To 2013 προκηρύχθηκε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συνολικό προϋπολογισμό 456 εκ €. Το πρόγραμμα αφορά υφιστάμενες, νέες ή/και υπο-σύσταση επιχειρήσεις στο εμπόριο, τις υπηρεσίες, και στον τουρισμός. Το πρόγραμμα δίνει δυνατότητα λήψης προκαταβολής έως 100% της εγκεκριμένης επιχορήγησης από 20.000 έως και 300.000 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία / αγορά. Το λιανικό εμπόριο, η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και η εστίαση θα στηριχθούν με άλλο ειδικό πρόγραμμα. Δηλαδή “λεφτά υπάρχουν”; Με τη γνωστή καχυποψία δεν ξέρω αν με το πρόγραμμα θα έχουμε καλά νέα, αλλά πάντως υπάρχει.
Χωρίς να είμαι ειδικός στα προγράμματα (να μην είμαι σύμβουλος...) νομίζω ότι είμαστε και εδώ χωρίς σχέδιο απο τους φορείς που θα έπρεπε να σχεδιάζουν την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη για το Μέλλον. Σε ποιές περιοχές θέλουμε προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση ενέργειας; Ποιές εταιρίες αν αλλάξουν μηχανολογικό εξοπλισμό, θα μπορούσαν ανταγωνιστικά (με χαμηλό κόστος) να εξάγουν και να κερδίσουν αγορές; Ποιοί χρειάζονται πιο άμεσα εξοπλισμό πληροφορικής (είναι οι συνεταιρισμοί, είναι τα logistic centers απομακρυσμένων περιοχών, είναι μήπως οικιακές e-business); Δεν νομίζω ότι το ξέρουμε, ότι έχουμε τη λίστα της χώρας.... Και αν και εδώ υπάρξουν καθυστερήσεις όπως η λίστα των 4.000 “κοιμώμενων έργων” που έχουμε από την αρχή του 2013 (που δεν ξέρω πόσα είναι χαμένα...), θα πάμε με ταχύτητα πιο κάτω.
Αλλά πείτε μου, άραγε αυτά τα έργα είναι αιτήματα της κοινωνίας; Είναι ένα σχέδιο που υποβλήθηκε από την αγορά και έδωσε “τα φώτα της” στην πολιτική ηγεσία; Είναι χρήματα που θα πιάσουν τόπο; Πραγματικά δεν ξέρω, αλλά μην βλέποντας διαβουλεύσεις συχνά με τις περιφέρειες, με τους πολίτες και τις κοινότητες του internet για τα θέματα οικονομίας της χώρας και των αγορών, δεν ξέρω...
Υπάρχει ακόμη ένα πρόγραμμα όμως που αφορά τη λεγόμενη “νέα επιχειρηματικότητα”. Είναι ο οδηγός που έχει εξαγγείλει η Επίτροπος ΕΕ Neelie Kroes (η αρμόδια Επίτροπος για το Ψηφιακό Θεματολόγιο) για την επιδότηση μικρομεσαίων επιχείρησεων που θέλουν να οργανωθούν ψηφιακά. Είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορεί να δώσει ανάσα μετασχηματισμού σε επιχειρήσεις, που λειτουργούν με την ίδια ‘ρετσέτα’ εδώ και τριάντα χρόνια τώρα!. Ανακοινώθηκε ότι θα είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα. Είναι καταπληκτικό! Θα δοθούν κουπόνια συνολικής αξίας έως και 10.000 ευρώ ανά επιχείρηση για την υιοθέτηση πρακτικών ηλεκτρονικού εμπορίου και τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στις τοπικές περιφέρειες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φανταστείτε πόσο κρίσιμη στόχευση βάζει η ΕΕ που συνολικά το πρόγραμμα είναι ύψους 10,4 δισ. ευρώ. Για πείτε μου τώρα... Για αυτό θα φτιαχτούν κoινοπραξίες νέων (startups) εταιριών με τις υπάρχουσες ICT εταρίες της χώρας, για να υπάρξουν πλατφόρμες που θα γίνουν copy-paste (με χαμηλό κόστος) στην εν λόγω στοχευόμενη αγορά; Θα το κάνουν οργανωμένα εταιρίες προγραμματιστών με UX designers, με marketers, ή θα το κάνουν τα μαγαζάκια της γειτονιάς-έχω-toner-υπολογιστές-φτιάχνω ιστοσελίδες; Θα βοηθήσουν οργανωμένα τους απαίδευτους ψηφιακά επαγγελματίες, για να ξαναδούν την εταιρία τους και τις λειτουργίες της; Γιατί οι επιχειρηματικές εφαρμογές εκτός μιας ιστοσελίδας μπορεί να είναι πολλές: μια βάση δεδομένων, ένα μικρό call center, τα πρώτα βήματα ενός e-shop κοκ.
Ποιός είναι ο σχεδιασμός μιας αγοράς, για να κερδίσεις μερίδια αγοράς και να αποκτήσεις πελατολόγιο; Για πείτε.... γιατί εδώ παιζεται το μέλλον μας, αν δεν το έχουμε καταλάβει...
Stay tuned,
Τάσος
Σχόλια