Το TEDx Athens 2012 είχε ως αναλογία και ερέθισμα του σημερινού άρθρου το θεματικό του τίτλο “The Ones Who Do”. Θέλω να βάλουμε στο κάδρο αυτούς που πραγματικά κάνουν προσπάθειες να ξαναξεκινήσει η οικονομία μας. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι και αξίζουν αφενός θετικής μνείας και αφετέρου είναι ευκαιρία να τροφοδοτήσουν την εμπειρία όσων ‘ψάχνονται’ και θέλουν να δημιουργήσουν. Δεν είναι μόνο τα παραδείγματα που κατά καιρούς αναφέρω στα Ideacasts, αλλά χιλιάδες εκεί έξω όπως στο “Η δύναμη του RT για τα startups” που καταγράφονται όσα twitter accounts είναι χρήσιμα για ερέθισμα και για παραδείγματα στη νέα επιχειρηματικότητα (τα μάζευα ένα-ένα, επί ώρες). By the way, ακόμη πιστεύω πως το twitter είναι κόμβος μιας περίεργης εκπαίδευσης μέσω ερεθισμάτων, quotes και παραδειγμάτων.
Σκεφτόμενος το γραπτό μου, έπεσα πάνω σε ένα ακόμη πιο ελπιδοφόρο άρθρο, το “How Greek startups are doing their part to beat the crisis” από τον Harry Mylonadis, co-founder της minimoko στο thenextweb. Σε αυτό το πολύ ωραίο άρθρο αποδίδονται οι πραγματικές διαστάσεις στο σημερινό επιχειρείν με όλες τις δυσκολίες και τις πλευρές που πρέπει κανείς να ξέρει. Νομίζω ότι αυτό που λέει ο Harry Mylonadis είναι ότι υπάρχει προπτική, αρκεί όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει από το ρόλο και θέση του ο καθένας να συνεργαστούμε.
O Eric Ries ξεκαθαρίζει πολλά και δίνει ιδέες μιλώντας στο Stanford για τη συνεργασία και την επιχειρηματικότητα ως στάση και αντίληψη ζωής. Δείτε το, είναι πολύ καλό μάθημα 1 ώρας. Βεβαίως εμείς απέχουμε πολλοί από το mentality που χτίζεται στην Αμερική, τη Σουηδία, όπου άνθρωποι άγνωστοι μοιράζονται και σε matrix ομάδες συνδημιουργούν (ακούστε μόνο στο youtube video πόσες οργανώσεις και resources έχουν φτιάξει στο πανεπιστήμιο αυτο). Η μεθοδολογία lean startup είναι ένα σημαντικό ερέθισμα και οργάνωση μυαλού, αλλά χωρίς τέτοιες κοινότητες...δεν τα μπορούμε όλα. Ας μην ξεστρατίσουμε όμως από το θέμα μας.
To Skoll Foundation είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα, για να το εντάξετε στη λίστα των τόπων και links που παρακολουθείτε. Διαβάστε μόνο το about: “Jeff Skoll created The Skoll Foundation in 1999 to pursue his vision of a sustainable world of peace and prosperity. Led by CEO Sally Osberg since 2001, our mission is to drive large scale change by investing in, connecting and celebrating social entrepreneurs and the innovators who help them solve the world’s most pressing problems. Social entrepreneurs are society’s change agents, creators of innovations that disrupt the status quo and transform our world for the better. By identifying the people and programs already bringing positive change around the world, we empower them to extend their reach, deepen their impact and fundamentally improve society.”
Ενα ακόμη παράδειγμα είναι το mosaicHUB, ένας ιντερνετικός χώρος όπως ακριβώς θα ονειρευόμουν να είναι τα co-working spaces και τα πανεπιστήμια μας. Εντάξει, σε μία άλλη Ελλάδα, ίσως και σε μια άλλη ζωή... αλλά κανείς δεν έχασε, κάνοντας όνειρα.
Μπαίνοντας εκεί, το πρώτο που βλέπεις είναι ότι προβάλλει επιχειρήσεις, έχει χώρο εύρεσης εργασίας, χώρο εύρεσης μεντόρων και προβάλλει άρθρα χρήσιμα για τους νέους επιχειρηματίες. Οι συχνές ερωτήσεις, τα εργαλεία οργάνωσης επιχείρησης διανθίζουν ένα χρηστικό χώρο που συνδέει επιχειρηματίες, φίλους, εργοδότες και ανέργους, ώστε να δημιουργεί και να διατηρεί μια κοινότητα από τις πολλές που φτιάχνονται στο κόσμο.
Κοινό όραμα. Εργαλεία-λύσεις. Καλά παραδείγματα. Ετσι, επανακινείται το πράγμα και δίνονται μαθήματα στη νέα γενιά, αλλά και τις παραδοσιακές αγορές που βρίσκονται σε στάδιο αλλαγής. Ενα ζευγάρι ψάχνει franchisees για το coffee business που έχουν, ένα startup που μετρά πολιτική επιρροή over social media, μια κυρία που παρέχει coaching services, και τόσοι ακόμη. Εκανα εγγραφή για να ψάξω και έφυγα μετά από μία ώρα με σχετική πικρία για το πόσο στενόμυαλοι και χωρίς competence ή παραστάσεις είμαστε σε αυτή τη χώρα. Οχι “σιλό” techies ή μικρομεσαίοι που ψάχνουν τι να κάνουν ...όλοι είναι εκεί.... Communications, Consumer Goods/Retail, Education, Energy, Financial Services, Internet and Media, Life Sciences, Manufacturing, Services, Technology.
Ελπίζω να σας έφερα ερεθίσματα. Τώρα εσείς αποφασίζετε, πόσα ακόμη ερεθίσματα θα ψάξετε για να προετοιμαστείτε καλύτερα για το μέλλον.....
Τι λέτε; Θα πολλαπλασιαστούν “αυτοί που κάνουν”;
Τάσος, Stay tuned!
Σχόλια