Η ιδέα της απόσχισης του τμήματος προσωπικών υπολογιστών θα κόστιζε περί το 1,5 δισ. δολάρια εφάπαξ και δεν είναι βέβαιο ότι θα βοηθούσε και πολύ τα υπόλοιπα τμήματα της ΗΡ, οπότε η νέα διευθύνουσα σύμβουλος, Μεγκ Γουίτμαν κατέληξε ότι θα ήταν λάθος να υλοποιηθεί. Έτσι, τα PCs παραμένουν εντός των κόλπων της ΗΡ προς μεγάλη ικανοποίηση επενδυτών, αναλυτών αλλά και εργαζομένων.
Το ερώτημα είναι πάντως τι μέλλει γενέσθαι με το webOS και τα tablets. Η κ. Γουίτμαν ήταν μάλλον αινιγματική δηλώνοντας απλώς ότι η εταιρεία θα ξαναδεί το θέμα, Σίγουρα, θα βγάλει tablets με Windows, και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει και κάτι με webOS. Άλλωστε, 1,2 δισ. δολάρια είχε κοστίσει η εξαγορά της Palm.
Αφού αναφερθήκαμε στο κόστος, οι υπολογισμοί που έγιναν κάνουν λόγο για 1,5 δισ. δολάρια κόστος για τις διαδικασίες απόσχισης, ενώ το ετήσιο κόστος μπορεί να έφθανε επίσης σε 1,5 δισ. δολάρια. Συν ότι δύσκολα θα βρισκόταν αγοραστής για το τμήμα, οπότε η νέα εταιρεία θα έπρεπε να βρει νέο brand και να διαφοροποιηθεί από τη μητρική. Επιπλέον, μία απόσχιση θα επηρέαζε αρνητικά τις πωλήσεις hardware σε άλλες κατηγορίες (servers, storage, εκτυπωτές), καθώς το γεγονός ότι η ΗΡ είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής PCs παγκοσμίως είναι προφανές ότι βοηθά στην αναγνωρισιμότητα του εμπορικού σήματος και στις πωλήσεις.
Στην αντίπερα όχθη, τις δηλώσεις της κ. Ουΐτμαν ακολούθησε σωρεία σχολίων, το ουσιαστικότερο εκ των οποίων το μεταφέρουμε κι εμείς εδώ: μήπως αυτό το ήξεις-αφίξεις από τους επικεφαλής της εταιρείας, οδηγεί τις αγορές (τη μεν και τη δε) σε έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην εταιρεία και στο μέλλον της στην αγορά των PC; Ας μην ξεχνάμε ότι και ο προκάτοχός της, από την ίδια ακριβώς θέση εξέφρασε την άποψη ότι ο συγκεκριμένος τομέας της εταιρείας είναι προβληματικός (παρά τα 40,7 δις τζίρο που είχε το 2010) και πρέπει να εγκαταλειφθεί προκειμένου η ΗΡ να έχει μέλλον. Αν λοιπόν η εταιρεία πιστεύει, όπως δηλώνει η κ. Ουΐτμαν ότι το να κρατήσει το τμήμα PC της είναι «καλό για τους πελάτες και τους συνεργάτες της, καλό για τους μετόχους της και καλό για τους εργαζόμενούς της», ίσως θα πρέπει να το δείξει όσο πιο σύντομα γίνεται και δη με σωρεία κινήσεων.
Σχόλια