Tο G2 ήταν –για να μην πω ότι συνεχίζει να είναι μετά από δύο χρόνια- ένα από τα κορυφαία smartphones που κυκλοφόρησαν και ουσιαστικά η συσκευή που επανέφερε την LG στο hi-end κομμάτι της αγοράς των smartphones. Με το G3, η κορεατική εταιρεία έκανε ένα βήμα παραπάνω και το αποτέλεσμα ήταν μεν πολύ καλό αλλά με κάποιους περιορισμούς, τους οποίους η LG προσπαθεί να επιλύσει με το G4.
Σε γενικές γραμμές το G4 είναι μία βελτιωμένη έκδοση του προκατόχου του. Η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για ένα μοντέλο αναβαθμισμένο σε σχέση με το G3 σε σημείο που να δικαιολογεί και την σημαντικά υψηλότερη τιμή του. Και ναι, το G4 είναι ένα από τα 2-3 κορυφαία Android smartphones στην παγκόσμια αγορά.
Εξωτερική εμφάνιση
Σε σχέση με το G3, το G4 είναι πολύ κοντά από πλευράς εμφάνισης με τον προκάτοχο του. Αν βάλει κανείς δίπλα – δίπλα τις συσκευές δύσκολα θα ξεχωρίσει ποια είναι ποια. Θα χρειαστεί να τις γυρίσει στην πίσω πλευρά τους ή να τις αγκαλιάσει με το χέρι του (όπως αναφέρει και το σχετικό σλόγκαν της εταιρείας «αρκεί να το αγγίξεις») για να διαπιστώσει ότι το G4 διαθέτει μία πίσω όψη καλυμμένη από δέρμα επεξεργασμένο στο χέρι! Επιπλέον, το G4 παρουσιάζει μία πολύ ελαφρά κυρτότητα, ακολουθώντας τον νέο σχεδιασμό Slim Arc της LG.
Πρακτικά, η LG αποφάσισε να ακολουθήσει την ίδια συνταγή, κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί μειονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό που προχώρησε σε δραστικές αλλαγές όσον αφορά στο σχεδιαστικό κομμάτι. Από την άλλη πλευρά, όμως, το G4 διαθέτει μία οθόνη 5,5 ιντσών σε ένα «σώμα» που σε άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα φιλοξενεί οθόνη 5,1 – 5,2 ιντσών ή ακόμη και 4,7 ιντσών και αυτό είναι σημαντικό ατού για τη νέα «ναυαρχίδα» της κορεατικής εταιρείας.
Η οθόνη, επίσης, έχει βελτιωθεί προσφέροντας, σύμφωνα με την LG, προσφέρει 20% καλύτερη αναπαραγωγή χρωμάτων, 25% βελτίωση της φωτεινότητας και 50% μεγαλύτερη αντίθεση.
Βελτιωμένες επιδόσεις
Εκεί που πρακτικά έδωσε βάρος η LG ήταν η βελτίωση των επιδόσεων στο G4. Ο επεξεργαστής είναι ο νέος Snapdragon 808 της Qualcomm με 4+2 πυρήνες, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα το G4 να είναι λίγο πιο «γρήγορο» σε σχέση με το G3. Η διαφορά δεν είναι τεράστια αλλά γίνεται αισθητή. Η LG υποστηρίζει επίσης πως προσφέρει καλύτερη αντοχή της μπαταρίας, η χωρητικότητα της οποίας είναι στα 3000 mAh. Προσωπικά, η διαφορά μεταξύ G3 και G4 δεν μου φάνηκε πολύ μεγάλη. Ναι μεν, το G4 αντέχει περισσότερο αλλά θα έλεγα ότι είναι της τάξεως της μισής με μίας ώρας επιπλέον για έναν «βαρύ» χρήστη όπως είμαι εγώ.
