Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ερεθίσματα από ταινίες επιστημονικές φαντασίες οδηγούν τελικά σε αντίστοιχες εξελίξεις και στον πραγματικό κόσμο. Κάπως έτσι συναίβει και στην περίπτωση του HeartID, της χρήσης δηλαδή του καρδιακού σήματος, ως ένα είδος ηλεκτρονικής ταυτότητας, σύμφωνα με την Ελληνίδα «εφευρέτρια» του, Φωτεινή Αγραφιώτη, Chief Technology Officer στην εταιρεία Bionym.
Φίλη αυτών των ταινιών, η Φωτεινή Αγραφιώτη είναι τώρα 29 χρονών και ζει από το 2006 στο Τορόντο του Καναδά, όπου και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ στο Πανεπιστήμιο της πόλης. Το HeartID είναι αποτέλεσμα της διδακτορικής της διατριβής και φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα κάθε λόγης passwords που χρησιμοποιούμε για τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, με τον καρδιακό μας παλμό. Όπως μας ανέφερε «το καρδιακό σήμα καθιερώθηκε μόλις το τελευταίο διάστημα σαν βιομετρικό στοιχείο, ως αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας διάφορων ερευνητικών ομάδων από όλον τον κόσμο, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται κατά κόρον εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τον ιατρικό κλάδο, ως πηγή εξαγωγής συμπερασμάτων».
Η πρώτη ερώτηση που αυθόρμητα μας ήρθε στο μυαλό ήταν κατά πόσο το HeartID είναι ακριβές, όποια και να είναι η φυσική μας κατάσταση. Σύμφωνα με την κα Αγραφιώτη, «το HeartID αναγνωρίζει το σύνολο της μορφολογίας του καρδιακού σήματος, δεν είναι μια τεχνολογία που μετράει τους παλμούς της καρδιάς μας». Έτσι μπορεί προηγουμένως να έχουμε τρέξει μερικά χιλιόμετρα, ανεβάζοντας τους παλμούς της καρδιάς μας, όμως το σύστημα μπορεί να μας αναγνωρίσει.
Κατά συνέπεια, η ανακάλυψη του απαραίτητου αλγόριθμου που θα αναγνωρίζει τη μορφολογία του καρδιακού σήματός μας και θα τη διαφοροποιεί από την αντίστοιχη ενός συναθρώπου μας δεν φαίνεται να είναι μια εύκολη διαδικασία. Όμως, όπως μας πληροφόρησε, η ομάδα της (που συνέστησαν ο επιβλέπων καθηγητής της στο Πανεπιστήμιο του Τορόνο, Δημήτρης Χατζηνάκος, ο επίσης καθηγητής Francis Bui και η ίδια) εφηύραν τον πιστοποιημένο –με βάση τα εμπορικά πρότυπα- αλγόριθμο, ώστε να είναι εφικτή η εμπορική διάθεση της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στη δημιουργία της εταιρείας Bionym, η οποία είναι πλέον υπεύθυνη για το εμπορικό λανσάρισμα της συγκεκριμένης τεχνολογίας κάτω από το brand HeartID. Μια επαναστατική τεχνολογία που βασίζεται στη μοναδικότητα του ρυθμού του καρδιακού παλμού μας.
Τα πλεονεκτήματα του HeartID
Μια ανακάλυψη που όπως ανέφερε η κα Αγραφιώτη «μπορεί να φαντάζει ως επιστημονική φαντασία αλλά είναι πραγματικότητα και ανταγωνίζεται ευθέως συμβατικά βιομετρικά στοιχεία, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα ή την αναγνώριση προσώπου». Μάλιστα, σε σχέση με τα παραπάνω προσφέρει μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα. «Το καρδιακό σήμα είναι προστατευμένο μέσα στο ανθρώπινο σώμα μας, άρα είναι δύσκολο να υποκλαπεί, χωρίς να το γνωρίζουμε, ενώ τόσο για τα δακτυλικά αποτυπώματα όσο και για την αναγνώριση προσώπου είναι εφικτή η υποκλοπή τους». Ταυτόχρονα, η ενσωμάτωση του HeartID στις ηλεκτρονικές συσκευές είναι και πιο φιλική στο χρήστη, καθώς όπως σημείωσε η ελληνίδα ερευνήτρια, «ο χρήστης δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια, αφού οι αισθητήρες θα αναγνωρίζουν αυτόματα την ταυτότητά του, ενώ η αναγνώριση στις δύο παραπάνω τεχνολογίες προϋποθέτει μια συγκεκριμένη διαδικασία».
