Τα μέσα Αυγούστου δεν θεωρούνται ως η περίοδος που βγαίνουν ειδήσεις. Όμως, στο χώρο της τεχνολογίας αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Τουλάχιστον το 2011, καθώς την περασμένη εβδομάδα είχαμε δύο ανακοινώσεις που μπορούσε να πει κανείς με πολύ άνεση ότι είναι σε θέση να επηρεάσουν σημαντικά το χώρο της τεχνολογίας. Ο λόγος, φυσικά, για την πρόταση της Google για εξαγορά του τομέα συσκευών της Motorola έναντι περίπου 12,5 δισ. δολαρίων και της απόφασης της HP να σταματήσει την ανάπτυξη φορητών συσκευών που βασίζονται στο webOS αλλά και να πουλήσει -ή έστω να αποσχίσει- τον τομέα προσωπικών υπολογιστών προκειμένου να επικεντρωθεί στον τομέα του λογισμικού και των υπηρεσιών.
Για διαφορετικούς λόγους, τόσο η επιλογή της Google να αγοράσει τη Motorola Mobility όσο και εκείνη της HP να “διακόψει” το webOS, δείχνουν ότι το τοπίο στις φορητές συσκευές οδηγείται σε ένα “ολιγοπώλιο” 2-3 πλατφορμών: Android, iOS και Windows. Οι υπόλοιποι δεν έχουν και πολλές ελπίδες. Αν η HP, η μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής παγκοσμίως, αποφάσισε να ¨πετάξει” στα σκουπίδια μία επένδυση 1,2 δισ. δολαρίων (σ.σ. τόσο κόστισε η εξαγορά της Palm που δημιούργησε το webOS) είναι προφανές ότι στις πλατφόρμες των φορητών συσκευών οι “παίκτες” θα είναι λίγοι.
Προσέξτε, όμως, ότι δεν μιλάμε μόνο για smartphones όταν αναφερόμαστε σε φορητές συσκευές. Και τα tablets είναι μέσα στο παιχνίδι, ακόμη και οι φορητοί υπολογιστές. Υπενθυμίζεται ότι η Google έχει βγάλει το Chrome OS, η Apple θέλει να έχει ένα κοινό λειτουργικό σύστημα για PCs και φορητές συσκευές, τα Windows 8 μοιάζουν υπερβολικά πολύ με τα Windows Phone. Το όνομα του παιχνιδιού είναι μία πλατφόρμα για όλες τις συσκευές. Και η HP το ίδιο ήθελε να κάνει και το webOS προοριζόταν να προεγκαθίσταται σε όλα τα PCs της εταιρείας, που είναι και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως. Αλλά δεν τα κατάφερε...
Η κίνηση της Google προκάλεσε έκπληξη. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το έκανε για να αποκτήσει πρόσβαση στις πατέντες της Motorola και να προστατευτεί από πιθανές “επιθέσεις” των ανταγωνιστών της, κάτι που σίγουρα θα γίνει τώρα που η Apple, η RIM και ορισμένοι ακόμη πλειοδότησαν έναντι της Google για τις χιλιάδες πατέντες της Nortel. Οι πατέντες σίγουρα είναι ένας λόγος που η Google αγόρασε τη Motorola Mobility. Αλλά κάπου πίσω στο μυαλό των ιθυνόντων της βρίσκεται και το μοντέλο Apple. Τώρα, μπορούν να δημιουργήσουν πιο εύκολα Google-branded συσκευές όπως τις θέλουν οι ίδιοι, χωρίς να χρειάζεται να εμπλέξουν συνεργάτες όπως η HTC και η Samsung όπως συνέβη με τα Nexus.
Όσον αφορά το θέμα της διαμόρφωσης των συνεργασιών με τη Samsung, την LG, τη Sony Ericsson ή την HTC, η Google υποστήριξε μεν ότι θα αφήσει αυτόνομη τη Motorola, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να το πιστέψει κανείς αυτό. Από την άλλη, έχοντας τη Motorola, η Google διασφαλίζει ότι θα υπάρχουν στην αγορά συσκευές από έναν κατασκευαστή με γνωστό brand. Μην ξεχνάτε πως Samsung, LG και HTC συνεργάζονται και με τη Microsoft, ενώ η Sony Ericsson το είχε κάνει στο παρελθόν. Επιπλέον, η Samsung έχει και τη δική της πλατφόρμα (Bada OS). Οπότε, η Google με αυτή την κίνηση προφυλάσσει τα μετόπισθεν της. Συν ότι η εταιρεία που αγόρασε δεν είναι -εκτός ΗΠΑ τουλάχιστον- από τους μεγάλους “παίκτες” οπότε οι υπόλοιποι συνεργάτες δεν αισθάνονται και τόσο απειλή. Ο διευθύνων σύμβουλος της HTC, Πίτερ Τσου, δήλωσε ήδη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και η συνεργασία με τη Google θα συνεχιστεί.
Επιπλέον, με την εξαγορά της Motorola η Google διασφάλισε ότι -πέραν της Apple- θα υπάρχει τουλάχιστον ένας Αμερικανός κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων. Γιατί, εκτός της HP δεν αποκλείεται να δούμε και τη Dell να σταματά την ενασχόληση με τα PC και γενικότερα το hardware. Εδώ, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αλλαγή της στρατηγικής της ΗΡ δεν προκάλεσε και τόσο μεγάλη έκπληξη, ακόμη και αν πρόκειται για τον μεγαλύτερο κατασκευαστή υπολογιστών. Το hardware δεν αφήνει πολλά περιθώρια κέρδους, αντίθετα με το λογισμικό, τις υπηρεσίες και τα πληροφοριακά συστήματα. Η ΙΒΜ έχει δείξει το σχετικό δρόμο όταν πούλησε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας τον τομέα προσωπικών υπολογιστών που είχε στη Lenovo. Κάτι αντίστοιχο θέλει να κάνει και η ΗΡ. Το ίδιο θα ήθελε ενδεχομένως και η Dell, οπότε μην παρεξενευτείτε αν τα επόμενα χρόνια υπάρχουν δραματικές αλλαγές και σε αυτό τον τομέα...
Σχόλια