Αν είστε από αυτούς που περιμένουν με αγωνία να ξεκινήσει η διάθεση συνδέσεων VDSL στο ευρύ κοινό (δεδομένουν πως η πρόταση της Cyta αφορά μόνο όσους είναι σε απόσταση 800 μέτρων από τα κέντρα που υποστηρίζει η τελευταία) καλό θα ήταν να μικρύνετε το καλάθι που κρατάτε. Ο λόγος είναι πως μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι πιθανότητες ο ΟΤΕ να προτιμήσει να μην προχωρήσει στη διάθεση υπηρεσιών VDSL είτε στη χονδρική είτε στη λιανική.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη σχετική απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία περιλαμβάνει διάφορες προϋποθέσεις. Τόσο ο ΟΤΕ όσο και οι εναλλακτικοί πάροχοι πνέουν μένεα για την απόφαση, η οποία προβλέπει ότι η ταυτόχρονη έναρξη παροχής υπηρεσιών χονδρικής και λιανικής όσον αφορά το VDSL θα είναι στις 26 Νοεμβρίου.
Θεωρητικά, ο ΟΤΕ θα είναι έτοιμος και λίγο νωρίτερα, αλλά το πρόβλημα είναι πως ζητά να του απαντήσει η ΕΕΤΤ σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που βάζει. Πρακτικά, ζητά να μην επανέλθει η Επιτροπή σε 6 μήνες και του αλλάξει –ενδεχομένως- τα πακέτα, όπως αναφέρει η απόφαση, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν μία προσπάθεια συμβιβασμού διαφόρων πλευρών και προώθησης του VDSL χωρίς, όμως, να έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα.
Επίσης, ο ΟΤΕ παραπονιέται γιατί η ΕΕΤΤ του ζητά να αποδείξει αυτός ότι οι τιμές λιανικής και χονδρικής δεν συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους και υπάρχουν περιθώρια προκειμένου να υπάρξει ανταγωνισμός με τους εναλλακτικούς. Το σημείο αυτό έχει ένα ενδιαφέρον γιατί οι εναλλακτικοί υποστηρίζουν πως υπάρχει συμπίεση περιθωρίων και ότι κινδυνεύει όχι μόνο ο ανταγωνισμός στο VDSL αλλά ελλοχεύει ακόμη και η πιθανότητα να κλείσουν εταιρείες. Οι εναλλακτικοί υποστηρίζουν πως η ΕΕΤΤ θα έπρεπε να είχε κάνει κοστολογικό έλεγχο και να ήλεγχε και τα περιθώρια κέρδους. Κάτι με το οποίο δεν έχει πρόβλημα και ο ΟΤΕ. Το πρόβλημα του τελευταίου είναι πως του ζητείται από την ΕΕΤΤ να κάνει ο ίδιος αυτό τον έλεγχο. «Μα, αν τον κάνουμε εμείς, τι δουλειά κάνει η ΕΕΤΤ;» ήταν η ατάκα που ακούστηκε από υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανισμού.
Βέβαια, οι εναλλακτικοί παραπονιούνται και για κάτι άλλο: ότι η ΕΕΤΤ επικαλούμενη την ενθάρρυνση των επενδύσεων και λόγους δημοσίου συμφέροντος, τους οποίους, όμως, δεν εξήγησε και δεν έχουν νομική στήριξη, καταργεί στην προκειμένη περίπτωση την εκ προοιμίου (ex ante) ρύθμιση. Επιπλέον, η ΕΕΤΤ, υποστηρίζοντας ότι θα επανέλθει αργότερα επί του θέματος για να προβεί εφόσον χρειαστεί σε ρύθμιση (ex post), δημιουργεί ρυθμιστικό προηγούμενο, το οποίο κάλλιστα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες αγορές. Σύμφωνα με μία άποψη, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο φαινόμενο εμπορικής διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών από τον πάροχο με δεσπόζουσα θέση χωρίς να έχει ουσιαστικά προηγηθεί έλεγχος από τη ρυθμιστική αρχή.
Σχόλια