Στον κατάλογο των χωρών υπό... επιτήρηση παραμένει και για το 2012 η Ελλάδα η Διεθνής Συμμαχία για την Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (International Intellectual Property Alliance, IIPA), η οποία έχει πλήθος παραπόνων από τις Αρχές για το πώς αντιμετωπίζουν (ή δεν αντιμετωπίζουν) την πειρατεία.\
Στην έκθεσή της για την Ελλάδα η IIPA αναφέρεται τόσο στη διακίνηση CD και DVD στους δρόμους των ελληνικών πόλεων όσο και στη διακίνηση αρχείων μέσω του διαδικτύου. Παρατηρεί πως "σταδιακά η πειρατεία μουσικής μετακινείται από τα φυσικά προϊόντα στο διαδίκτυο" προσθέτοντας πως οι πόλεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά κυκλοφορίας μουσικών παραγωγών είναι η Πάτρα, η Καλαμάτα, η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη. Η IIPA λέει πως "ξεκάθαρα υπάρχει ένα δίκτυο παρανόμων μεταναστών σε όλα τα επίπεδα από την παραγωγή μέχρι τη διανομή πειρατικών προϊόντων που αντιστοιχούν στο 95% της πειρατικής αγοράς".
Αναφερόμενη στις οπτικοακουστικές παραγωγές η IIPA λέει πως οι "πιο προβληματικές πόλεις είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και ορισμένα ελληνικά νησιά όπως η Ζάκυνθος κυρίως κατά τους καλοκαιρνούς μήνες". "Χιλιάδες καταστήματα [ενοικίασης] ταινιών έκλεισαν τα τελευταία χρόνια -σήμερα έχουν περιοριστεί σε 300 σε όλη τη χώρα- ενώ 200 νέα καταστήματα έχουν ανοίξει για την πώληση DVD από μη επιβεβαιωμένες πηγές" λέει η IIPA.
Στο διαδίκτυο
H IIPA αναφέρει πως υπάρχουν 70-75 sites που διανέμουν παράνομα αρχεία και εκτιμά πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει ανεβεί θέσεις στην κατάταξη όσον αφορά στην παράνομη ανταλλαγή τίτλων παιχνιδιών και βρίσκεται στην 13η θέση διεθνώς. H IIPA... παραπονιέται για τα νομικά, όπως λέει, κενά που δεν επιτρέπουν τη συνεργασία μεταξύ της ίδιας (και των μελών της) και των ελληνικών εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο. Παραπονιέται επίσης για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων πειρατείας. Το πλήρες κείμενο της έκθεσης για την Ελλάδα είναι διαθέσιμο εδώ.
Σχόλια