Τουλάχιστον 100 ήταν οι χώρες που έχουν πληγεί από την κυβερνοεπίθεση που ξεκίνησε την Παρασκευή, με τον αριθμό των υπολογιστών που έχουν επηρεαστεί να μην μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, καθώς υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 75.000-100.000, ενώ άλλα ανεβαίνουν στα επίπεδα των 125.000.
Η κυβερνοεπίθεση τύπου ransomware έγινε γνωστή αρχικά από τα πρώτα κρούσματα που δημοσιοποιήθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, ωστόσο αργότερα έγινε αντιληπτό ότι πρόκειται για μια παγκόσμιας κλίμακας επίθεση σε δεκάδες χώρες και ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν ήταν αρκετές γνωστές εταιρείες και οργανισμοί, όπως η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica, η αυτοκινητοβιομηχανία Ranault, η μεταφορική FedEx, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι, η κεντρική τράπεζα στην ίδια χώρα κ.α. Κρούσματα είχαμε και στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσβλήθηκε ένα μικρός αριθμός παλιών προσωπικών υπολογιστών.
Η τεράστιας κλίμακας επίθεση απασχόλησε ακόμα και τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών του G7, που πραγματοποιείται στην Ιταλία, με τη κοινή δήλωση να εστιάζει στην ανάγκη να υπάρξουν κοινές πρακτικές για τον γρήγορο εντοπισμό ευάλωτων σημείων στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Στο μεταξύ οι αρμόδιες υπηρεσίες για το κυβερνοέγκλημα σε όλο τον κόσμο αναζητούν την ομάδα των χάκερς που βρίσκονται πίσω από την επίθεση, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.
Στο θέμα ενεπλάκη και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος με μήνυμά του στο Twitter κατηγόρησε την αμερικάνικη υπηρεσία NSA, ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η επίθεση αν εκείνη είχε ενημερώσει για το πρόβλημα όταν το είχε ανακαλύψει. Υπενθυμίζεται ότι μέρος του κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση φαίνεται να προέρχεται από λογισμικό που είχε υποκλαπεί πριν από αρκετούς μήνες από την αμερικάνικη υπηρεσία ασφάλειας.
Σχόλια