούν το smartphone τους να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλο και θεωρούν ότι εκεί κάπου στις 5 ίντσες είναι το ιδανικό μέγεθος. Πάντως, η αίσθηση που σου έδινε η συσκευή στην αναπαραγωγή video ήταν εξαιρετική και αυτό μετράει σημαντικά.
Για να πάρεις μια εικόνα από το μενού ακολουθούν μερικά screenshots
Ένα άλλο μειονέκτημα του S6 είναι η απουσία θύρας για microSD κάρτα. Ο λόγος ήταν μάλλον ο σχεδιασμός της συσκευής. Εκεί η Samsung υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο καθώς η βασική έκδοση έρχεται με εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο στα 32 GB, ενώ υπάρχουν εκδόσεις με 64 και 128 GB αποθηκευτικό χώρο. Το συγκεκριμένο θέμα χρήζει μεγάλης συζήτησης, δεδομένου ότι τα 32 GB είναι υπεραρκετά αν δεν τραβάς πολλές φωτογραφίες και video ή απλά θυμάσαι να αδειάζεις τον αποθηκευτικό χώρο αρκετά συχνά. Επίσης, θέλει προσοχή αν είσαι από τους χρήστες, όπως εγώ, που βλέπουν ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στο smartphone τους, οπότε τα 32 GB μπορεί να αποδειχθούν οριακά ή μη αρκετά. Γενικά, υπάρχουν πολλά υπέρ και κατά στην ύπαρξη ή όχι υποδοχής για κάρτα microSD.
Κάμερα
Κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του Galaxy S6, οι άνθρωποι της Samsung είχαν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις φωτογραφικές δυνατότητες της συσκευής. Όχι άδικα και πάλι. Ξεπερνώντας τους αριθμούς (η κύρια κάμερα προσφέρει ανάλυση 16 megapixel και η εμπρόσθια 5 megapixel) το Galaxy S6 προσφέρει πολύ καλή ποιότητα λήψεων. Ο φωτεινός φακός (f/1.9) έχει πραγματικά ως αποτέλεσμα να διατηρεί καλό το επίπεδο των φωτογραφιών ακόμα και σε σκοτεινό περιβάλλον, χωρίς να ανεβάζει τους δείκτες σε ISO.
Σημεία, όπως η χρωματική ακρίβεια, η γρήγορη αυτόματη εστίαση είναι επίσης στοιχεία υπεροχής του Galaxy S6, ενώ αρκετές ακόμα λειτουργίες (π.χ. γρήγορη ενεργοποίηση κάμερας, σταθεροποιητής βίντεο) δείχνουν ότι η κορεάτικη εταιρεία στη συγκεκριμένη συσκευή προσπάθησε να προσφέρει το κάτι παραπάνω.
Μια επιπλέον λειτουργία του Galaxy S6 είναι η εμφάνιση σε real time του αποτελέσματος της χρήσης φίλτρων τύπου Instagram έτσι ώστε να δίνουν μια εικόνα στο χρήστη πριν την λήψη των φωτογραφιών.
Ενδεικτική εικόνα για το πως αποδίδονται τα χρώματα με την κάμερα του Galaxy S6.
Λήψη σε ημιφωτεινό περιβάλλον. Το μεγάλο διάφραγμα του φακού είχε ως αποτέλεσμα φωτεινές φωτογραφίες, χωρίς αυξημένο ISO (μέγιστο ISO στις δύο λήψεις 250).
Από εκεί και πέρα, εφαρμογές υπάρχουν ουκ ολίγες και αυτό είναι άλλωστε κάτι που συνηθίζει η Samsung. Αυτό, όμως, που πραγματικά μου άρεσε είναι ότι το S6 έρχεται με προεγκατεστημένο το Microsoft Office. Κάτι που είναι ιδιαίτερα πρακτικό.
Να το πάρω ή όχι;
Σε περίπτωση που μπορείτε να διαθέσετε ένα μεγάλο ποσό και θέλετε νέο smartphone, το Galaxy S6 –σε όποια από τις δύο εκδοχές του- θα πρέπει να είναι μέσα στις βασικές επιλογές σας. Πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και ταυτόχρονα πολύ όμορφα smartphones των τελευταίων ετών. Βέβαια, το κόστος δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, δεδομένου ότι ξεκινά από τα 769 ευρώ για το «απλό» S6 και τα 899 ευρώ για το S6 Edge. Αλλά, από την άλλη πλευρά, πρόκειται για το κορυφαίο Android smartphone (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) και ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι απλά το κορυφαίο smartphone αυτή τη στιγμή.
Σχόλια