#ChangeGreece : το ταξίδι αξίζει

#ChangeGreece : το ταξίδι αξίζει
Πηγή φωτογραφίας: http://blog.bikehike.com

Στα Ideacast συχνά αναφέρονται επιχειρήσεις, εθελοντικές οργανώσεις και καινοτομικές συνεργασίες ως καλά παραδείγματα, να, σαν αντίδοτο στη μονότονη ρουτίνα. Μερικές φορές το περιβάλλον που ζούμε ή/και ο περιορισμένος ορίζοντάς μας λειτουργούν ως εμπόδια για να ενωθούν όλες οι καλές φωνές, να συνεργαστούν πολλοί, να αλλάξουμε τη χώρα και να κινηθεί η δημιουργία. Εχω ξαναγράψει ότι όσοι θέλουν να επιχειρήσουν ή να δημιουργήσουν με άλλους πρέπει να σηκώσουν αυτό το ρημαδο-τηλέφωνο να γνωριστούν, να στείλουν ένα email, να συνδεθούν στα κοινωνικά δίκτυα, να ρωτήσουν ...έστω κάποιους “άγνωστους”. Γιατί υπό μία έννοια όλοι μας ξανα-ανακαλύπτουμε το νέο κόσμο, είτε το συνειδητοποιούμε, είτε όχι. Ξέρετε, όλα μπορεί να αρχίσουν από ένα tweet, από μία συνάντηση. Μου τα θύμισε αυτά τις προάλλες ο Albert Revah, ένας φίλος, ένας άνθρωπος με αρχές, ένας πολύ ικανός επιχειρηματίας. Εγραψε στο fb ότι ξεκινά να αθροίζει γνώμες και ιδέες πως θα αλλάξουμε την Ελλάδα στο #changeGreece του twitter (ακολουθήστε τον, να δούμε μαζί που θα μας βγάλει το hashtag). Του είπα ότι θα ακολουθήσω. Ηταν ένα hashtag που χρησιμοποιούσα παλιά, αλλά χάθηκε μια και κανείς δεν το ακολούθησε. Αλλά οι δύο μπορούν να γίνουν περισσότεροι.

Υπάρχουν ήδη αρκετοί: η Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου , ο συνεργατικός χώρος “The.flat”, ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος, το Μη-Κερδοσκοπικό σωματείο “Δεσμός”, το διεθνώς καλαίσθητο Yatzer, η Global volunteers platform, το Free Thinking zone, τα greekfoodshop.com, η φάρμα Ευβιότοποι και όλα όσα κατα καιρούς έχουν γραφεί στα Ideacast. Ολοι αυτοί είναι η Ελλάδα στο μέλλον. Ενωθείτε, μιλήστε, ρωτήστε τους. Θα μάθετε πράγματα, θα πάρετε ερεθίσματα. Το facebook και το twitter βρίθουν από καλές ομάδες, πρακτικές, σελίδες και εκδηλώσεις. Υπάρχει το “WE ARE AT WE” (“Είμαστε το εμείς”), μια κοινότητα που περιμένει όλους μας, να πάρουμε πληροφόρηση για θέματα εργασίας και ατομικής επιχειρηματικότητας (ενθαρρύνει, διαδίδει, προσπαθεί και πάνω απ’όλα μπορεί να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ ατόμων με διαφορετικές πορείες, αλλά κοινά όνειρα). ‘Αλλη σελίδα που μπορεί να σας δώσει ερεθίσματα και ιδέες είναι οι “Ιστορίες επιτυχίας & καινοτομίας: η έμπνευσή μας στην κρίση” όπου θα συνδεθείτε με 2.500 ανθρώπους, που τους νοιάζει μια καλύτερη Ελλάδα. Ενταχθείτε στο group “Make a change! Be a helping hand” όπου 2.900 άνθρωποι γράφουν κάτι πολύ όμορφο ...“Είμαστε πολύ απλά μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι δεν θέλουμε να ζούμε σε μια εποχή ατομικισμού και μετατόπησης ευθυνών σε τρίτους. …δεν μπορούμε πια να είμαστε απλοί θεατές μπροστά στη στεναχώρια και την εξαθλίωση που βλέπουμε να βιώνουν πολλοί συνάνθρωποι μας, είτε είναι νέοι, γέροι, είτε είναι άνθρωποι με κινητικές ή ψυχικές δυσκολίες. Το να βοηθήσουμε, έστω και λίγο, ο καθένας είναι τόσο μα τόσο απλό!...Ο Στόχος μας: να στηρίζουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε...”). Μπείτε στα group “Mobile Youth” ή/και “New Europe startups” θα διαβάσετε τόσα ερεθίματα, τόσες ιδέες για την επιχειρηματικότητα, που βεβαίως δεν ακούμε στην Ελλάδα και θα δείτε ότι Κροάτες, Ρουμάνοι, Βέλγοι και τόσοι άλλοι αγωνίζονται να συνδημιουργήσουν ...χωρίς εθνικά συνορα. Το ωραίο είναι ότι όλοι αυτοί οι χώροι είναι ανοιχτοί και καλοδέχονται κι άλλους που θέλουν να μείνουν connected, to make a viable change…