Προσωπικά, η πιο σωστή κίνηση που έκανε η LG στο G4 ήταν να επιλέξει να βγάλει μόνο μία έκδοση: αυτή με 3 GB μνήμης. Ο λόγος είναι στο G3 τα 2 GB μνήμης αποδεικνύονταν μη επαρκή για όποιον είναι χρήστης με πολλές απαιτήσεις και πολλές εφαρμογές ανοικτές ταυτόχρονα. Με τα 3 GB, όλα γίνονται καλύτερα.
Όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο, φθάνει πλέον στα 32 GB, ενώ επεκτείνεται και μέσω κάρτας microSD, οπότε μάλλον δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα στον συγκεκριμένο τομέα.
Φωτογραφική μηχανή
Ένας άλλος τομέας που έδωσε έμφαση η LG στο G4 ήταν στη φωτογραφική μηχανή. Το G3 διαθέτει μία πολύ καλή φωτογραφική μηχανή, αλλά αυτή στο G4 είναι απλά καλύτερη και μία από τις 2-3 καλύτερες που θα συναντήσετε σε smartphone αυτή την στιγμή. Ο λόγος δεν είναι τόσο η ανάλυση, η οποία φθάνει, πάντως τα 16 megapixel όσο το διάφραγμα που είναι f1.8 με αποτέλεσμα η ποιότητα των φωτογραφιών και των video να ανεβαίνει κατακόρυφα και η διαφορά είναι αισθητή ακόμη και με γυμνό μάτι!
Όμως η LG δεν στάθηκε μόνο σ’ αυτή τη σημαντική αναβάθμιση. Οι φίλοι της φωτογραφίας ενδεχομένως να θεωρήσουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη λειτουργία manual mode. Εδώ πλέον το G4 αρχίζει να «συμπεριφέρεται» ως κανονική φωτογραφική μηχανή, παρέχοντας στο χρήστη την ευχέρεια να προσαρμόσει ρυθμίσεις της κάμερας και να αποθανατίσει ακόμα πιο ωραίες φωτογραφίες. Συγκεκριμένα, το G4 επιτρέπει την ρύθμιση της ταχύτητας του κλείστρου, την ισορροπία λευκού, της ευαισθησίας ISO και άλλων ακόμα στοιχείων, παραμετροποιώντας τη λήψη τους ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, έχουν περισσότερες ευκαιρίες να δημιουργήσουν ακόμα πιο ατμοσφαιρικά καρέ είτε πρόκειται για πορτραίτα είτε για φωτογραφίες τοπίου.
Μια μικρή γεύση από τα έξι σημεία στα οποία μπορεί να επέμβει ο χρήστης του LG G4 στο manual mode, τα οποία απεικονίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης, όπως την κοιτάμε τώρα. Σε μια άλλη μπάρα (η κάθετη κυκλωμένη στην εικόνα μας), εμφανίζεται η κλίμακα ρυθμίσεων κάθε φορά που επιλέγουμε ένα από τα παραπάνω έξι.
Για να γίνω πιο κατανοητός ας σου δώσω ένα μικρό παράδειγμα δημιουργικών λήψεων. Θα έχεις παρατηρήσει ενδεχομένως ότι όταν τραβάς φωτογραφία σε σκοτεινό περιβάλλον (χωρίς φλας) η λήψη αργεί λίγο παραπάνω, οπότε καταφέρνεις να πιάσεις (καταλάθος ή επίτηδες) την κίνηση των ανθρώπων, οι οποίοι εμφανίζονται (ας το πούμε απλοϊκά) ως φαντασματάκια. Αυτό πλέον μπορείς να το καταφέρεις και σε φωτεινό περιβάλλον, επεμβαίνοντας στην ταχύτητα του κλείστρου και επιλέγοντας από μόνος σου μια ρύθμιση πιο αργής ταχύτητας.
Ένα μικρό παράδειγμα από την επίδραση που έχει η ρύθμιση της ταχύτητας στο κλείστρο της κάμερας. Η πρώτη λήψη είναι με ταχύτητα 1/125 δευτ., η δεύτερη με 1/60. Αυτή η διαφορά έχει ως αποτέλεσμα, η δεύτερη μας λήψη να έχει πιο φωτεινά και ευκρινή χρώματα.
