Παρελθόν είναι από αύριο, 15 Ιουνίου, οι χρεώσεις περιαγωγής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εντός των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων επίσης των Λιχτεστάιν, Ισλανδίας και Νορβηγίας. Αυτό σημαίνει ότι (όπως σας ενημερώσαμε και χθες) παύει η επιπλέον χρέωση, που ίσχυε μέχρι σήμερα, των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για την πραγματοποίηση κλήσεων, αποστολής και λήψης μηνυμάτων καθώς και για τη χρήση δεδομένων, εφόσον ταξιδεύουν σε κάποιο εκ των παραπάνω κρατών.
Η ρύθμιση αφορά τόσο τους κατόχους συμβολαίου όσο και καρτοκινητής, με τις χρεώσεις για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ να είναι αντίστοιχες με αυτές που ισχύουν στην Ελλάδα, ανάλογα με το οικονομικό πρόγραμμα του συνδρομητή. Ωστόσο, η ρύθμιση αφήνει ένα μικρό παράθυρο στις εταιρείες να εφαρμόσουν ειδικές ρυθμίσεις για τη διασφάλιση πολιτικής ορθής χρήσης (θα εξηγήσουμε παρακάτω με ενδεικτικά παραδείγματα τι σημαίνει αυτό).
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, σε αποφυγή ενδεχόμενης παρανόησης, ότι η περιαγωγή δεν περιλαμβάνει τις κλήσεις ή την αποστολή SMS από Ελλάδα σε αριθμούς των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση, οι χρεώσεις συνεχίζουν να επιβάλλονται ανάλογα με τον ισχύοντα τιμοκατάλογο ή το οικονομικό πακέτο του συνδρομητή.
Στην πράξη
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικότερα τι ισχύει στην πράξη με τη νέα ρύθμιση:
- οι εισερχόμενες κλήσεις κατά την περιαγωγή στην Ε.Ε. δεν θα χρεώνονται και ούτε θα καταναλώνουν από τα ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας
- οι συνδρομητές συμβολαίου ή καρτοκινητού όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ για την πραγματοποίηση κλήσεων, την αποστολή SMS και τη χρήση δεδομένων θα καταναλώνουν από την ενσωματωμένη χρήση του προγράμματος ή του πακέτου τους χωρίς επιπλέον χρέωση
- όσοι συνδρομητές δεν διαθέτουν ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας, SMS και δωρεάν όγκο δεδομένων ή τα έχουν καταναλώσει όλα, θα χρεώνονται για τις εξερχόμενες κλήσεις, SMS, MMS και κίνηση Mobile Internet εντός ΕΕ σύμφωνα με τις εθνικές χρεώσεις επικοινωνίας του προγράμματός τους
- δεν μεταβάλλονται οι χρεώσεις περιαγωγής προς άλλους προορισμούς εκτός ΕΕ, οι οποίες παραμένουν κάτω από το ίδιο καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα
- καταργούνται οι ενδεχόμενες εκπτώσεις χρεώσεων περιαγωγής που ίσχυαν για εταιρικούς πελάτες που επισκέπτονταν χώρες της ΕΕ, καθώς παύουν να έχουν νόημα
Υπάρχουν εξαιρέσεις;
Ο γενικός κανόνας είναι ότι η εφαρμογή είναι καθολική και δεν υπάρχει κάποια κρυφή εξαίρεση. Ωστόσο, κάποια μεμονωμένα πακέτα καρτοκινητής τηλεφωνίας, όπως π.χ. στην περίπτωση της Vodafone, τα προγράμματα International, Taza και CU Xclusive, θα είναι διαθέσιμα μόνο για χρήση εντός Ελλάδος. Εξαίρεση ισχύει και για κάποιες εποχιακές προσφορές (ομιλία, SMS ή δεδομένα) οι οποίες κατά περίπτωση δεν θα καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της περιαγωγής (χρήσιμο είναι σε τέτοιες περιπτώσεις οι συνδρομητές να επικοινωνούν με την εταιρεία). Ένα ακόμα σημείο που θα πρέπει να προσέξουν οι Έλληνες συνδρομητές είναι ο δωρεάν χρόνος ομιλίας για κλήσεις προς κινητά στο ίδιο δικτύο. Αυτός ο δωρεάν χρόνος είναι αποκλειστικά για χρήση στην Ελλάδα και δεν καταναλώνεται κατά την περιαγωγή.
