Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι στη διαδικασία υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης, η ασφάλεια και το κυβερνοέγκλημα θα αποτελέσει παράγοντα ανάσχεσης. Ωστόσο, ο Dragan Martinovic, Managing Director SEE της Kaspersky Lab, εμφανίζεται πιο καθησυχαστικός στην παρούσα φάση, από αυτό που θα περιμέναμε. Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρινίζει απέχουμε ακόμα αρκετά από την πραγματική ΤΝ και βρισκόμαστε περισσότερο σε μια εξελιγμένη εποχή της Μηχανικής Μάθησης. Ας δούμε αναλυτικά τις απαντήσεις που έδωσε στο deasy...
Από τη δεκαετία του ’90 με ιούς όπως ο “Παρασκευή και 13” ως και σήμερα το κακόβουλο λογισμικό έχει ακολουθήσει την τεχνολογική εξέλιξη και θα λέγαμε πως οι “κακοί” βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά. Μήπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) ανοίγει το κουτί της Πανδώρας με την έννοια ότι θα δούμε πιο ευφυείς εκδοχές κακόβουλου λογισμικού;
Θεωρούμε ότι η πραγματική «Τεχνητή Νοημοσύνη» δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα. Οτιδήποτε κυκλοφορεί στην αγορά χρησιμοποιώντας τη θορυβώδη ονομασία «Τεχνητή Νοημοσύνη» είναι εξελιγμένη εφαρμογή της Μηχανικής Μάθησης (ML) στην καλύτερη περίπτωση. Μπορεί να είναι ισχυρή και πολύ χρήσιμη για κάποιες εργασίες, αλλά δεν είναι παντοδύναμη, αντιθέτως, έχει σημαντικούς περιορισμούς. Ως εκ τούτου, για να είμαστε ακριβείς, θα προτιμούσαμε να μιλάμε για «Μηχανική Μάθηση» και όχι για «Τεχνητή Νοημοσύνη».
Για να είναι οι εγκληματίες σε θέση να επωφεληθούν από τη Μηχανική Μάθηση, αυτό θα απαιτούσε σημαντικές ικανότητες, πόρους και επιμονή, κάτι το οποίο δεν είναι ακόμα η επικρατούσα τάση στην κοινωνία των ψηφιακών εγκληματιών σήμερα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα μακρινό μέλλον, καθώς εξελίσσεται η πραγματική Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά εμείς μπορούμε μόνο να μαντέψουμε το τι θα έρθει με τον καιρό.
Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, μήπως το κυβερνο-έγκλημα αποτελεί παράγοντα ανάσχεσης στην ταχύτητα ανάπτυξης και διάδοσης της ΤΝ; Ο φόβος για σοβαρές παρενέργειες μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη;
Το θεωρώ απίθανο. Κατά πάσα πιθανότητα, η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να ακολουθεί το στόχο της δημιουργίας μιας πραγματικής «Τεχνητής Νοημοσύνης», καθώς τα οφέλη της είναι πάρα πολύ μεγάλα για να τα αγνοήσει.
Στην άλλη πλευρά, βλέπουμε πως ένα μέρος της διάδοσης του κακόβουλου λογισμικού οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, είτε πρόκειται για μια απροσεξία που οδήγησε στο λάθος link ή ακόμα και για περιπτώσεις κοινωνικής μηχανικής (social engineering). Η ΤΝ μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό ανασχετικό παράγοντα, να μειώσει δηλαδή τον κίνδυνο του ανθρώπινου σφάλματος;
Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει σίγουρα σημαντικό ρόλο στη μείωση των κινδύνων και τη «σφαλερότητα» των ανθρώπων. Ωστόσο, εξαιτίας της ανθρώπινης εφευρετικότητας, θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ένας εγκληματίας να παρακάμψει μια μηχανή. Ως εκ τούτου, η «Τεχνητή Νοημοσύνη» δε μπορεί να λειτουργήσει στην απομόνωση και για αυτό σίγουρα χρειάζεται ακόμη η ανθρώπινη εμπειρία.
Εσείς, ως Kaspersky Lab, πώς υιοθετείτε την ΤΝ στη λειτουργία και τον σχεδιασμό σας;
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, δε χρησιμοποιούμε τον όρο «Τεχνητή Νοημοσύνη» για λόγους επιστημονικής ορθότητας. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζουμε τη Μηχανική Μάθηση στις υπηρεσίες μας και σκοπεύουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω στο μέλλον τις τεχνολογίες μας που βασίζονται στη «Μηχανική Μάθηση».
Η μηχανική μάθηση είναι απαραίτητη για τις σημερινές τεχνικές ανίχνευσης απειλών. Ωστόσο, ακόμα δε μπορεί να ανταγωνιστεί πλήρως τη δημιουργικότητα του ανθρώπινου νου. Για αυτό το λόγο αγκαλιάζουμε τη Μηχανική Μάθηση ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας πιο ισορροπημένης προσέγγισης της ασφάλειας που ονομάζεται «HuΜachine Ιntelligence»: εφαρμόζουμε τους αλγορίθμους και τους αφήνουμε να μάθουν από την ανάλυση των μεγάλων δεδομένων των απειλών, ενώ μια ομάδα ειδικών εποπτεύει αυτή τη διαδικασία μάθησης και παρεμβαίνει κάθε φορά που η απαραίτητη ανθρώπινη εμπειρία τους θα κάνει τη διαφορά.
Πώς η Kaspersky Lab βοηθάει (ή αναμένεται να βοηθήσει) τις επιχειρήσεις να προστατευτούν από αυτές τις απειλές, σημερινές και μελλοντικές;
Η Kaspersky Lab προσφέρει σήμερα εταιρικά προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν και τις τέσσερις στρατηγικές φάσεις ασφάλειας του τομέα της Πληροφορικής: την πρόληψη απειλών, την ανίχνευση, την αντιμετώπιση περιστατικών και την πρόβλεψη επιθέσεων.
Θα συνεχίζουμε να επεκτείνουμε αυτά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, ενδυναμώνοντας τις λύσεις ασφαλείας μας με όλο και πιο ευφυείς αλγορίθμους για να βοηθήσουμε τους ειδικούς του τομέα της ασφάλειας να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπιση των απειλών. Για να εκπληρώσουμε την αποστολή της προστασίας των πελατών μας, έχουμε δεσμευτεί να αναπτύσσουμε νέα προϊόντα και τεχνολογίες πέρα από την παραδοσιακή προσέγγιση και να προσφέρουμε νέα επίπεδα προστασίας στην επιχειρηματική αγορά.
Σχόλια