Πώς χαρακτηρίζεται μια επιτυχημένη παρουσία στο twitter; Πόσο προσωπικός πρέπει να είναι κανείς; Τι πρέπει να κάνει μια διασημότητα ή ένας μεγάλος οργανισμός όταν αποφασίζει να... κελαηδίσει;
Απαντήσεις σε αυτές (και κάμποσες ακόμα) ερωτήσεις αναζήτησαν ερευνητές από το ΜΙΤ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια και το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, που δημοσιεύουν τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης τους.
Μια επιτυχημένη παρουσία στο twitter, λοιπόν:
- Αποφεύγει την επανάληψη παλιών ειδήσεων: Ο χορός των μηνυμάτων στο twitter είναι ξέφρενος και λίγο πολύ όλοι θέλουν να δουν κάτι φρέσκο στην οθόνη τους. Η επανάληψη tweets που κυκλοφόρησαν πριν από ώρες και δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία πρέπει να αποφεύγεται.
- Δεν γίνεται πολύ προσωπική: Σύμφωνα με την έρευνα η πολύ προσωπική πληροφορία βλάπτει.
- Θυμάται πως το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν: Το (επίσημο) όριο του tweet είναι οι 140 χαρακτήρες αλλά δεν χρειάζεται να το φτάσει κανείς εκτός και αν έχει πολύ ιδιαίτερο λόγο. Ενα μικρών διαστάσεων μήνυμα αφήνει χώρο για σχόλια και αναπαραγωγές.
- Δεν ξεχνά πως και το λακωνίζειν έχει όρια: Μηνύματα που περιέχουν μόνο ένα link προκαλούν ένα είδος απέχθειας και, υποψιαζόμαστε, πως δημιουργούν και μια ανησυχία για το κατά πόσο η διεύθυνση στην οποία οδηγούν είναι ασφαλής. Μια σύντομη περιγραφή του link βοηθάει.
- Χρησιμοποιεί στιλ με μέτρο: Η υπερβολική χρήση hashtags φαίνεται να κουράζει και να αποθαρρύνει την ανάγνωση του μηνύματος.
- Δεν γκρινιάζει: Τα... παραπονεμένα μηνύματα ήταν εκείνα που θεωρήθηκαν από τους μετέχοντες στην έρευνα ως ανάξια ανάγνωσης.
- Δίνει πληροφορίες: Επί του συνόλου των μηνυμάτων που στην έρευνα αναγνωρίστηκαν ως άξια λόγου, το 48% είχαν κάποιον πληροφοριακό/ενημερωτικό χαρακτήρα.
- Αστειεύεται: Αν δεν μπορείς να δώσεις ειδήσεις επιστράτευσε το χιούμορ σου. Το 24% των "καλών" tweets προκάλεσαν χαμόγελα. Ωστόσο, φάνηκε πως υπάρχει μικρή επικάλυψη μεταξύ των χιουμοριστικών και των πληροφοριακών μηνυμάτων. Με άλλα λόγια ή θα δίνεις πληροφορία ή θα κάνεις πλάκα.
- Σέβεται το μέσο: Μηνύματα που δημοσιεύονται απλώς για να διατηρήσει ο χρήστης την επαφή του με το twitter θεωρήθηκαν ως τα πιο απαράδεκτα. Επίσης, απέχθεια συγκεντρώνουν τα μονολεκτικά μηνύματα ("καλημέρα").
- Κρατά σε εγρήγορση τους followers: Μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως ειδησεογραφικοί οργανισμοί, θα πρέπει να... τσιγκλίζουν το κοινό τους και να δημιουργούν το περιβάλλον για αλληλεπίδραση (δηλ. για διάλογο ή για ένα κλικ σε μια διεύθυνση).
Σχόλια