Στο χώρο της τεχνολογίας ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα. Ακόμα πιο γρήγορα στα smartphones, καθώς ο κύκλος παρουσίασης νέων προϊόντων διαρκεί μόλις μερικούς μήνες. Σ’ αυτό το διάστημα ή τουλάχιστον στη διάρκεια μιας χρονιάς οι κατασκευαστές φροντίζουν εκτός από το ανανεώνουν τα μοντέλα τους με περισσότερες λειτουργίες να φρεσκάρουν και την εξωτερική τους εμφάνιση. Εξαίρεση σ’ αυτόν τον άγραφο κανόνα αποτελεί σταθερά η Sony, η οποία τα τελευταία χρόνια μένει μόνο στο πρώτο σκέλος, ποντάροντας συνεχώς στο ίδιο (omnibalance όπως το ονομάζει) design. Ενδεχομένως αυτή η προσέγγιση να δημιουργεί ένα είδος ταυτότητας στα smartphones της εταιρείας, όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: διατηρώντας τον ίδιο σχεδιασμό, με τις απειροελάχιστες αλλαγές του, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μοντέλα της να δείχνουν ντεμοντέ (old fashioned, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι Άγγλοι) συγκρίνοντάς τα με μοντέλα του ανταγωνισμού. Ειδικά το 2017, όπου όλες οι εταιρείες δουλεύουν μαζικά στη μείωση των περιθωρίων (bezels) γύρω από την οθόνη. Έτσι, αν είσαι ένας απλός καταναλωτής, μπορεί να έχεις μπροστά σου το ολοκαίνουργιο Sony XZ1 και να πιστεύεις ότι είναι ένα smartphone δύο χρόνων πίσω. Είναι κάτι που το είχαμε επισημάνει τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2015. Μόνο αν ρίξεις μια ματιά στα χαρακτηριστικά του αντιλαμβάνεσαι ότι το smartphone που αντικρύζεις είναι μια σύγχρονη συσκευή.
Απαραίτητη η ανανέωση στην εξωτερική εμφάνιση
Ναι, σταδιακά η Sony μείωσε το πάχος των συσκευών της. Ναι, τα τελευταία χρόνια, βελτίωσε περαιτέρω τα υλικά κατασκευής. Ναι, το φινίρισμα των συσκευών είναι πιο όμορφο. Όμως αν βάλεις το Sony Xperia XZ1 δίπλα π.χ. σε μοντέλα της Samsung, της Huawei ή ακόμα και της Xiaomi (τα ονόματα είναι τυχαία, μπορείτε να βάλετε όποια θέλετε) αντιλαμβάνεσαι άμεσα ότι η Sony δεν ήταν όσο τολμηρή θα έπρεπε σχεδιαστικά τα τελευταία χρόνια. Και είναι πραγματικά κρίμα, όταν το πάχος της συσκευής είναι πλέον αμελητέο, όταν τα υλικά κατασκευής και το ενιαίο αλουμινένιο πλαίσιο βγάζουν εξαιρετική ποιότητα η Sony να μην προχωράει σε βασικές αλλαγές. Τα bezels για τα δεδομένα της εποχής (και την κατηγορία τιμής της συσκευής) θεωρούνται τεράστια και η διατήρηση αυτών των περιθωρίων δεν είναι θέμα μόνο αισθητικό για το χρήστη αλλά και πρακτικό. Με περίπου 1+1 εκατοστά (πάνω-κάτω από την οθόνη) επιπλέον χώρο το Xperia XZ1 είναι πολύ μεγαλύτερο ή λιγότερο λειτουργικό, από αυτό που θα μπορούσε να είναι. Το «πρόβλημα» φαίνεται να το αντιλήφθηκε έστω και αργά η Sony, αφού πριν από περίπου ένα μήνα ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα αλλάξει κατεύθυνση στο σχεδιασμό.
