Την αδυναμία του deasy προς το πρόσωπο του Elon Musk δεν την έχουμε κρύψει τα τρία χρόνια λειτουργίας του site και όποιος το έχει παρακολουθήσει από τότε μπορεί να το επιβεβαιώσει. Πρώτος ο Νεκτάριος, πριν από 2,5 περίπου χρόνια μας ξενάγησε στις δραστηριότητες του πολυμήχανου Elon, που εκπληρούσαν-υπηρετούσαν τις τρεις πτυχές του ονείρου του.
Ο σύγχρονος «Μίδας» (καθώς με ότι καταπιάνεται εξακολουθεί να γίνεται χρυσός) βλέπει μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας, άλλο ένα όραμά του να υλοποιείται. Είχαν προηγηθεί το Pay-Pal, η Tesla Motors, που αποτελεί πλέον βασικό αιματοδότη της ηλεκτροκίνητης αυτοβιομηχανίας και πιθανότατα έπεται οτιδήποτε άλλο είτε είχε ονειρευτεί μικρός ο Musk είτε βάλει στο μυαλό του.
Ας γυρίσουμε όμως στην SpaceX , η οποία δημιουργήθηκε πριν από 10 χρόνια ακριβώς (Ιούνιος 2012). Ο ίδιος ο Musk πίστευε και προφανώς εξακολουθεί να πιστεύει ότι η εξερεύνηση του διαστήματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής, καθώς και ότι η «πολύ-πλανητική» (συγχωρέστε μας για τον αδόκιμο όρο) ζωή αποτελεί κεφάλαιο έναντι πιθανών απειλών κατά του ανθρώπινου είδους. Στόχος της SpaceX ήταν να μειώσει το κόστος των διαστημικών αποστολών, σημείο το οποίο ταυτίζεται απόλυτα με τις ανάγκες της ίδιας της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, τη NASA, η οποία θα ήθελε να μεταφέρει το βάρος κάποιων αποστολών σε ιδιωτικές εταιρείες. Άλλωστε, η πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση, προσέγγιση του διεθνούς διαστημικού σταθμού (και ευελπιστούμε επιστροφή του Dragon στη γη) είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει να "δουλεύει αυτό μοντέλο" αλλά και το πρώτο (πρόωρο ίσως ακόμα) για επανδρωμένες πτήσεις χαμηλής τροχιάς από ιδιωτικές εταιρείες. Μην ξεχνάμε επίσης ότι στο «κόλπο» αυτό έχει μπει άλλη μια ισχυρή προσωπικότητα, ο Richard Branson με την Virgin Galactic.
O ίδιος ο Musk πριν από εννιά χρόνια σε μια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (το έχει το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο να γίνονται ομιλίες που μένουν ως σημείο αναφοράς, βλέπε Steve Jobs 2005) ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η επιστήμη του διαστήματος παρά το τεράστιο άλμα που έκανε τη δεκαετία του 1960, φθάνοντας στη Σελήνη, από τότε δεν είχε καταφέρει να παρουσιάσει τους ίδιους ρυθμούς εξέλιξης με άλλους κλάδους της τεχνολογίας. Γεγονός που δικαιολογήθηκε στην ίδια ομιλία μια σειρά διαφόρων σημαντικών παραγόντων, όπως το κόστος των διαστημικών αποστολών, οι σοβαροί κίνδυνοι που υπάρχουν σε κάθε διαστημική αποστολή κ.α.
H πρώτη επιτυχημένη πτήση της SpaceX αποτελεί και το πρώτο κεφάλαιο από την εξέλιξη που πίστευε ο ίδιος ο Musk ότι αξίζε στην επιστήμη της διαστημικής. Μένει να δούμε τόσο πως θα υλοποιήσει τα υπόλοιπα κεφάλαια του συγκεκριμένου βιβλίου όσο και των άλλων βιβλίων που σίγουρα θα έχει σκεφτεί ο, μόλις 41 χρονών, Elon Musk.
* Αν θέλετε να δείτε την πιο πρόσφατη συνέντευξη του Elon Musk για το "κεφάλαιο SpaceX" δείτε το βίντεο που ακολουθεί λίγο παρακάτω.
*Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Elon Musk στο Stanford το 2003, πατήστε εδώ.
Σχόλια