Αν διαβάσει κανείς την αρθρογραφία περί Internet των τελευταίων πέντε (τουλάχιστον) χρόνων θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των ανθρώπων που είναι ήδη online και το μεγαλύτερο επιχείρημα αυτών που δεν είναι προκειμένου να παραμείνουν εκτός είναι το θέμα της συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων, ειδικά εκ μέρους των μεγάλων εταιρειών και των κυβερνήσεων –θα ήθελα να πω εδώ ότι βρίσκω το δεύτερο κάπως αστείο καθώς οι κυβερνήσεις έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση στα ουσιωδέστερα προσωπικά μας δεδομένα και ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα (που έχουν εθνικές αστυνομικές ταυτότητες, υποχρεωτική δημόσια κοινωνική περίθαλψη κ.α.) σε πολλά απ’ αυτά.
Καταλαβαίνω κάπως περισσότερο την ευαισθησία όταν πρόκειται για εταιρείες: το κράτος (θεωρητικά τουλάχιστον) ελέγχεται ενώ οι εταιρείες όχι και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα δεδομένα μας που αποθηκεύονται στους servers τους δε θα χρησιμοποιηθούν για κάποιον σκοτεινό λόγο. Το γεγονός ότι, με εξαίρεση τους σκληροπυρηνικούς συνωμοσιολόγους, κανείς δεν έχει καταλήξει πόσο πιο σκοτεινός θα είναι αυτός ο λόγος από κάποια σύνδεση με τις καταναλωτικές μας συνήθειες, δε δείχνει να επηρεάζει τη γενικότερη αίσθηση ανασφάλειας. Και να οδηγεί τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν στην αγορά σε κινήσεις όπως το καινούριο dashboard «My Account» της Google.
Όπως μπορεί εύκολα να δει όποιος χτυπήσει τη διεύθυνση, πρόκειται για μια λεπτομερέστατη ανάλυση των στοιχείων που έχει η Google για τον καθένα μας –δεδομένου του εύρους των υπηρεσιών της και αναλόγως πόσες απ’ αυτές χρησιμοποιεί καθένας και με ποια συσκευή, τα στοιχεία αυτά μπορεί να είναι πραγματικά εντυπωσιακά πολλά (τα πιο creepy είναι οι γεωγραφικές διαδρομές σε όσους έχουν ενεργοποιημένο το geolocation και το search history). Όμως με το My Account το Μάουντεν Βιού προσφέρει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις κανείς όλες τις σχετικές παραμέτρους έτσι ώστε τα δεδομένα αυτά να είναι ελάχιστα. (Ξανά, οι συνωμοσιοφοβικοί, είναι ελεύθεροι να πιστέψουν ότι ακόμα και τότε η Google λέει ψέματα και κρατάει ένα αντίγραφο κάπου.)
Πρόκειται, όπως είμαι σίγουρος ότι θα υποστηρίξουν οι κυνικότεροι εξ υμών, απλώς για damage control προκειμένου να εξομαλυνθούν οι πιέσεις που δέχεται η Google από όλον τον κόσμο; Προσωπικά δεν το πιστεύω, ίσως επειδή δεν έχω πειστεί ότι οι άνθρωποι πίσω από τις εταιρείες αυτές είναι κατά βάση κακοί. Αυτό που θέλω πραγματικά να δω ωστόσο, είναι πόσοι από τους μονίμως ανήσυχους για τα προσωπικά τους δεδομένα θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα και σε ποιο βαθμό –κρίνοντας από το πόσοι έχουν πραγματικά ασχοληθεί με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις του Facebook (ή με το πόσοι έχουν διαβάσει τα περιβόητα «μνημόνια»), είμαι σίγουρος ότι ο αριθμός δε θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Και αυτό θα έπρεπε ίσως να προβληματίσει αυτούς που δε θα το κάνουν αλλά συνεχίζουν να παραπονιούνται…
Σχόλια