Το πλήθος των εφαρμογών του HeartID σε ηλεκτρονικές συσκευές είναι τεράστιο. Αυτήν την περίοδο η τεχνολογία δοκιμάζεται σε smartphones, tablets και χειριστήρια από παιχνιδοκονσόλες, αλλά πρακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούμε με τα χέρια μας. «Θέλουμε να εγκαινιάσουμε μια εποχή, όπου οι συσκευές μας θα γνωρίζουν ποιοι είμαστε, επιτρέποντας το αυτόματο customization τους» μας τόνισε η κα Αγραφιώτη, ανοίγοντάς μας λίγο παραπάνω τα μάτια. Με συσκευή, όπως ένα tablet που μπορεί να χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα μέλη της οικογένειας, έχοντας ενσωματωμένη τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να αναγνωρίζει αυτόματα ποιο από τα μέλη την κρατάει στα χέρια του και να «προσαρμόζει» τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που έχει σετάρει ο εκάστοτε χρήστης. «Μόνο με την αφή. Το HeartID δεν θα σου δίνει μόνο πρόσβαση στην συσκευή αλλά θα συνεχίσει να σε αναγνωρίζει όσο διάστημα τη χρησιμοποιείς. Αν αλλάξει χέρια, το HeartID θα το αντιληφθεί και θα κλειδώσει αυτόματα τα προσωπικά σου στοιχεία».
Στην πράξη, η πρώτη περίπτωση διάθεσης του HeartID είναι λίγο διαφορετική από τις καθημερινές συνήθειες που αναφέραμε παραπάνω, καθώς χρησιμοποιείται στην κατασκευή συσκευών παρακολούθησης υγείας. Ειδικότερα, αυτές οι συσκευές με τη μορφή γιλέκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε από υπηρεσίες όπως ο στρατός είτε στον αθλητισμό, συλλέγουν και μεταδίδουν πληροφορίες ζωτικής σημασίας για την κατάσταση υγείας αυτού που τις χρησιμοποιεί (π.χ. θερμοκρασία σώματος, καρδιογράφημα, κ.α.). Εδώ, το HeartID χρησιμοποιείται ώστε να αναγνωρίζεται συνεχώς ότι αυτός που παρακολουθείται στο εκάστοτε πεδίο (π.χ. της μάχης) είναι ο νόμιμος κάτοχος του γιλέκου. Επιπρόσθετα, δύο ή περισσότεροι που φορούν τον εξοπλισμό με το HeartID μπορούν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο (μέσω peer to peer) μειώνοντας έτσι τις περιπτώσεις να χαθεί κάποια ζωή από φιλικά πυρά.
Μέσα στο 2013, όπως μας ανέφερε η κα. Αγραφιώτη, το «HeartID θα χρησιμοποιηθεί σε έξυπνες κάρτες αναλήψεων. Κυριολεκτικά έξυπνη κάρτα, καθώς θα μπορεί να αναγνωρίσει αν αυτός που την κρατάει στα χέρια του είναι ο πραγματικός κάτοχός της, για να επιτρέψει μια ανάληψη από κάποιο ΑΤΜ». Αντίστοιχα, το HeartID θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο χώρο της υγείας, ως μια λύση πιστοποίησης και εγγύησης ιατρικών ιστορικών.
Και κάπου εδώ υπεισέρχεται το θέμα της ασφάλειας. Μια εταιρεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κακόβουλα το HeartID, παρακολουθώντας τα «καρδιογραφήματα» των υπαλλήλων της και εξάγοντας συμπεράσματα για την ιατρική ή ψυχολογική κατάστασή τους; «Όχι» μας απάντησε κατηγορηματικά η κα Αγραφιώτη, προσθέτοντας ότι HeartID είναι σχεδιασμένο να κρυπτογραφεί τα ευαίσθητα στοιχεία των χρηστών με τέτοιο τρόπο ώστε κανεις, ούτε καν ο ίδιος ο διαχειριστής του συστήματος να μην έχει πρόσβαση σε αυτά.
Σχόλια