Δεν είναι η έλλειψη ειδήσεων -κόντρα στον Ουμπέρτο Έκο, η επικαιρότητα της τεχνολογίας έχει άφθονο υλικό για να μπορεί κανείς να γράφει ακόμα και ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο- αλλά ένα από τα μόνιμα προβλήματά μου, τόσο στο Δίκτυο (γιατί το βλέπω επί είκοσι συναπτά χρόνια) όσο και εκτός (γιατί το βλέπω ακόμα περισσότερα): είναι η διάδοση ψευδών ειδήσεων ή, πιο Internet-ικά μιλώντας διαφόρων μύθων που πολλοί σπεύδουν να αναμεταδώσουν χωρίς καν να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει στοιχειωδώς.
Το συγκεκριμένο το έκανε status update ένας "φίλος" από το Facebook όμως παρέπεμπε σε ένα από τα δεκάδες "ειδησεογραφικά" sites που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια και που βασικά υπάρχουν για να εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά προγράμματα της Google. Και το αντικείμενό του είναι μια "έρευνα του πανεπιστημίου του Πρίνστον" σύμφωνα με την οποία, τα διακοσμητικά μαγνητάκια που πολλοί κολλάμε στις πόρτες των ψυγείων μας μπορούν να μεταφέρουν ραδιενέργεια στα τρόφιμα, η κατανάλωση των οποίων αργότερα θα οδηγήσει σε καρκίνο.
Αφήνω κατά μέρος ότι θα έπρεπε να υπάρχουν στα μόνιμα bookmarks όλων όσων γράφουν δημόσια, sites όπως το ιστορικό Snopes ή το μεταγενέστερο αλλά επίσης πολύ καλό Hoax Slayer και ότι μια επίσκεψη σ' αυτά θα έδειχνε αμέσως ότι η "είδηση" είναι μύθος και μάλιστα ηλικίας
τουλάχιστον τριών ετών. Ή ότι μια απλή -και ενστικτώδης για όποιον χρησιμοποιεί το Internet- έρευνα στην Google με λέξεις-κλειδιά "refrigerator + magnet + hoax" θα έφερνε αρκετά αποτελέσματα που θα έδειχναν το ίδιο.
Αυτό που πραγματικά με ξεπερνάει είναι ότι αυτός που έγραψε το "άρθρο" δε μπήκε καν στον κόπο να σκεφτεί ότι κάθε ψυγείο έχει έναν πολύ μεγαλύτερο μαγνήτη -αυτόν που κάνει την πόρτα να κλείνει- και ότι αν το διακοσμητικό μαγνητάκι είναι επικίνδυνο, αυτός ο μαγνήτης θα έπρεπε, κατ' αναλογία, να είναι ακαριαία θανάσιμος. Για να μην αναφερθώ καν στο μοτέρ που κάνει τη συσκευή να λειτουργεί και στο μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί γύρω του.
Κι όμως! Ο "δημοσιογράφος" δε σκέφτηκε τίποτα από τα παραπάνω -απλώς αναπαρήγαγε μια σαχλαμάρα που κάποιος του έστειλε με email, πιθανότατα σίγουρος ότι θα βρεθούν αρκετοί ακόμα να την επαναλάβουν στα SNS και να φέρουν περισσότερες επισκέψεις στο site που, πιθανότατα, τον πληρώνει 100 ευρώ το μήνα για να γράφει 10 ειδήσεις την ημέρα. Και την επόμενη φορά που θα ακούσει το σύνθημα "αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι" θα προσβληθεί κιόλας -γιατί "αυτός κάνει καλά τη δουλειά του"...
Σχόλια