Όπως θα γράψει και η Ιστορία, το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 έγινε 41 χρόνια μετά το αμέσως προηγούμενο δημοψήφισμα και ίσως κάποιος συγγραφέας θα προσθέσει πως οι Έλληνες το πήραν πολύ στα σοβαρά και αρπάχτηκαν μεταξύ τους. Ψηφιακώς, μόνο...
Μελετητές και λογοτέχνες (υπάρχουν βέβαια και αυτοί που συνδυάζουν και τις δύο ιδιότητες) θα σπεύσουν να δουν τα αρχεία του Twitter και του Facebook. Και, ίσως, επειδή η ημέρα της κάλπης είναι κατά τεκμήριο η πιο ενδιαφέρουσα θα αναζητήσουν τι συνέβη εκείνη την ημέρα.
Το "Ναι", λοιπόν, συγκέντρωσε 87.000 αναφορές το βράδυ της Κυριακής και τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, ενώ το "Οχι" επικράτησε στην ψηφιακή αρένα με περισσότερες από 100.000 αναφορές στο ίδιο διάστημα.
Θα πεις, τώρα, πως το Οχι μπορεί και να υπο-εκπροσωπήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα σε σχέση με ό,τι έβγαλε η κάλπη και θα έχεις δίκιο. Δεν είναι παράδοξο και, σε τελική ανάλυση, εξαρτάται από το πώς και πόσοι ακολουθούν τη μία ή την άλλη "εκστρατεία". Αλλά ούτε όλοι όσοι ψηφίζουν είναι στα κοινωνικά δίκτυα ούτε όσοι είναι στα κοινωνικά δίκτυα ψηφίζουν.
Πάμε και σε κάτι λίγο πιο οικουμενικό, στο hashtag #Greferendum που σχεδόν από την πρώτη στιγμή έπιασε... θέση στις συζητήσεις τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter. Συνυπολογίζοντας και τη λέξη "δημοψήφισμα" με τις πιθανές παραλλαγές της φτάνουμε με τη βοήθεια του Monitor σε ένα ωραιότατο εξαψήφιο με 100.000 αναφορές. Ναι, είναι ρεκόρ έτους. Οχι, ελπίζουμε το επόμενο ρεκόρ να μην είναι για τόσο αγωνιώδες θέμα. Ειρήνη υμίν...
Photo credit: flickr / paul bica
Σχόλια