Η αίσθηση που υπάρχει στο ευρύ κοινό είναι πως ζούμε στην εποχή της «τρελής» ανάπτυξης των tablets. Αυτό ίσχυε το 2013 αλλά το 2014 και πολύ περισσότερο το 2015 η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική: όχι ότι δεν ανεβαίνουν οι πωλήσεις των tablets, αλλά οι ρυθμοί δεν είναι οι ίδιοι με εκείνοι του παρελθόντος. Και ο λόγος είναι απλός: οι χρήστες έχουν αρχίσει πλέον να ωριμάζουν και αναζητούν τη λύση εκείνη που ταιριάζει περισσότερα στα δικά τους χαρακτηριστικά και δεδομένα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, το 2014 έκλεισε με τις πωλήσεις των tablets να παρουσιάζουν αύξηση 4,4% σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ποσοστό δεν είναι αμελητέο αλλά είναι πολύ μικρότερα από τα διψήφια νούμερα που βλέπαμε μέχρι τώρα. Στο δ’ τρίμηνο του 2014, μάλιστα, οι πωλήσεις tablets μειώθηκαν κατά 3,2% με την Apple να είναι εκείνη με τη μεγαλύτερη πτώση (-17,8%), ενώ στο σύνολο της χρονιάς οι πωλήσεις των iPad έπεσαν κατά 14,6%. Νούμερα που δείχνουν ότι τα tablets δύσκολα θα επιστρέψουν στους «τρελούς» ρυθμούς του παρελθόντος.
Ο λόγος, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι μάλλον απλός: ο καταναλωτής δεν ακολουθεί πλέον τη μόδα αλλά ψάχνει αυτό που πραγματικά τον εξυπηρετεί. Για παράδειγμα, αν έχεις ένα smartphone που είναι στις 5,5 και πάνω ίντσες, μήπως είναι περιττό το 7άρι αλλά ακόμη και το 8άρι tablet; Κάποιος που αγόρασε το iPhone 6 Plus με την οθόνη των 5,5 ιντσών έχει πραγματικά λόγο να αποκτήσει το iPad mini ή να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί.
Για τη μείωση των πωλήσεων των iPad υπάρχει, βέβαια, και μία ακόμη εξήγηση: ότι για όσους έχουν αγοράσει προηγούμενες εκδόσεις του iPad δεν είναι και τόσο ελκυστικό να αποκτήσουν κάποιο από τα νέα μοντέλα. Πολύ απλά, γιατί τη δουλειά για την οποία το θέλουν την κάνουν και με το παραπάνω. Επειδή το tablet είναι λίγο πιο ελαφρύ και λίγο πιο γρήγορο; Δεν είναι αρκετό αυτό για να σε πείσει να δώσεις μερικές εκατοντάδες ευρώ για να αποκτήσεις το πιο πρόσφατο μοντέλο. Και αυτό βεβαίως ισχύει σε όλα τα μοντέλα και όχι μόνο στο iPad. Καλώς ή κακώς, το tablet είναι μια "ενδιάμεση" συσκευή (μεταξύ PC και smartphone), οπότε και η προτεραιότητα αναβάθμισής του υστερεί χρονικά σε σχέση με τις άλλες δύο. Δες το και εσύ. Αν είχες στην κατοχή σου και τα τρία προϊόντα, smartphone, tablet, PC ποιο από τα τρία θα ήθελες να αναβαθμίσεις; Ή ακόμα καλύτερα, ποιο θα ήταν εκείνο το προϊόν που θα σου αναστάτωνε την καθημερινότητα αν χάλαγε;
Παράλληλα, στην πτώση των tablets αρχίζει και παίζει ρόλο η αλλαγή που υπάρχει στα Windows μηχανήματα. Τι εννοώ; Στους αριθμούς που δημοσιεύει η IDC δεν υπολογίζει ως tablet συσκευές με οθόνες αφής και αποσπώμενο πληκτρολόγιο που χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα τα Windows 8.1 και σύντομα τα Windows 10. Τα αποκαλούμενα και «υβριδικά» μοντέλα κινούνται μεταξύ ενός tablet και ενός «κανονικού» φορητού υπολογιστή και είναι αρκετά πρακτικά. Όπως είναι και ελκυστικά σε ένα αυξανόμενο αριθμό χρηστών που θέλει μία σχετικά μικρή φορητή υπολογιστική συσκευή (με οθόνη 10 ιντσών ας πούμε) που να έχει όμως και ένα πληκτρολόγιο για να είναι πιο εύκολη η εισαγωγή δεδομένων. Και για να προλάβω τα σχόλια περί του εικονικού πληκτρολογίου στα iPad και στα Android, να δηλώσω εξ αρχής ότι έχω προσπαθήσει πολλάκις να τα χρησιμοποιήσω για να γράψω ένα κείμενο μεγέθους όπως το άρθρο που διαβάζεται αυτή τη στιγμή και η εμπειρία δεν ήταν ικανοποιητική. Προτιμώ να έχω ένα φορητό πληκτρολόγιο και να το συνδέω με το smartphone μου παρά να έχω ένα tablet και να μην μπορώ να εργαστώ όπως θέλω.
Για την πτώση των tablets θα αναφέρω και κάτι ακόμη. Την απογοήτευση όσων δίνουν 100-120 ευρώ και αποκτούν ένα tablet, το οποίο πολύ γρήγορα αρχίζει να δείχνει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του. Ιδίως, αν το δώσει σε κάποιο νεαρό παιδί που είναι σε θέση να φθάσει μία υπολογιστική συσκευή στα όρια της μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα! Οπότε, πρέπει να πας σε κάτι πιο ακριβό και εκεί οι φορητοί υπολογιστές όπως και τα «υβριδικά» μηχανήματα αρχίζουν να μπαίνουν και αυτά στο παιχνίδι.
Πρακτικά, θεωρώ ότι οι εταιρείες μελετών θα πρέπει να σταματήσουν να μετρούν ξεχωριστά τους προσωπικούς υπολογιστές και τα tablets. Αλλά θα πρέπει να αρχίσουν να τις μετρούν μαζί χαρακτηρίζοντας απλά ως υπολογιστικές συσκευές. Κανονικά, σε αυτές τις υπολογιστικές συσκευές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε και τα smartphones, αλλά ας τα κρατήσουμε προς το παρόν εκτός. Έτσι για ποικιλία…
Σχόλια