Ο Πλάτωνας έφτιαξε την πρώτη Ακαδημία του κόσμου το 387 π.Χ. Προσελάμβανε καθηγητές άξιους και “άριστους”, όπως τον Αριστοτέλη επί 20 χρόνια (367 - 347), ο οποίος ασκούσε το δημοκρατικό δικαίωμα να αμφισβητεί δημόσια το σύστημα παροχής παιδείας και πρότεινε συνεχώς βέλτιστες αλλαγές. Μέχρι την εποχή που ο Ιουστινιανός την κατάργησε, η Ακαδημία λειτουργούσε με δωρεές και χορηγίες. Δεν ήταν χώρος εξειδίκευσης, αλλά διεύρυνσης του μυαλού με ένα συνδυασμό τεχνικών και ανθρωπιστικών σπουδών. Δεν στόχευε να σε ετοιμάσει για μεταπτυχιακά ή να σε βάλει σε κάποια ‘κλίκα’, αλλά να σε κάνει ένα πολίτη με ευρύτητα πνεύματος, ανοιχτό στη μάθηση και την πρόοδο. Πόσο μακρινό, αλλά και πόσο αναγκαίο στο χάος των ηλιθίων που κατακρεουργούν τα νιάτα της χώρας μας εδώ και 40 χρόνια...
Το 1842 θεωρείται η χρονιά έναρξης της Διαφήμισης. Με το που έχουμε το γεγονός αυτό τρία πανεπιστήμια των ΗΠΑ εντάσσουν στο πρόγραμμά τους σχετικό faculty για πρώτη φορά. Οι εταιρίες που έκαναν το marketing εφαρμοσμένη επιστήμη, οι Procter & Gamble και Unilever, εμπλουτίζουν το εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Τον Ιούλιο του 1969 πατάει ο πρώτος άνθρωπος το πόδι του στο φεγγάρι και την ίδια χρονιά ειδικοί της NASA γίνονται επισκέπτες καθηγητές στα πρώτα courses αστροφυσικής και κυβερνητικής τεχνολογίας στα πανεπιστήμια ΗΠΑ, Αγγλίας. Είδατε προσαρμοστικότητα, ταχύτητα και ευελιξία; Στην Ελλάδα θα θέλαμε 10 χρόνια (ψευτο-)διάλογο, για να μπορέσουν οι καθηγητές να κρατήσουν τις ιεραρχικές δομές τους, να διαχειριστούν εκείνοι τα χρήματα, η πολιτεία να πει σε ποιά (εκλογική) περιοχή θα γίνουν οι αλλαγές, να τραφούν κάποιοι σύμβουλοι μελέτης και οι φοιτητές να διασπαστούν βάσει εθίμου στους αναρχοαυτόνομους και τους καλούς, της αστικής τάξης ..ώστε να είναι και οι δύο στο ίδιο κλειστό πανεπιστήμιο!
Το 2013 το τεχνικής κατεύθυνσης πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ λαμβάνει 23 εκατομμύρια λίρες για ένα πρόγραμμα έρευνας στο υλικό Graphene (το ‘miracle material’ – δείτε το απίστευτο video), με τον Ρώσο(!!) καθηγητή Novoselov και με τη δέσμευση (στο επενδυτικό πλάνο) να δημιουργηθούν 100 νέες θέσεις εργασίας σε 2 χρόνια. Το υλικό ανακαλύφθηκε το 2004 στο ίδιο πανεπιστήμιο. Η εργασία των καθηγητών (αναμενόμενο φυσικά) πήρε Νόμπελ Φυσικής το 2010 και η επένδυση των εκατομμυρίων τους δόθηκε (μετά από υποβολή) από το Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Περιφερειακής ανάπτυξης (ERDF). Υπομονή, επιμονή, νέα παιδιά στις ομάδες και καταξίωση μετά από μεγάλη προσπάθεια. Στην Ελλάδα θα θέλαμε τα χρήματα του ίδιου ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά θα φτιάχναμε περιφερειακά νομικά πρόσωπα, θα προσλαμβάναμε κολλητούς, θα έκαναν τριετείς μελέτες (να πέφτει ο μισθουλάκος) και όλοι να καταλήξουν στην ...τρομερή πρόταση της αναγκαιότητας προώθησης του τουρισμού ...που ως πρόγραμμα περιλαμβάνει βεβαίως-βεβαίως πριμοδοτήσεις μεγάλων ξενοδοχείων, που είναι και τοπικοί παράγοντες... Ούτε πρυτάνεις-ηθοποιοί, ούτε φοιτητές χαμένοι στη μετάφραση, ούτε όχλος. Σκοπός και δουλειά για όνειρα και επιτυχία.