Αμέσως επόμενο στοιχείο που παρατηρείς στο Xperia XZ1 είναι βεβαίως η οθόνη. Μεγέθους 5,2 ιντσών, ανάλυσης fullHD (1920 x 1080 pixels) με υποστήριξη τεχνολογίας HDR προσφέρει πλούσια χρώματα, υψηλή ευκρίνεια και ωραία αντίθεση, στοιχεία ιδανικά για την θέαση multimedia περιεχομένου. Η Sony άλλωστε παίζει με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σ’ αυτό το πεδίο έχοντας την ευχέρεια να δανείζεται τεχνολογίες από τη σειρά τηλεοράσεων Bravia και να τις προσαρμόζει στα κινητά της. Μοναδικός αστερίσκος είναι το μέγεθος της οθόνης, ο οποίος μπαίνει βάζοντας στην εξίσωση τον παράγοντα τιμή του XZ1.
Πλούσιες φωτογραφικές εμπειρίες
Όπως συμβαίνει με την οθόνη έτσι και με τον τομέα της φωτογραφίας η Sony έχει τη δυνατότητα να υιοθετεί στα smartphones λειτουργίες και χαρακτηριστικά που έχει αναπτύξει προηγουμένως στις φωτογραφικές της μηχανές. Τελευταία προσθήκη στον μακρύ κατάλογο ανταλλαγής τεχνογνωσίας σ’ αυτό το πεδίο είναι η κάμερα Motion Eye που ανιχνεύει συνεχώς την κίνηση του βασικού αντικειμένου της λήψης μας, διατηρώντας το συνεχώς εστιασμένο. Έτσι, σε περιπτώσεις που φωτογραφίζουμε από ένα αυτοκίνητο εν κινήσει, το σκύλο που τρέχει στην αυλή ή ακόμα και μια μπάλα στον αέρα, το Xperia XZ1 εξασφαλίζει καθαρές και κατ’ επέκταση καλύτερες φωτογραφίες. Τα αποτελέσματα βεβαίως είναι πιο ορατά σε καλές φωτιστικές συνθήκες.
Ενδεικτική φωτογραφία από τη χρήση της Motion Eye κάμερας του Xperia XZ1. Η φωτογραφία έχει κοπεί λίγο ώστε να έχετε καλύτερη εικόνα για το πόσο εστιασμένη παραμένει η μπάλα που βρίσκεται στον αέρα.
Άλλα χαρακτηριστικά που προέρχονται από τον φωτογραφικό τομέα της ιαπωνικής εταιρείας και προσαρμόζονται στο XZ1 είναι: ο γνωστός επεξεργαστής εικόνας Bionz, o νέος φακός σειράς G αλλά και ο νέος αισθητήρας Exmor RS, που είναι και η καρδιά του φωτογραφικού συστήματος του τηλεφώνου.
Η μέγιστη ανάλυση των φωτογραφιών αγγίζει τα 19 megapixel, με το διάφραγμα της κάμερας να κινείται στο όριο της αποδοχής των τελευταίων χρόνων (f2.0). Σίγουρα υπάρχουν στην αγορά με μεγαλύτερο διάφραγμα, ωστόσο με τις βελτιώσεις και τη συνολική αναβάθμιση του φωτογραφικού συστήματος του XZ1 τα αποτελέσματα στην πράξη είναι σχεδόν πανομοιότυπα.
Φωτογραφία σε εσωτερικό χώρο. Τα χρώματα παραμένουν ρεαλιστικά και με αυτόματη μέτρηση της ισορροπίας λευκού (white balance) κινείται σε πολύ καλά επίπεδα.
Στον τομέα του video το Xperia XZ1 υποστηρίζει την εγγραφή αρχείων 4Κ και fullHD σε ρυθμό τόσο 60 όσο και 30 καρέ το δευτερόλεπτο, σταθεροποίηση εικόνας 5 αξόνων, ενώ από τη συσκευή δεν θα μπορούσε να λείπει και το «υπερατού» της Sony: η εγγραφή αργής κίνησης στον ασύλληπτο ρυθμό των 960 καρέ το δευτερόλεπτο. Μια λειτουργία που παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα να ανεβάζει εντυπωσιακά κλιπάκια που έχουν ιδιαίτερη δημοτικότητα στα social media. Η εγγραφή σε αυτό το ρυθμό έχει αποκλειστικά και μόνο στόχο την ψυχαγωγία αφού ο ψηφιακός θόρυβος είναι αρκετά έντονος.
