Μια -ακόμα- μεγάλη επιτυχία σημείωσε η βρετανική εφημερίδα Guardian, που δημοσίευσε αναλυτικές πληροφορίες για το πώς το Facebook διαχειρίζεται δημοσιεύσεις σχετικά με τη βία, την τρομοκρατία, την πορνογραφία αλλά και για το ενδεχόμενο αυτοκτονίας.
Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το Facebook εξετάζει 6,5 εκατ. αναφορές κάθε ημέρα για λογαριασμούς που είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ψεύτικοι. Επίσης, δημοσιεύσεις της μορφής “ας σκοτώσει κάποιος τον Τραμπ” ή εναντίον μιας εθνοτικής ομάδας θα πρέπει να διαγράφονται, όμως δεν συμβαίνει πάντοτε το ίδιο με περιεχόμενο που αφορά εκφοβισμό παιδιών ή βασανισμό ζώων.
Όσο για τους αυτοτραυματισμούς, το Facebook εμφανίζεται να εφαρμόζει μια χαλαρή πολιτική (που μάλλον ευθύνεται για μερικά διόλου ευχάριστα περιστατικά), καθώς δεν εμποδίζει την εμφάνιση σχετικών βίντεο στην πλατφόρμα.
Τέλος, αν θέλετε να απολαμβάνετε την ειδική προστασία που επιφυλάσσει το Facebook σε πολιτικούς και άλλα πρόσωπα της δημόσιας σφαίρας δεν έχετε παρά να αποκτήσετε 100.000 followers (όχι φίλους, το Facebook άλλωστε έχει όριο για κάθε λογαριασμό τους 5.000 φίλους).
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως σε επικοινωνία μαζί της, εκπρόσωπος του Facebook σχολίασε πως οι παρεμβάσεις λαμβάνουν υπόψιν και το πλαίσιο. Βέβαια, όπως είδαμε και στην περίπτωση της διάσημης φωτογραφίας από τον πόλεμο του Βιετνάμ, αυτό το πλαίσιο χρειάζεται πολλές φορές επιδιόρθωση, ενώ όσοι στέκονται περισσότερο επικριτικά απέναντι στο μεγάλο κοινωνικό δίκτυο υποστηρίζουν πως το Facebook πρέπει να υπόκειται στο ίδιο πλαίσιο ρύθμισης με εκείνο των μεγάλων ΜΜΕ.
Σχόλια