Χακιά στο TAXIS και άλλα χολιγουντιανά

Χακιά στο TAXIS και άλλα χολιγουντιανά

Διαβάζοντας το δημοσίευμα της "Καθημερινής" για το «plan B» του τέως υπουργού οικονομικών η πρώτη μου αντίδραση, όπως φαντάζομαι και πολλών άλλων που σχετίζονται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο με τον χώρο της τεχνολογίας, ήταν να βάλω τα γέλια. Δεν έχω την πλήρη απομαγνητοφώνηση και πιθανολογώ ότι ορισμένα πράγματα αποδόθηκαν με συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να προσθέσουν στο δημοσίευμα κάποια δόση εντυπωσιασμού –αν όμως ο κ. Βαρουφάκης είπε ακριβώς αυτά που του αποδίδονται (κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται αρνείται στο μέσο και τη γλώσσα που προτιμάει) πραγματικά διερωτάται κανείς για την επαφή του με την πραγματικότητα.

Πέφτοντας για ύπνο, ευχήθηκα κάποιος –και κατά προτίμηση ο Διονύσης Σπινέλλης ένας από τους σοβαρότερους ανθρώπους του χώρου και από τους λίγους που πατούν τόσο στέρεα με το ένα πόδι στην τεχνολογία και με το άλλο στα συστήματα του υπουργείου οικονομικών- να γράψει κάτι σχετικό σχολιάζοντας ρεαλιστικά το «σχέδιο» του τέως υπουργού. Και ξυπνώντας σήμερα είδα ότι η ευχή μου εισακούστηκε: ο κ. Σπινέλλης όντως έγραψε ένα σχετικό κείμενο στο «Protagon» και με την ψυχραιμία που τον διακρίνει επισημαίνει τα προβλήματα κάθε σημείου του αρχικού δημοσιεύματος.

Δε θα σταθώ στις συνέπειες που θα είχε το εγχείρημα αν είχε όντως γίνει πραγματικότητα. Από την πλευρά της τεχνολογίας, αυτό που αξίζει να κρατήσει κανείς είναι η απάντηση στο τέταρτο ερώτημα/παράγραφο (όπως όλοι όσοι προέρχονται από το χώρο, ο κ. Σπινέλλης παρουσιάζει τα σχόλιά του με μορφή Q&A): «Ερώτηση: Θα μπορούσε αυτό το σύστημα να λειτουργήσει; Απάντηση: Το θεωρώ πολύ απίθανο. Τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών στηρίζονται σε πανίσχυρες υποδομές, εξαιρετικά συστήματα ασφάλειας, ανθρωποέτη ανάπτυξης και δοκιμών. Και η πιο απλή αλλαγή (π.χ. η προσαρμογή για το έτος 2000) απαιτεί έτη προετοιμασίας. Ίσως μια νεοφυής επιχείρηση στην Καλιφόρνια να μπορούσε να στήσει ένα τέτοιο σύστημα σε 1–2 μήνες. Αλλά εμείς μιλάμε για το ελληνικό δημόσιο που διαχρονικά δυσκολεύεται να παράσχει στους πολίτες και τις πιο απλές υπηρεσίες.»

Σε απλά ελληνικά χωρίς υπερβολές και απολύτως ρεαλιστικά, από το στόμα/πληκτρολόγιο ενός ανθρώπου που ξέρει τα πράγματα όσο λίγοι (παρεμπιπτόντως, από τη θέση του γραφιά, ευχαριστώ για το «νεοφυείς» αντί του «startup»!) έρχεται αυτό που σκεφτήκαμε όλοι: ακόμα και αν ο κ. Βαρουφάκης είχε όντως το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό θα κατάφερνε –ο ίδιος και οι πέντε «έμπιστοί» του- να κάνει τα πάντα να λειτουργήσουν μέσα σε μερικούς μήνες; Στην Ελλάδα; Διερωτάται κανείς αν διδάχτηκε τίποτα από την εμπλοκή του με την Valve και τον κόσμο της τεχνολογίας.

Κάτι που έχουμε μάθει όλοι όσοι εργαζόμαστε στα ΜΜΕ (και, ίσως και οι αναγνώστες/θεατές/ακροατές μας;) είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να αξιολογήσουμε κάποιον είναι όταν αυτός μιλάει/γράφει για θέματα που μας είναι οικεία. Ομολογώ ότι οι γνώσεις μου δε φτάνουν για να αξιολογήσω των τέως υπουργό ως προς το αντικείμενό του, το επιστημονικό ή το πολιτικό όμως η συγκεκριμένη συζήτηση, στο βαθμό που όντως έγινε όπως την αποδίδει η, κατά κανόνα αξιόπιστη, «Καθημερινή» εμπίπτει σε πράγματα που αντιλαμβάνομαι κάπως καλύτερα. Και εδώ ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται, στην καλύτερη περίπτωση, τραγικά ανενημέρωτος –θα επικαλεστώ λόγους χώρου και αγωγής για να αποφύγω τον χαρακτηρισμό της χειρότερης περίπτωσης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ,TAXIS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home