Το 2013 διαβάζω σε startup event website που είναι αφιερωμένο στο marketing “…οι παρουσιάσεις θα εστιάσουν στο marketing...αναφορικά με αυτό, οι startups, εκ φύσεως, επιχειρούν το “ανέφικτο”: Να κάνουν γνωστό και δυνητικά επιτυχημένο ένα νέο, διαφορετικό προϊόν, με ελάχιστα χρήματα, σε ελάχιστο χρόνο.” ...δηλαδή πως να χτίσεις awareness και trial σε μικρό χρονικό διάστημα...τέτοιο σπουδαίο είναι το Marketing; Μα άλλο έμαθα εγώ! Σσστ, μην μιλάτε! Στη χώρα μας υπάρχουν 6 πανεπιστημιακές σχολές, 3 ιδιωτικά κολλέγια και δεκάδες σεμιναριακά ‘υβρίδια’ (με εισηγητές αβέβαιας ποιότητας) που εκπαιδεύουν στην εφαρμοσμένη αυτή τέχνη νέα παιδιά. Σε κανένα από αυτά τα προγράμματα δεν υπάρχει συσχέτιση με την επιχειρηματική αγορά, με άλλα διεθνή ειδικά κέντρα, με Ελληνικές μεσαίες ή μεγαλες εταιρίες και πρακτικά (αληθινά) προβλήματα, είτε ως εργασίες, είτε ως εκαπιδευτικό υλικό. Αλλά διδάσκεται!
Η Ελληνική παρεχόμενη παιδεία είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Το μεγαλύτερο! Αφενός είναι ελλιπές ή κακής αντιγραφής το περιεχόμενο, αφετέρου δίνεται με ένα παρωχημένο και κουρασμένο τρόπο από όχι απαραίτητα λαμπρούς ανθρώπους. Ενα μιγμα ιδεοληπτικών ηγετών ...του εαυτού τους, που δεν ακτινοβολούν θετική ενέργεια και δεν ανοίγουν το χώρο μάθησης στον κόσμο. Αποτέλεσμα: έχουμε έλλειψη επαγγελματικών ικανοτήτων σε κάθε αγορά και ειδικότητα, και ακόμη πιο σημαντικό βγαίνουν άνθρωποι με τα λάθος χαρακτηριστικά προσωπικότητας για το διεθνοποιημένο, συνεργατικό, με πολλές προκλήσεις κόσμο μας. Το “εγώ”, και το “είναι γνωστός του τάδε” αντικαθιστούν το αποτέλεσμα, την καλή διάθεση, την ηθική και τη συνεχή εξέλιξη απόψεων και ιδεών.
Στα τελευταία χρόνια γράφω και μιλάω για την εκπαίδευση, γίνονται κάποια πράγματα, δημιουργούνται κοινότητες, ξεκινούν κάποιες επιχειρηματικές ιδέες στη μόρφωση του διαδικτύου, αλλά όλα αυτά είναι σαν ...μύγες που πετούν και ενοχλούν το μεγάλο βόδι. Είναι τόσο μεγάλα τα αδιέξοδά μας, που δεν ξέρουμε σήμερα αν η εξαγωγή προϊόντων ονομασίας πρόλευσης, πρέπει να γίνει οργανωμένα στις ΧΨΖ χώρες και ποιό πανεπιστήμιο πρέπει να εντάξει για αυτό το σκοπό κάποιες ειδικές γνώσεις.
Αλλά δυστυχώς συνεχίζουμε να πολιτικολογούμε ακατάπαυστα και να κρίνουμε ότι άλλοι ευθύνονται για το οικονομικό και κοινωνικό σοκ που βιώνουμε. Χωρίς πραγματικά να θέλουμε να αλλάξουμε τίποτε από την αποτυχημένη ‘ρετσετα’ των τελευταίων 30 ετών. Συνεχίστε...
Stay tuned,
Τάσος
Σχόλια