Το Mobile World Congress αποτελεί τη μεγαλύτερη «εκδήλωση» στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το φετινό MWC πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη –όπως συμβαίνει από το 2006- με τη διαφορα ότι φέτος μετακομίζει σε νέο εκθεσιακό κέντρο (Fira Gran Via). Και για να κλείσουμε με τα εισαγωγικά, ανοίγει τις πύλες του την προσεχή Δευτέρα (25 Φεβρουαρίου) για να τις κλείσει την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.
Το deasy θα είναι εκεί για να δώσει στους επισκέπτες μας μία καλή γεύση από τις νέες τάσεις στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας και όχι μόνο. Η κινητή τηλεφωνία έχει αρχίσει να επηρεάζει πολύ περισσότερους κλάδους απ’ όσους φαντάζεται το ευρύ κοινό και αυτό ήταν κάτι παραπάνω από προφανές τα τελευταία χρόνια στο MWC. Και αυτό αναμένουμε και φέτος.
Πληρωμές
Αν το MWC ήταν αντιπροσωπευτικό δείγμα όλης της χρονιάς για έναν κλάδο, τότε το 2013 θα έπρεπε να αναδειχτεί σε χρονιά του NFC. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιείται για την ασφαλή επικοινωνία δύο συσκευών που έρχονται σε κοντινή απόσταση όπως και για τις ανέπαφες συναλλαγές βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πολύ απλά, γιατί μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καταργώντας –σε βάθος χρόνου- τα μετρητά. Το ψηφιακό πορτοφόλι είναι προ των πυλών πλέον και αυτό θα το δούμε από κοντά στη Βαρκελώνη, μία πόλη όπου εκατοντάδες ταξί και 1600 σημεία πώλησης θα είναι εξοπλισμένα με αναγνώστες καρτών ανέπαφων συναλλαγών, εφόσον ο καταναλωτής έχει πιστωτική – χρεωστική κάρτα ή κινητό με NFC!
Αυτοκίνητο
Ένας άλλος κλάδος που αλλάζει λόγω κινητής τηλεφωνίας είναι το αυτοκίνητο. Το δικτυωμένο αυτοκίνητο γίνεται πραγματικότητα, η Volvo θα έχει τη δική της πρόταση, όπως και η Ford, ενώ μάλλον δεν είναι τυχαίο πως ο διευθύνων σύμβουλος της General Motors είναι ένας από τους ομιλητές στο κεντρικό συνέδριο.
Το συνέδριο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του MWC είναι κάτι που θέλουμε να δούμε, δεδομένου ότι στους ομιλητές πέραν των «κλασικών» (σ.σ. οι επικεφαλής εταιρειών όπως η Deutsche Telekom, η Vodafone, η Nokia και η Ericsson είναι σχεδόν πάντα παρόντες), υπάρχουν και οι ανερχόμενοι «παίκτες», όπως είναι το Foursquare, το Viber και το Dropbox. Εκεί αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρον.
Ελλάδα: παρούσα
Επίσης, σκοπεύουμε να περάσουμε και από το ελληνικό περίπτερο. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα θα έχει τη δική της παρουσία με περίπου 25 εταιρείες σε ένα περίπτερο στο Hall 6.1. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων έδωσε τη δική της χρηματοδότηση και γενικότερα ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα θα κάνει αίσθηση. Το χρειαζόμαστε για πολλούς και διάφορους λόγους. Κυρίως, γιατί οι ξένοι νομίζουν ότι δεν τα πάμε καλά στην τεχνολογία. Ευκαιρία να αποδείξουμε πως η κατάσταση είναι διαφορετική και να δούμε του χρόνου ορισμένες εταιρείες που «κρύβουν» επιμελώς το ελληνικό παρελθόν τους, να σταματήσουν να το κάνουν.
Συσκευές: απούσες
Αν αναρωτιέται κανείς γιατί δεν έκανα μέχρι τώρα αναφορά σε νέες συσκευές, είναι πολύ απλά γιατί δεν περιμένουμε και πολλά. Οι περισσότεροι κατασκευαστές προεξαρχούσας της Samsung προτιμούν δικές τους εκδηλώσεις, όπως αυτή που έκανε η HTC για το One, είτε ξεκινούν τις διαρροές από πολύ νωρίς. Η μόνη έκπληξη μπορεί να είναι από τη Nokia που ίσως δείξει ένα Windows Phone 8 smartphone με την περίφημη τεχνολογία PureView που προσφέρει εντυπωσιακές φωτογραφίες. Από εκεί και πέρα, οι κινεζικές Huawei, ZTE, TCL-Alcatel θα επιδιώξουν να προσελκύσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Πάντως, το ενδιαφέρον είναι πως θα μπορέσουμε να δούμε από κοντά τις νέες συσκευές της Blackberry και της LG. Όλα αυτά, όμως, από τη Δευτέρα το πρωί!
Σχόλια