Ο Φώτης επικέντρωσε τις εποχικές απολογιστικές του ανησυχίες στο θέμα του περιορισμού του ανοιχτού Internet -και δικαίως καθώς το θέμα χρήζει προσοχής και εγρήγορσης. Προκειμένου να αποφύγω την αλληλοεπικάλυψη, θα διοχετεύσω τις δικές μου στα τρία άλλα πολύ σημαντικά φαινόμενα αυτής της χρονιάς: στην εξάπλωση των social networks (SNS), στην προέλαση των φορητών συσκευών πρόσβασης στο Δίκτυο και στον κυκεώνα των μηνύσεων. Και αυτό επειδή βλέπω και στα τρία φαινόμενα ένα κοινό χαρακτηριστικό: αυτό που στα αγγλικά είθισται να αποκαλείται "paradigm shift" και που στα ελληνικά θα μπορούσαμε να αποδώσουμε "αλλαγή νοοτροπίας" ή "αλλαγή αντίληψης".
Παρότι έχω επανειλημμένως χρησιμοποιήσει αρκετά επιφυλακτική γλώσσα για να αναφερθώ στο Facebook, η αλήθεια είναι ότι τόσο αυτό όσο και τα υπόλοιπα SNS έδωσαν στο Internet μια ώθηση που δεν είχαμε δει ποτέ στα σαράντα και πλέον χρόνια που υπάρχει το μέσο. Για το μέγα πλήθος που θεωρούσε το Δίκτυο κάτι πολύ συγκεκριμένο που αφορούσε κατά βάση τους σκληροπυρηνικούς tech και λίγους ιδιόμορφους εκτός αυτών, η σχεδόν καθολική επικράτηση των κοινωνικών δικτύων υπήρξε η επανάσταση - ο λόγος για τον οποίο όχι μόνο αποφάσισαν να μπουν online αλλά και να αρχίσουν να διαμορφώνουν κοινότητες. Σίγουρα οι περισσότερες από τις κοινότητες αυτές είναι ακόμα σε πολύ ανώριμη μορφή όμως έχουν προοπτική να γίνουν κάτι παραπάνω. Πολύ παραπάνω.
Ανάλογη αλλαγή είναι και αυτή που υπαγορεύουν οι τρίτες (τέταρτες; Πέμπτες;) οθόνες: το Δίκτυο αποσυνδέθηκε από τον υπολογιστή και μεταφέρεται παντού όντας κομμάτι κάποιων άλλων συσκευών άλλοτε οικείων (όπως ένα τηλέφωνο) και άλλοτε φουτουριστικών (όπως ένα tablet). Η χρήση του απλουστεύθηκε ενώ χάρη στο συγχρονισμό με την άνοδο των SNS η φορητότητα ταυτίστηκε, περίπου, με την κοινωνική χρήση* η εφαρμογή της σε μια σειρά από γεγονότα του πραγματικού κόσμου (από πολιτικές/κοινωνικές κινητοποιήσεις) μέχρι τη "δημοσιογραφία των
πολιτών" και τη συμμετοχική κριτική δρωμένων κάθε είδους, ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτή της τη διάσταση.
Αν οι παραπάνω δύο αλλαγές είναι αισιόδοξες, η τρίτη δεν είναι -τουλάχιστον για τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι εγώ τα πράγματα: οι μεγάλες εταιρείες που ουσιαστικά καθοδηγούν το Δίκτυο, έδειξαν τους προηγούμενους δώδεκα μήνες μια εκτός ορίων οπισθοδρομική διάθεση ως προς το πώς αντιμετωπίζουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, επιδιδόμενες σε έναν σχεδόν εκτός ορίων αγώνα να βάλουν τρικλοποδιά η μία στην άλλη. Το ότι επικαλούνται μια πραγματική ανάγκη, δηλαδή την προστασία της πνευματικής τους περιουσίας δε θα πρέπει να μας εμποδίζει να δούμε την πραγματικότητα: ότι αυτή η μεθοδολογία μαρτυρά μια νοσηρή επιθυμία για έλεγχο ακόμα και πραγμάτων που δεν μπορούν να ελεγχθούν
Όντας μέρος του κόσμου της τεχνολογίας (έστω και στα όριά του) δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος για τις δύο αλλαγές και κάπως ανήσυχος για την τρίτη -αλλά, επίσης όπως λένε οι αγγλοσάξονες, two out of three ain't bad. Ιδιαίτερα δε όταν τα δύο αυτά συνδυάζονται σε ένα, δηλαδή στην άνοδο της κοινωνικότητας είμαι σίγουρος ότι το 2013 θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερα πράγματα από αυτά που είδαμε το 2012. Και δεν αναφέρομαι σε πορείες εταιρειών και σε αυξήσεις στα χρηματιστήρια -αναφέρομαι σε πράγματα που έχουν σημασία.
Σχόλια