Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η χώρα μας έχει υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Για την ακρίβεια ο τίτλος είναι υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Μόνο που δεν μπορείς να κάνεις μεταρρύθμιση χωρίς να αξιοποιήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες. Αυτό, μάλλον, θα πρέπει να το μάθουν καλά όλοι οι πολιτικοί που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσουν οι όποιες αλλαγές θέλουμε να γίνουν στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας.
Για παράδειγμα, κάνουμε λόγο για μείωση των δαπανών του δημοσίου τομέα. Έχουν σκεφτεί ποτέ οι αρμόδιοι ότι με την υλοποίηση ενός πληροφοριακού συστήματος θα μειώνονταν οι δαπάνες; Το είδαμε αυτό με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τις ηλεκτρονικές προμήθειες των φαρμάκων. Και υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα από οφέλη. Γιατί δεν τα κάναμε μέχρι τώρα; Οι λόγοι είναι απλοί και η διαφθορά είναι ένας από αυτούς. Άλλωστε, όταν υπάρξει μεγαλύτερη ψηφιοποίηση τότε η διαφθορά και η φοροδιαφυγή θα μπορούν να περιοριστούν σε αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο βαθμό κυριολεκτικά εν μία νυκτί. Αλλά, δεν φθάνει να τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα. Θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν και οι υπάλληλοι. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα. Οι συνδικαλιστές δεν γκρίνιαξαν ποτέ για το ότι πολλοί συνάδελφοι τους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές. Για την ακρίβεια, τους απεχθάνονται, αλλά λένε ότι τους χρησιμοποιούν μόνο και μόνο για να πάρουν κανένα επίδομα ή να πάνε σε κανένα “χαλαρό” σεμινάριο. Αντίθετα, πολλοί είναι εκείνοι που έλεγαν ότι με την ψηφιοποίηση θα χαθούν θέσεις εργασίας. Τώρα, που επειδή οι δαπάνες δεν περικόπησαν στο παρελθόν, τα χρέη του Δημοσίου πήγαν σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι απολύσεις θα φθάσουν τις 150.000, μήπως είναι αργά για να αλλάξουμε άποψη;
Σε κάθε περίπτωση, η επιτάχυνση προς ένα περισσότερο ψηφιακό κράτος είναι εκ των ουκ άνευ. Αλλά, δεν φθάνει μόνο η βούληση, πρέπει να δούμε και έργα. Ο υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελής Τζωρτζάκης ανακοίνωσε μεν περισσότερα από 20 έργα, ορισμένα εκ των οποίων πολύ σημαντικά μάλιστα, για να κάνουμε μερικά βήματα προς το ψηφιακό κράτος και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Τα έργα θα προκηρυχθούν, μάλιστα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Το πραγματικό ερώτημα, όμως, είναι πότε τελικώς θα παραδοθούν. Γιατί πρέπει πλέον να επιταχύνουμε το βήμα μας, αν θέλουμε να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τον βάλτο, στον οποίο έχουμε πέσει.
Σχόλια