Η αποφυγή καταχρήσεων είναι ένα ακόμα πεδίο, όπου η ρύθμιση της ΕΕ ορίζει ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να επέμβει εφόσον διαπιστώσει καταχρήσεις που βασίζονται στην ισορροπία περιαγωγής και εγχώριας κίνησης. Πιο απλά, αν οι εταιρείες διαπιστώσουν ότι οι συνδρομητές χρησιμοποιούν περισσότερο το κινητό τους τηλέφωνο στο εξωτερικό σε σχέση με το εσωτερικό. Όχι βέβαια κατά τη διάρκεια ενός μήνα, που ενδεχομένως μπορεί να οφείλεται σε κάποια αποσπασματική ανάγκη του χρήστη, αλλά κατά τη διάρκεια ενός τετραμήνου. Εδώ πλέον σημειώνεται ότι η εταιρεία κινητής μπορεί να επικοινωνήσει με το συνδρομητή, ώστε να αποσαφηνιστεί η κατάστασή του και εφόσον συνεχίζεται αυτή η κατάχρηση μπορεί να αρχίσει η επιβολή μιας μικρής χρέωσης για την κατανάλωση περιαγωγής. Ως όριο αυτής της χρέωσης προβλέπονται τα 3,2 ευρωλεπτά ανά λεπτό ομιλίας και 1 ευρωλεπτό ανά SMS. Για τα δεδομένα, η μέγιστη προσαύξηση θα είναι 7,7 ευρώ ανά GB (από 15ης Ιουνίου 2017) και θα μειώνεται κλιμακωτά ανά έτος, μέχρι και το 2022, όπου η χρέωση θα διαμορφωθεί στα 2,5 ευρώ ανά GB (1/1/2022).
Με αυτές τις παραπάνω προβλέψεις, οι ρυθμιστές έρχονται ενδεχομένως να προλάβουν περιπτώσεις καταναλωτών που μπορεί να ενεργοποιούν συνδέσεις από γειτονικές χώρες, αντί της χώρας προέλευσής τους, στις οποίες ισχύουν χαμηλότερες χρεώσεις. Στα δικά μας μια τέτοια κατάχρηση μπορεί να δούμε με συνδέσεις Βουλγαρίας, που είναι χώρα της ΕΕ και ισχύουν χαμηλότερες χρεώσεις.
Για όσους ζουν κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και ενδεχομένως κάποιες στιγμές το κινητό τους συνδέεται με δίκτυο της συγκεκριμένης χώρας η ρύθμιση προβλέπει ότι εφόσον το κινητό συνδέεται έστω και μία φορά την ημέρα σε ελληνικό δίκτυο δεν θα θεωρείται ότι βρίσκεται σε καθεστώς περιαγωγής.
Η ρύθμιση ορίζει επίσης ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να επέμβει σε περιπτώσεις συνδρομητών με πακέτα απεριόριστης χρήσης επιβάλλοντας ένα όριο εύλογης χρήσης δεδομένων σε περιαγωγή, ενημερώνοντας εκ των προτέρων τους χρήστες (ωστόσο σημειώνει ότι αυτό το όριο διασφάλισης θα είναι αρκετά υψηλό ώστε να καλύψει τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις ανάγκες περιαγωγής). Ενδεικτικά, μια τέτοια πρόβλεψη βλέπουμε στην ανακοίνωση της Vodafone, η οποία αναφέρει ότι "οι συνδρομητές θα ενημερώνονται μέσω των όρων χρήσης των προγραμμάτων/πρόσθετων πακέτων τους για τυχόν περιορισμό στη δωρεάν κατανάλωση των ενσωματωμένων ΜΒ κατά την περιαγωγή".
Νέα πακέτα περιαγωγής
Σύμφωνα με την πρακτική και άλλων εταιρειών κινητής στην Ευρώπη βλέπουμε ότι και οι ελληνικές εταιρείες ξεκίνησαν να προσφέρουν πακέτα περιαγωγής για τους συνδρομητές που δεν θέλουν να καταναλώνουν την ενσωματωμένη χρήση τους ή που δεν θέλουν να ξεμένουν επιστρέφοντας στην χώρα προέλευσής τους. Τέτοια κίνηση βλέπουμε π.χ στη Wind, η οποία ανακοίνωσε τρία νέα πακέτα περιαγωγής, με κόστος από 2,99 ευρώ. Η δωρεάν χρήση που προβλέπουν τα συγκεκριμένα πακέτα ισχύουν αποκλειστικά κατά τη διάρκεια περιαγωγής και όχι και κατά την επιστροφή στην Ελλάδα.
Σχόλια