Νομίζω ότι κάνουμε ένα λάθος. Υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες μας ή δεν ξέρουμε, ή δεν έτυχε ...αλλά είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό; “Ρωτώντας, πας στην πόλη” έλεγε πάντα ο λαός μας. Για να το παραφράσω λίγο, στην εποχή μας η αλληλοβοήθεια και η συνδημιουργία, εκτός του λυτρωτικού χαρακτήρα που έχει, είναι μονόδρομος. Ορίζει εμάς μέσα από άλλους ανθρώπους. Το ένα tweet του Albert Revah δεν θα φέρει αλλαγή πιθανώς, αλλά θα μας κρατήσει ζωντανούς στη λογική και το όνειρο. Γιατί δεν θα χτίσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον μόνοι μας. Ούτε ακόμη και αν χτίσουμε μία επιχείρηση, θα τη διατηρήσουμε και θα τη μεγαλώσουμε μόνοι μας. Δεν μιλάς μονοδιάστατα με ένα άλλο άνθρωπο, όταν είσαι σε interview, σε μία παρουσίαση επενδυτών ή στον καθηγητή σου. Το κάνεις στάση ζωής και προχωράς, συνθέτοντας με τις εξελίξεις το παζλ σου.

Νομίζω ότι η συμβολική κατακλείδα του σημερινού άρθρου πρέπει να είναι η Social entrepreneur Melinda Gates με την παραπάνω εμπνευσμένη ατάκα που είπε στο πανεπιστήμιο Duke. Είναι τόσο απλή, αλλά τόσο δυνατή (by the way, ακολουθήστε το @whatsinspiring, σας βεβαιώ είναι πολύ καλύτερο δάβασμα από ότι συζητείται σήμερα στη χώρα). Εκεί, διάβαζα ότι ο πολυβραβευμένος Stephen Colbert μίλησε στο πανεπιστήμιο του Virginia και έδωσε την εξής συμβουλή (την αφιερώνω σε όλους όσους ξεκινούν, δημιουργούν, αλλάζουν δουλειά, ή/και βαρέθηκαν το παρελθόν): “You must find your own path and we have left you no easy path. Decide now to choose the hard path that leads to the life and the world you want. And don’t worry if we don’t approve of your choices. In our benign self-absorption, I believe we have given you a gift, a particular form of independence, because you do not owe the previous generation anything."

Ξέρετε γιατί όλα αυτά σήμερα που είστε παραλία; Γιατί φίλοι μου η πίστη, η δημιουργία, το επιχειρηματικό πνεύμα, η μεθοδολογική προσπάθεια να φτιάξεις / να λύσεις / να πετύχεις ...δεν αφορά το πόσα χρήματα θα βγάλεις. Αφορά τον αγώνα με τον εαυτό σου και μάλιστα μέσα από άλλους, να αποδείξεις ότι τα κατάφερες στο δύσκολο ταξίδι. Ολα τα άλλα είναι αηδίες. Γεννηθήκαμε για να κρατιόμαστε και να ανεβαίνουμε...να αφήνουμε κάτι όμορφο και βιώσιμο πίσω μας. Εμπιστευθείτε τις δυνάμεις σας, βρείτε το επόμενο χέρι που θα σας κρατήσει και το ταξίδι αυτό θα είναι ένα φανταστικό rollercoaster με το οποίο θα χαμογελάτε συνέχεια, με ωραίες αναμνήσεις. #ChangeGreece λοιπόν ...το πιστεύω και το προσπαθώ 25 χρόνια ...και πιστέψτε με, αξίζει!

 

...stay tuned,

Τάσος

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,STARTUPS,ΕΛΛΑΔΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home