Τεχνητή Νοημοσύνη: Προβλέποντας τη μοναδικότητα

Τεχνητή Νοημοσύνη: Προβλέποντας τη μοναδικότητα
Φωτογραφία: Wikipedia

Οι περισσότεροι από εμάς πρωτοείδαμε το όνομα Kurzweil τυπωμένο στην πλάτη των πρώτων συνθεσάιζερ που (συν)διαμόρφωσαν την ηλεκτρονική μουσική τις προηγούμενες δεκαετίες και για τα οποία θα πρέπει να ευχαριστούμε κατά βάση δύο ανθρώπους, τον γνωστό Steve Wonder και τον εξίσου γνωστό αλλά σε έναν ίσως στενότερο κύκλο Ray Kurzweil, από τον οποίο προφανώς προέρχεται και το όνομα της εταιρείας. Ο ίδιος είναι γνωστός για περισσότερα πράγματα από το σχεδιασμό μουσικών οργάνων. Είναι Director of Engineering στην Google, συνιδρυτής στο Singularity University και, για να μη μακρηγορούμε, έχει ένα πλουσιότατο βιογραφικό όπως θα δεις και στη Wikipedia.

Ο Kurzweil υποστηρίζει με πάθος αυτό που είναι γνωστό ως singularity και θα αποδίδαμε στα ελληνικά ως “μοναδικότητα” και το οποίο ορίζεται ως το σημείο που η ανθρώπινη ευφυία συνενώνεται με την τεχνητή. Θεωρεί πως πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά τις εκτιμήσεις του για το μέλλον, καθώς από το 1990 ως και σήμερα έχει κάνει -λέει- 147 προβλέψεις, το 86% των οποίων έχει επιβεβαιωθεί.

Η κατά τον Kurzweil μοναδικότητα θα έρθει το 2045 αλλά αρκετά νωρίτερα, το 2029 η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να περάσει με επιτυχία το τεστ Turing. Ο ίδιος δείχνει να ανυπομονεί για αυτή τη στιγμή και απορρίπτει τις επιφυλάξεις άλλων διασημοτήτων όπως ο Steve Hawking και ο Bill Gates που θεωρούν πως η εξέλιξη των μηχανών δεν αποτελεί καλή εξέλιξη για το ανθρώπινο είδος. Υποστηρίζει πως όλα θα είναι καλύτερα, θα φτιάχνουμε καλύτερη μουσική, θα είμαστε πιο ευχάριστοι, ακόμα και πιο σέξι και πιο δημιουργικοί. Η σύζευξη της ανθρώπινης και της τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει, τελικά, τα πάντα και θα ξεπεράσουμε τα σημερινά μας όρια.

Στις προβλέψεις του ο Kurzweil δεν είναι ο μόνος που αναφέρεται στην 5η δεκαετία του αιώνα που διανύουμε. Ο επικεφαλής της Softbank, Masayoshi Son, τοποθετεί τη χρονική στιγμή της μοναδικότητας πολύ κοντά στην πρόβλεψη του Kurzweil, το 2047, όταν ένας επεξεργαστής θα έχει IQ 10.000. Το 2016 και μιλώντας στο Mobile World Congress ο Son σχολίασε πως ακόμα και ένα τσιπάκι που θα βρίσκεται στο παπούτσι μας θα είναι εξυπνότερο από εμάς. Ενα τσιπάκι όμως που δεν θα θέλει να κατακτήσει τον κόσμο και να μετατρέψει εμάς, τις οργανικές μορφές ζωής που βασιζόμαστε στον άνθρακα, σε δούλους. Η κατά τον Son υπερευφυία θα αποτελέσει τον συνεργάτη μας και κινδυνεύουμε μόνο από τον κακό μας εαυτό. Αν τη χρησιμοποιήσουμε για καλό θα ευημερήσουμε, αν όχι…

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home