Anonymous προς Ισλαμικό Κράτος: ερχόμαστε!

Anonymous προς Ισλαμικό Κράτος: ερχόμαστε!

Ομολογώ ότι η ανακοίνωση των Anonymous στην οποία η γνωστή ομάδα των online ακτιβιστών κηρύσσει τον πόλεμο στο Ισλαμικό Κράτος σαν αντίποινα για την επίθεση στο Παρίσι μου δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα: από τη μια πλευρά, πολλές από τις δράσεις των Anonymous με βρίσκουν σύμφωνο –και εν προκειμένω, απολύτως σύμφωνο- όμως από την άλλη, βρέθηκα να αναρωτιέμαι πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια τέτοια ομάδα απέναντι σε ένα φαινόμενο του πραγματικού κόσμου και δη ένα φαινόμενο τόσο ακραίο.

Μια σειρά δημοσιευμάτων που ακολούθησε τις ημέρες μετά την ανακοίνωση των Anonymous, έβαλε τα πράγματα σε μια πιο ρεαλιστική βάση –εννοώ κυρίως αυτά που αναφέρονται στη συγγενή, πλην ξεχωριστή, ομάδα “Ghost Security” η οποία δραστηριοποιείται ήδη από τις αρχές του χρόνου προς αυτόν τον σκοπό και που έχει, τουλάχιστον κατά δήλωσή της, αναφέρει στις αρχές (τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και τις αστυνομικές αρχές) 1340 domains και 12.990 λογαριασμούς στο Twitter που σχετίζονται με ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες. Για όσους κρατούν λογαριασμό ο αριθμός αυτός είναι μέρος του ευρύτερου #OpIsis το οποίο έχει κοστίσει στους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους 25.000 Twitter ID.

Είναι όμως αυτά αρκετά; Ίσως περισσότερο από όσο θα περίμενε κανείς αφού, όπως αναφέρουν όλα τα σχετικά δημοσιεύματα, οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους έχουν μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος των επικοινωνιών και της προπαγάνδας τους στο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram (https://telegram.org/) το οποίο ναι μεν διαθέτει 62 εκατομμύρια χρήστες με 15 από αυτά να το χρησιμοποιούν καθημερινά όμως απέχει πολύ από τα 230 και παραπάνω του Twitter. Στο μέτρο που το ζητούμενο των εξτρεμιστών είναι (και) η στρατολόγηση νέων οπαδών, το Telegram είναι σαφώς λιγότερο αποτελεσματικό.

Όμως το θέμα δε σταματάει εκεί: όπως αναφέρουν ο “Independent” και το CNBC, οι ακτιβιστές μπορούν να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνοι για το Ισλαμικό Κράτος και τους υποστηρικτές του αν αρχίσουν να δίνουν στη δημοσιότητα (ή στις αρχές) πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή ομάδες. Ίσως αυτό να εξηγεί ότι κάποιοι από τους υποστηρικτές αυτούς θεώρησαν ότι πρέπει να απαντήσουν στους Anonymous, έστω και χαρακτηρίζοντάς τους “ηλίθιους”.

Η πιο ρεαλιστική τοποθέτηση που βρήκα για το θέμα προέρχεται από το “The Hacker News” και παραθέτω αυτούσιο το σχόλιο της Σουάτι Καντελβάλ, “αν λάβει κανείς υπόψη την εκτενή παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στο Twitter, ένα πλήγμα στην παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα είναι ουσιαστική απάντηση για την νίκη επί της τρομοκρατικής ομάδας –στη χειρότερη περίπτωση, πρόκειται σίγουρα για πλήγμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι [...] οι κυβερνο-επιθέσεις δε θα εξαφανίσουν το Ισλαμικό Κράτος όμως τουλάχιστον οι χάκερ μπορούν να διαταράξουν την online προπαγάνδα του και μπορεί έτσι να τους εμποδίσουν να σχεδιάσουν άλλες επιθέσεις όπως αυτή στο Παρίσι”.

ANONYMOUS,ISIS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home