Internet of Things και υπερβολές

Internet of Things και υπερβολές

Κοστίζει 395 δολάρια και για πρώτη φορά σκέφτομαι να αγοράσω κάποια έρευνα αυτού του είδους: πρόκειται για το «The Internet of Things Report» από το «Business Insider» και το teaser που δίνει το σχετικό άρθρο είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό: σύμφωνα με την έρευνα, η επικείμενη επέλαση των συνδεδεμένων… πάντων, πρόκειται ως το 2019 να έχει οδηγήσει σε διπλάσιο αριθμό συσκευών από τους υπολογιστές, τα έξυπνα κινητά, τις ταμπλέτες, τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα και τα wearable μαζί! Και ως το ίδιο χρονικό διάστημα να αυξήσει την παγκόσμια οικονομία κατά 1,7 τρις δολάρια.

Είναι δυνατόν; Ειδικά ένας χώρος από τον οποίο ακόμα απουσιάζουν τα πρότυπα που θα προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή διασύνδεση και την περισσότερη ευκολία στους χρήστες; Ή ένας χώρος τον οποίο πολλοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία λόγω των πιθανών προβλημάτων ασφάλειας ή παραβίασης του ιδιωτικού απορρήτου; Ιδιαίτερα μάλιστα αν αληθεύει αυτό που υποστηρίζει η έρευνα, ότι δηλαδή ο τομέας που θα προηγηθεί στην αποδοχή του είναι αυτός των επιχειρήσεων (αρχικά) και αυτός των κυβερνητικών υπηρεσιών (τελικά); Δεν έχω δει την επιχειρηματολογία όμως καίτοι δεν έχω αμφιβολία για τα νούμερα, έχω αρκετές για το χρονικό πλαίσιο.

Προφανώς η αυξανόμενη διείσδυση του Internet τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά προσφέρεται για αισιόδοξες προβλέψεις –το ίδιο και οι υποσχέσεις για περισσότερη αποτελεσματικότητα και χαμηλότερο κόστος, αν και κάποια στιγμή θα πρέπει ίσως να συζητήσουμε σοβαρά αν κάθε νέα τεχνολογία που τα υπόσχεται αυτά όντως τα προσφέρει (και αν ναι, τι μας ζητάει για αντάλλαγμα). Όμως δεδομένου πού βρίσκεται σήμερα το Internet of Things, το 2019 ακούγεται υπερβολικά κοντά για μια διείσδυση τόσο μεγάλη.

Παρότι από την αρχή βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την ιδέα να μπορούν να δικτυωθούν τα πάντα –αν μη τι άλλο λόγω της παραπομπής στην επιστημονική φαντασία που διάβαζα μικρός- έχω την εντύπωση ότι εδώ πρόκειται περισσότερο για μια προσπάθεια ομοιοπαθητικής μαγείας: δημοσιεύοντας την ευνοϊκότερη δυνατή εξέλιξη, το «Business Insider» (και ακόμα περισσότερο οι άνθρωποι τους οποίους ρώτησε, όλοι άνθρωποι της αγοράς) ευελπιστούν να προωθήσουν όσο περισσότερο γίνεται τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο και να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται τους εν λόγω στόχους.

Τα προβλήματα που επισημαίνουν οι αμφισβητίες του Internet of Things (όπως ο Γκέιλεν Γκρούμαν του «InfoWorld» εδώ ή ο Τζέισον Μπλούμπεργκ της Intellyx στο «Wired» εδώ) είναι πραγματικά και θα ήταν επιεικώς επιπόλαιο να θεωρήσει κανείς ότι απλώς θα εξαφανιστούν –ή ότι οι χρήστες θα αποφασίσουν να τα αγνοήσουν. Κάθε ιδέα έχει την ώρα της και παρότι είμαστε πιο κοντά από ό,τι ποτέ στην ιδέα της καθολικής δικτύωσης, είμαι έτοιμος να στοιχηματίσω ότι δεν είμαστε τόσο κοντά…

INTERNET OF THINGS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home