Εξίσου σημαντική για αυτούς που ζητούν το κάτι παραπάνω στην κάμερα είναι η δυνατότητα αποθήκευσης των φωτογραφιών και σε αρχεία τύπου RAW εκτός από JPEG. Τα αρχεία αυτά παρέχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας της φωτογραφίας, καθώς κρατούν το σύνολο της πληροφορίας (των δεδομένων δηλαδή) που έχει μια ψηφιακή φωτογραφία (τα JPEG είναι συμπιεσμένη μορφή). Ένα μόνο παράδειγμα αυτών των δυνατοτήτων είναι ότι ανοίγοντας ένα RAW αρχείο στο Photoshop, ο χρήστης με μια κίνηση μπορεί να επέμβει στην ισορροπία λευκού και να δει το αποτέλεσμα της λήψης σε μια οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση αυτού του μενού. Αυτό βέβαια μηδενίζει τα περιθώρια λάθους, αφού ακόμα και αν ο χρήστης έχει ξεχάσει μια προηγούμενη ρύθμιση (π.χ. εσωτερικού φωτισμού) σε μια λήψη που πραγματοποιεί σε εξωτερικό περιβάλλον, μπορεί με ένα πλήκτρο στο Photoshop να διορθώσει τη φωτογραφία του, επιλέγοντας day light και να πάρει τα σωστά χρώματα και το σωστό αποτέλεσμα.
Κάναμε (επίτηδες) το λάθος να φωτογραφίσουμε σε εξωτερικό περιβάλλον ρυθμίζοντας την ισορροπία λευκού σε φωτισμό tungsten, με αποτέλεσμα να πάρουμε πιο ψυχρά χρώματα. Αν είχαμε αποθηκεύσει τη φωτογραφία μόνο σε JPEG θα ήταν άχρηστη. Όμως...
Η ύπαρξη του αρχείου RAW μας έδωσε τη δυνατότητα να το ανοίξουμε στο Photoshop και με μία μόλις κίνηση να σώσουμε τη φωτογραφία μας.
Επίσης, στο LG G4 υπάρχει εμπρόσθια κάμερα με ανάλυση 8 megapixel καθώς οι selfies έχουν γίνει πολύ της μόδας σε σημείο που φθάνει πλέον τα όρια του εκνευρισμού! Ασχέτως όμως με το τι με εκνευρίζει, η εμπρόσθια κάμερα του G4 διαθέτει καλό ευρυγώνιο φακό, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο εύρος στο καρέ μας, ενώ η ενσωμάτωση των λειτουργιών Gesture Shot και Gesture View βοηθούν το χρήστη που αρέσκεται σε αυτού του τύπου τις φωτογραφίες.
Αξίζει τα χρήματα του;
Η επίσημη τιμή διάθεσης είναι στα 769 ευρώ, αν και σε αρκετά ηλεκτρονικά μαγαζιά θα το βρείτε μέχρι και 200 ευρώ πιο κάτω. Η τιμή είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τον ανταγωνισμό (iPhone 6 και το «απλό» Galaxy S6) και σε επίπεδο επιδόσεων και σχεδιασμού το G4 στέκεται επάξια απέναντι τους. Αν, όμως, το συγκρίνει κανείς με την τιμή που είχε το G3 όταν ξεκίνησε να διατίθεται (649 ευρώ για την έκδοση με τα 3 GB μνήμης και τα 32 GB αποθηκευτικό χώρο), τότε ίσως να το θεωρήσεις και λίγο «τσιμπημένο». Από την άλλη πλευρά, όμως, το G4 δεν παύει να είναι ένα από τα καλύτερα Android smartphones και ένα από τα λίγα που μπορούν να κάνουν τα πάντα και να καλύψουν τις ανάγκες οποιουδήποτε καταναλωτή.
Σχόλια