Τα smartphones ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα «κλασικά» κινητά (featured phones) κατά το α’ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τις εκτιμήσεις της IDC.
Τους τρεις πρώτους μήνες του 2013 διετέθησαν παγκοσμίως συνολικά 418,6 εκατ. συσκευές κινητής τηλεφωνίας, αριθμός αυξημένος κατά 4% σε σχέση με τα 402,4 εκατ. τεμάχια που είχαν πωληθεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι. Από αυτά, τα 216,2 εκατ. τεμάχια ή το 51,6% ήταν smartphones με το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς κινητών τηλεφώνων να αυξάνεται κατά 41,6%. Σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC, οι καταναλωτές θέλουν να έχουν υπολογιστές στην τσέπη τους και η εποχή που το κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιείτο μόνο για κλήσεις και γραπτά μηνύματα δείχνει να περνά ανεπιστρεπτί.
Οι Κινέζοι
Μία άλλη τάση είναι η συνεχόμενη άνοδος των κατασκευαστών από την Κίνα (Huawei και ΖΤΕ) στην κατηγορία των smartphones, όπου, όπως είναι προφανές, έχει πέσει η μεγαλύτερη έμφαση από τις εταιρείες του κλάδου, λόγω και των υψηλότερων περιθωρίου κέρδους που υπάρχουν. Στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης κατηγορίας βρίσκεται, όπως ήταν και αναμενόμενο η Samsung, το μερίδιο της οποίας έχει φθάσει πλέον στο 32,7% με την Apple να είναι αρκετά πίσω με ποσοστό που φθάνει στο 17,3%. Οι δύο εταιρείες έχουν το 50% της παγκόσμιας αγοράς smartphones με τους υπόλοιπους κατασκευαστές να ακολουθούν σε πολύ μεγάλη απόσταση.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η LG, η οποία έχει ξεκινήσει μία μεγάλη αντεπίθεση και έφθασε το μερίδιο της στο 4,8% από 3,2% που ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ υπερδιπλασίασε τις πωλήσεις της (10,3 εκατ. συσκευές έναντι 4,9 εκατ.). Λίγο πιο πίσω είναι η Huawei με μερίδιο που έφθασε στο 4,6% και επίσης σημαντική αύξηση στις πωλήσεις (9,9 εκατ. έναντι 5,1 εκατ.). Την πεντάδα κλείνει ο έτερος μεγάλος κατασκευαστής από την Κίνα, η ZTE, με ένα μερίδιο που ήταν στο 4,2%. Πάντως, τόσο η Huawei όσο και η ΖΤΕ στηρίζονται σε μεγάλο ποσοστό στις πωλήσεις τους στην περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού και ιδίως στην αγορά της Κίνας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, ο ανταγωνισμός είναι πολύ πιο ισχυρός, καθώς εκεί υπάρχουν και άλλοι ισχυροί κατασκευαστές smartphones όπως η Nokia, η Sony Mobile και η HTC. Επιπλέον, οι Κινέζοι έχουν εκμεταλλευτεί ότι εταιρείες όπως οι τρεις τελευταίες αλλά και η Blackberry βρίσκονται σε μία περίοδο εσωτερικών αλλαγών, όπως σημειώνει η IDC.
Samsung στην κορυφή
Στο σύνολο της αγοράς των κινητών τηλεφώνων, στην πρώτη θέση παραμένει η Samsung, που είναι πολύ δυνατή στα φθηνά κινητά, με ένα μερίδιο της τάξεως του 27,5%. Η Nokia, επίσης ισχυρή στις συσκευές με κόστος κάτω από 100 ευρώ, είναι δεύτερη με μερίδιο 14,8%, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Apple με 8,9%. Στην τέταρτη θέση είναι η LG με μερίδιο 3,7%, ενώ την πεντάδα κλείνει η ΖΤΕ που κινείται στα επίπεδα του 3,2%.
Σχόλια