Το έχω ξαναγράψει: η Ιαπωνία είναι περίεργη χώρα. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο τζόγος και δη ο τζόγος με τα μηχανήματα τύπου φρουτάκια (slot machines) ή την ιαπωνική έκδοση του φλίπερ, τα «πατσίνκο». Κανονικά ο νόμος απαγορεύει να περιλαμβάνεται οικονομικό κέρδος από τα παιχνίδια αυτά οπότε οι παίκτες στο τέλος του παιχνιδιού τους κερδίζουν κάτι ασημένιες μπαλίτσες ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από το πόσο πετυχημένα έπαιξαν. Φεύγοντας, από την αίθουσα παιχνιδιών, «εξαργυρώνουν» τις μπαλίτσες σε διάφορα αγαθά (τσιγάρα, αναπτήρες ή ίσως πράγματα λίγο μεγαλύτερης αξίας) και στη συνέχεια πηγαίνουν σε ένα γκισέ που υπάρχει έξω από την αίθουσα, συνήθως σε ένα κτήριο που δε συνδέεται με αυτό της αίθουσας και εκεί «πουλούν» τα αγαθά και παίρνουν χρήματα. Όλο αυτό γίνεται νόμιμα και παρότι η υποκρισία της όλης διαδικασίας είναι εξόφθαλμή, οι αρχές δεν ασχολούνται καθόλου.
Ο λόγος που αναφέρω την περίπτωση των πατσίνκο και των κουλοχέρηδων στην Ιαπωνία είναι επειδή τις τελευταίες ημέρες μια άλλη περίπτωση ηλεκτρονικού τζόγου έχει γίνει πρώτο θέμα: πρόκειται για τον τζόγο που κρύβεται πίσω από τα παιχνίδια μέσω κινητών τηλεφώνων που διοργανώνουν οι εταιρείες Gree και DeNA· οι ονομασίες δε σημαίνουν πολλά για τους περισσότερους εκτός Ιαπωνίας, όμως εδώ πρόκειται για κολοσσιαία μεγέθη της κοινωνικής δικτύωσης με τζίρους δισεκατομμυρίων δολαρίων και με αριθμούς χρηστών που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια καθεμία· για να υπάρχει ένα μέτρο, το Facebook στην Ιαπωνία έχει περίπου 9 εκατομμύρια χρήστες.
Τι συμβαίνει λοιπόν με τα παιχνίδια των Gree και DeNA; Καίτοι βασικά το ανταλλάξιμο είδος είναι εικονικές κάρτες (όπως τα αντίστοιχα επιτραπέζια παιχνίδια), είναι κοινό μυστικό ότι αν ο χρήστης θέλει, μπορεί να πληρώσει προκειμένου να μπει σε μια κλήρωση για ορισμένες «ειδικές» κάρτες οι οποίες με τη σειρά τους κερδίζουν κάποια πιο μεγάλα βραβεία –αν τα παραπάνω ακούγονται σαν κανονικό λαχείο, πράγματι είναι και σύμφωνα με τις ιαπωνικές εφημερίδες, λίαν συντόμως οι εταιρείες πρόκειται να δεχθούν επισκέψεις επιθεωρητών από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών ώστε να επιβεβαιωθεί αν όντως πρόκειται περί τζόγου. Αυτό που κάνει την ιστορία τόσο χαρακτηριστικά ιαπωνική είναι ότι παρότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα διαπιστωθεί τζόγος, οι εταιρείες θα κάνουν ό,τι και οι αντίστοιχες εταιρείες που έχουν τις αίθουσες πατσίνκο: θα αλλάξουν λίγο τη διαδικασία και θα συνεχίσουν ανενόχλητες τη δραστηριότητά τους· το ίδιο θα κάνουν και οι ιάπωνες χρήστες-παίκτες...
Σχόλια