Μαζεύτηκαν που λέτε οι G20 τον Ιανουάριο 2012 αλλά αυτή τη φορά όμως δεν έκαναν συμφωνίες, συζητήσεις και παρατηρήσεις. Ηταν σιωπηλοί... Γιατί; Είχαν μπροστά τους το “$4.2 Trillion Growth Opportunity” όπως ονομάστηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Παρακαλώ διαβάστε ξανά το νούμερο: $4.200.000.000.000! Το θέμα το έδωσε η BCG με το report Connected World που έσπασε ρεκόρ δημοσιότητας (εντάξει, όχι στην Ελλάδα...εδώ συζητούμε τις επόμενες κρατικές επιδοτήσεις και παραπολιτική ως γνωστόν).
Η BCG δεν είναι ο πρώτος φορέας που κάνει τέτοιες εκτιμήσεις (άλλωστε μην ξεχνούμε ότι τα διεθνή πανεπιστήμια μελετούν πολλές αγορές και δημοσιεύουν στοιχεία), αλλά δεν είναι και η πρώτη φορά που τα κράτη αγνοούν ...να απαντήσουν Η ψηφιακή οικονομία έχει τόσες άδηλες κατηγορίες-ευκαιρίας, που ειλικρινά θα καλύψει κάθε λειτουργία της προσωπικής, κοινωνικής, επιχειρησιακής ζωής στις οικονομίες των G20 (θυμίζω Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Ν. Αφρική, Ν. Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία). Η διείσδυση του internet και η χρήση του έχει ακόμη πεδία δόξης λαμπρά. Για αυτό φωνάζω ότι το internet ως μέσο / εργαλείο / αγορά θα είναι εκεί για όλους και όλες, αλλά το θέμα είναι τι θα το κάνουμε.....
Από το πρώτο domain που κατοχυρώθηκε το 1985, το internet έφερε συνθήκες ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας σε πολλούς τομείς. Εγινε αναντικατάστατο, χρήσιμο, λειτουργικό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό και όλο και πιο γρήγορο. Το adoption βέβαια ήταν αργό, ιδιαίτερα σε επιχειρηματικές αγορές όπως η Ελλάδα που κυριαρχούσε το “40 χρόνια φούρναρης”. Οι διεθνείς εταιρίες δημιουργούν πλέον τα “digital balance sheets” τους, τα server farms πληθαίνουν και τα κράτη όλο και περισσότερο ‘ανεβάζουν’ υπηρεσίες και λειτουργίες. Το 2016 προβλέπονται 3+ δις χρήστες μεγάλης ταχύτητας internet. Περιμένουμε +4% αύξηση στο ΑΕΠ -κατά μέσο όρο- των G20 μόνο από την ψηφιακή υποδομή αγοράς! Αυτά είναι σχεδόν σίγουρα νούμερα, αν συνεχίσει ο ρυθμός αύξησης συσκευών (όπως smartphones, tablets), οι οποίες θα είναι περίπου οι 4 στις 5 από τις συσκευές σύνδεσης σε ευρυζωνικά δίκτυα το 2017.
Η ταχύτητα της εξέλιξης έχει παντελώς υποτιμηθεί στην Ελλάδα. Επιτρέψτε μου μια αναλογία : ο επεξεργαστής Intel 80386 είχε 275.000 transistors και σήμερα ο Intel Core i7 Sandy Bridge-E processor έχει 2.27 δις (213). Αντιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις που ήταν άλλοτε κραταιές στη Λιανική, Ασφάλειες, Τραπεζική, Υπηρεσίες, Τρόφιμα, Logistics, Ενέργεια ότι αυτό σημαίνει τεράστια μείωση κόστους και αύξηση υπολογιστικής δύναμης; Αντιλαμβάνονται ότι δεν έκαναν τίποτε για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη; Και; Θα πείτε, τι αφορά αυτό σε startups; Πολλά! Καταρχήν, σημαίνει ότι οι ίδιες οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να (ξανα)γίνουν startups σε λογική και οργάνωση, είτε δημιουργώντας νέες εταιρικές οντότητες μόνες τους (για καλύτερο έλεγχο και λογικά επίπεδα OpEx), ή ακόμη καλύτερα αναθέτοντας τα παρακάτω ενδεικτικά παραδείγματα λειτουργιών σε μικρές ομάδες startups με μακροχρόνιες συμφωνίες και ρήτρες:
• ICT & Cloud ecosystems
• Νέα φυσικά και ψηφιακά δίκτυα διανομής
• Αναδιοργάνωση καναλιών εξυπηρέτησης πελατών
• Virtual και physical logistics centers (ιδιαίτερα οι κοινοπραξίες που ενώνουν δυνάμεις)
• Διαχείριση δικτύων εξαγωγών
• Σύγχρονα συστήματα κινητροποίησης, παρακολούθησης και στοχοθέτησης πωλήσεων
• Ερευνες U&A κοινοτήτων και δημοσίων θεμάτων
• Διαμόρφωση real-time τιμών ανάλογα με κάθε κοινό και τις real-time Προτιμήσεις του
• Apps πελατών για personalization, direct marketing, rewards, repeat purchase
• Apps για ολικό marketing σε όλα τα σημεία επαφής με τους καταναλωτές
• ‘Αμεση διαχείριση των διαφημιστικών προγραμμάτων τους στο internet χωρίς ενδιάμεσους
• Community brand relationships & management
Η Λιανική όλων των κατηγοριών, όλα τα industries και οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να μεταβούν ταχύτατα στη ψηφιακή οικονομία. Το απαιτούν οι αρχές της βιώσιμης και πράσινης οικονομίας. Το απαιτούν οι digital natives, ή το γεγονός ότι δεν θα μπορούμε να ξοδεύουμε καύσιμα όπως παλιά. Προσέξτε! Δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας με τη δημιουργία απλά ενός καινούργιου website (...πάλι γελαστήκατε;) ...απλά δεν υπάρχει! Τώρα οι εταιρίες, ΟΛΕΣ, θα πρέπει να επενδύσουν όσα δεν ήθελαν στα προηγούμενα χρόνια για να αντέξουν και να κερδίσουν αργότερα (στο μέλλον).
