Αρκετά παράπονα για τις ρυθμιστικές αρχές ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακούστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίας του MWC 2012 με τον πρόεδρο του GSM Association, Φράνκο Μπερναμπέ να είναι ιδιαίτερα δηκτικός. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν την γκρίνια την άκουσαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Μάκης Βορίδης και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Λεωνίδας Κανέλλος, οι οποίοι βρίσκονται στη Βαρκελώνη, πιθανότατα για να παρακολουθήσουν και το MWC 2012.
Δύο είναι οι τομείς που απασχολούν τους παρόχους. Ο πρώτος είναι ότι θεωρούν ότι υπάρχει υπερβολική ρύθμιση σε θέματα όπως είναι τα τέλη διασύνδεσης και το φάσμα συχνοτήτων. Ο κ. Μπερναμπέ επεσήμανε ότι ζητείται από τον κλάδο να δώσει τεράστια ποσά για φάσμα και ταυτόχρονα να επενδύσει εξίσου πολλά για δίκτυα επόμενης γενιάς που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Ο ίδιος έκανε λόγο για επενδύσεις 800 δισ. δολαρίων από τον κλάδο σε δίκτυα επόμενης γενιάς.
Ταυτόχρονα, όμως, όπως ανέφερε, στη Ευρώπη παρατηρείται μείωση εσόδων και το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) έχει πέσει στα 20 ευρώ. Επιπλέον, τα τέλη διασύνδεσης μειώνονται και γενικότερα οι πάροχοι χάνουν λεφτά και δεν υπάρχει καμία προστασία. Στο θέμα με τα τέλη διασύνδεσης αναφέρθηκε και ο Βιτόριο Κολάο, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, ο οποίος επίσης έδειξε ότι υπάρχουν πολλά παράπονα από τους παρόχους για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν οι ρυθμιστικές αρχές.
Το πρόβλημα εντείνεται και από την ύπαρξη πλέον πολλών υπηρεσιών που αξιοποιούν τις υποδομές των παρόχων για να προσφέρουν υπηρεσίες που είναι ανταγωνιστικές. Οι αποκαλούμενοι και over the top (OTT) πάροχοι υπηρεσιών παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη και σε αυτούς περιλαμβάνονται εξαιρετικά δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Skype και το WhatsApp. Αν και δεν υπήρξε κάποια ευθεία αναφορά, είναι προφανές ότι οι πάροχοι της κινητής τηλεφωνίας θα ήθελαν να μπορούν να παίρνουν “προμήθεια” από τους ΟΤΤ παρόχους. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.
Υπάρχει, πάντως, και η οδός της δημιουργίας ανάλογων υπηρεσιών. Στο φετινό MWC γίνεται λόγος για την αξιοποίηση ενός προτύπου, ονόματι Rich Communication Suite (RCS), προκειμένου οι πάροχοι να προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες instant messaging και VoIP. Η διαφορά σε σχέση με τους ΟΤΤ -που υπερτονίστηκε από τον κ. Κολάο- είναι πως οι RCS υπηρεσίες μπορούν να διαλειτουργούν μεταξύ τους, κάτι που δεν συμβαίνει με εκείνες των ΟΤΤ παρόχων. Θα είναι μία ενδιαφέρουσα “μάχη” αν και πρέπει να επισημανθεί πως στο παρελθόν όλες οι προσπάθειες των εταιρειών κινητής να προστατεύσουν το πεδίο τους δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Π.χ. το δικό τους “κατάστημα” εφαρμογών ανακοινώθηκε μεν με πολλές τυμπανοκρουσίες, αλλά δεν κατάφερε ούτε καν να “ενοχλήσει” την Apple ή τη Google.
Σχόλια