Οι ημέρες της χωρίς περιορισμό λειτουργίας των υπηρεσιών όπως το Google News και των ηλεκτρονικών αποκομμάτων είναι μετρημένες, αν τελικά αποδώσουν καρπούς οι πιέσεις των εκδοτών.
Μετά το Βέλγιο, τη Βρετανία αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Γερμανία σκέφτεται να θέσει σε ισχύ ένα νόμο με τον οποίο οι news aggregators, δηλαδή οι υπηρεσίες που συγκεντρώνουν ειδήσεις από διάφορα sites ΜΜΕ (σ.σ. ή blogs) θα πρέπει να καταβάλουν ένα ποσό στους αρχικούς εκδότες.
Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες ψηφιακών αποκομμάτων σε πελάτες τους. Κατά τη γερμανική προσέγγιση, τα τμήματα μιας είδησης που δημοσιεύονται σε έναν aggregator θα προστατεύονται από τις διατάξεις της πνευματικής ιδιοκτησίας για ένα χρόνο. Διευκρινίζεται πως εάν κάποιος συγκεντρώνει δημοσιεύματα για προσωπική χρήση θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής χρημάτων στους εκδότες.
Οι νομικές ρυθμίσεις ενδεχομένως να λειτουργήσουν προς όφελος των αναγνωστών, αφού εάν βρεθεί τελικά η χρυσή τομή μεταξύ των online υπηρεσιών και των εκδοτών, ίσως αδυνατίσουν οι φωνές που μιλούν για εφαρμογή συνδρομητικών συστημάτων στα ειδησεογραφικά sites. Αλλωστε οι ελεύθερες υπηρεσίες όπως το Google News εξασφαλίζουν τα έσοδά τους από τη διαφήμιση, ενώ οι εταιρείες αποκομμάτων παρέχουν επί πληρωμή υπηρεσίες στους πελάτες τους, οπότε μια τυχόν συμφωνία σαν αυτή που επιδιώκεται από τους εκδότες ή τους νομοθέτες σε διάφορες χώρες δεν θα προκαλούσε ιδιαίτερη αναταραχή.
Ερωτηματικό αποτελεί πώς και αν σε ένα τέτοιο (θεωρητικό) μοντέλο θα υπάρχει κάποια αποζημίωση για τους μεμονωμένους παραγωγούς (για παράδειγμα, δημοσιογράφους, φωτογράφους, γραφίστες), όμως αυτό είναι μιας άλλης τάξεως -ως επί το πλείστον νομική- συζήτηση.
Σχόλια