Από εκεί και πέρα, το smartphone της εταιρείας διαθέτει μερικά ακόμα εργαλεία, που συναντάμε και σε άλλες συσκευές: πανοραμική λήψη, εφέ, φίλτρα δηλαδή για τις φωτογραφίες, ακόμα και δυνατότητα λήψης φωτογραφίας που συνοδεύεται από ήχο. Εκτός του μενού της κάμερας υπάρχει και η λειτουργία «δημιουργία 3D» που κάνει χρήση τη φωτογραφική μηχανή του XZ1. Περιστρέφοντας την κάμερα, με σταθερό χέρι απαραίτητα, γύρω από ένα πρόσωπο ή π.χ. από ένα πιάτο φαγητό έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα «ψευδο3D» ομοίωμά του και να το κοινοποιήσετε στα social media ή να το εκτυπώσετε στη σπάνια περίπτωση που μπορεί να έχετε πρόσβαση σε 3D εκτυπωτή.
Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στην μπροστινή κάμερα, η οποία προσφέρει ανάλυση 13 megapixel, με ευρυγώνιο φακό και ίδιο διάφραγμα με την πίσω, ενώ κατά την εγγραφή video δίνει και εδώ το παρόν ο σταθεροποιητής εικόνας.
Είναι φανερό λοιπόν ότι με τις τόσες λειτουργίες στον τομέα της φωτογραφίας/video η Sony ποντάρει στο δυνατό χαρτί που αναμφίβολα διαθέτει λόγω της μακράς εμπειρίας και τεχνογνωσίας της.
Πλούσιος εξοπλισμός
Μπορεί να γκρίνιαξα αρκετά πριν για το design, ωστόσο στον τομέα του εξοπλισμού η Sony συμπλέει με τα στάνταρ της αγοράς, προσφέροντας ένα πλούσιο πακέτο. Ο γνωστός, από τις ανταγωνιστικές προτάσεις, επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 835 δίνει και εδώ το παρόν, παρέα με τη μνήμη RAM των 4GB, στοιχεία που εγγυώνται υψηλές επιδόσεις στο Xperia XZ1. Ο ενσωματωμένος αποθηκευτικός χώρος είναι στα επίπεδα των 64GB, υπάρχει υποδοχή για κάρτα microSD, η συσκευή είναι αδιάβροχη, σύμφωνα με τα στάνταρ IP65/68, προσφέροντας προστασία από ατυχήματα στη βροχή και το νερό.
Το Xperia XZ1 αξιοποιεί επίσης την εμπειρία της Sony στον τομέα του ήχου, προσφέροντας ήχο υψηλής ανάλυσης, τεχνολογία ψηφιακής εξάλειψης θορύβου, στερεοφωνικό ηχείο και αρκετά ακόμα χαρακτηριστικά με στόχο να προσφέρει μια πολύ καλή εμπειρία στο χρήστη. Παραμένοντας στον τομέα της ψυχαγωγίας, το XZ1 υποστηρίζει είτε την απομακρυσμένη αναπαραγωγή του PS4 είτε την ενεργοποίηση του ως δεύτερη οθόνη για την κονσόλα.
‘Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το Sony Xperia XZ1 να φθάνει στα καταστήματα στην τιμή των 699 ευρώ. Στα επίπεδα δηλαδή που ξεκινάει το κόστος των κορυφαίων προτάσεων της αγοράς (σε κάποιες ανεβαίνει και πολύ ψηλότερα). Μπορεί να τα βάλει μαζί τους; Έλα μου ντε…
Σχόλια