Σε κάθε σημείο επαφής πρέπει να υπάρχει ψηφιακά η εταιρία και η κοινότητά της ‘online’ και real-time’. Με τη λογική του Co-Creation θα ακούει τον πολίτη-καταναλωτή και με τις τεχνικές του marketing θα επιβραβεύει με άυλες και υλικές αξίες τη σχέση τους στο διηνεκές. Οποιος νομίζει, ότι θα βγάλει πέρα τα επόμενα 10-15 χρόνια χωρίς new business models, διαρκούς επανεπιβεβαίωσης...είναι τρελός! Ναι, και οι υπηρεσίες και οι εκδόσεις και οι μορφές ψυχαγωγίας και οι συγκριτικές έρευνες. Ολες οι συναλλαγές, οι ερωτήσεις, τα παράπονα, οι συστάσεις, οι συγκρίσεις θα πρέπει να δίνονται “ως το δικαίωμα ενός κλικ στον πελάτη”.
Οι συμβουλευτικές, κοινωνικές, επαγγελματικές, συναλλακτικές υπηρεσίες θα παρέχονται μέσα στο internet του “$4.2 Trillion Growth Opportunity” και μάλιστα mobile internet. Εκτός από τους app developers πολύ δουλειά θα έχουν όλοι όσοι είναι ενδιάμεσοι σήμερα στους κύκλους παραγωγής. Τι δουλειά; Να κάνουν περισσότερα με λιγότερα καπέλα (κέρδους) ή/και να δημιουργήσουν καθετοποιημένα startups διαχείρισης αγαθών και υπηρεσιών. Αν όλα αυτά ήταν η πραγματικότητά μας σήμερα, το “κίνημα της πατάτας” θα ήταν ενταγμένο σε ένα startup συλλογής και διάθεσης προϊόντων ονομασίας προέλευσης από όλη την Ελλάδα. Οι σταθμοί διανομής θα ήταν startups εταιρίες ανά κάθε Περιφέρεια. Οι μεταφορείς σε κάθε σπίτι θα ήταν (πιο φτηνά) startups, που θα έριχναν τις τιμές στις εταιρίες ταχυμεταφοράς...αλυσίδα ανάπτυξης και καλύτερης εξυπηρέτησης καταναλωτή!! Αλλιώς, ιδού το “economic impact of the Internet”.
To 2005 εργάστηκα για ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό της Ελλάδας. Η διαφορά αυτού του προορισμού με την Ελλάδα του ΕΟΤ!... ήταν το internet στο οποίο έκανε πωλήσεις, έφτιαχνε δίκτυο tour operators, έδινε κίνητρα, και πρότεινε εκδρομές-πακέτο σε χαμηλότερες τιμές. Ετσι έκλεισα το 2004 το ταξίδι της ζωής μου μέσα από ένα virtual internet experience guide! Σκεφτείτε το καλά. Το internet θα μας δώσει ακόμη μεγάλα οφέλη, γίνεται μεγαλύτερο, και πλέον είναι για global και εξαγωγικούς ‘παίκτες’! Δίνει value across the chain και δημιουργεί νέο top-line. Ισως να βγάζουμε λιγότερα λεφτά, αλλά μακροπρόθεσμα πιο σίγουρα. Είναι η επόμενη μεγάλη επανάσταση και εμείς την έχουμε προς το παρόν μόνο για likes και twittero-binelikia...; Εσείς τι λέτε;
Τάσος, stay tuned!
Σχόλια