Για το Equifund φαντάζομαι θα έχετε ήδη ακούσει – την επίσημη έναρξή του άλλωστε ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας: Αναλόγως πως μετρά κανείς, από 200 μέχρι 500εκ. ευρώ θα διατεθούν σε start-ups στην Ελλάδα κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Όσα και να είναι, τα λεφτά είναι πολλά. Είναι, νομίζω, αρκετά ώστε να γίνει η Ελλάδα το επόμενο start-up nation.
Τι σημαίνει αυτό; Ο όρος χρησιμοποιείται βέβαια διεθνώς, αλλά χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο. Χρησιμοποιήθηκε πρώτα για να περιγράψει το Ισραήλ, στο κλασικό πια ομώνυμο βιβλίο των Dan Senor και Saul Singer. Έκτοτε, κάμποσα ακόμα κράτη διαγωνίζονται για τον τίτλο αυτόν, αφού στο μεταξύ έγινε δείκτης υγείας και δυναμισμού της οικονομίας. Αν και, έτσι όπως έχει γίνει πια γνωστός αποτελεί, νομίζω, περισσότερο πολιτική δήλωση παρά μετρήσιμο μέγεθος, ένα start-up nation ασφαλώς περιλαμβάνει ένα υγιές και δυναμικό οικοσύστημα start-up επιχειρήσεων στο εσωτερικό του, τα δικά του success stories και τις αποτυχίες του, τις δικές του ευκαιρίες χρηματοδότησης, τους διαγωνισμούς καινοτομίας του, clusters, incubators και accelerators, και, γιατί όχι, ακόμα και τους, επώνυμους, ήρωές του, αλλά και τους δικούς του «κακούς».
Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να γίνει το επόμενο start-up nation. Ήδη διαθέτει όλα τα προηγούμενα – και με το παραπάνω. Το ανθρώπινο δυναμικό της είναι εξαιρετικό. Η κρίση έχει κάνει τους νέους να στραφούν μακριά από τα (όπως αποδείχτηκε, αρνητικά) πρότυπα του παρελθόντος, προς την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία. Ο startupper πρέπει να γίνει το νέο εθνικό μας αφήγημα. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, τόσο για την οικονομία, όσο και, κυρίως, για την κοινωνία. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική διάθεση, βούληση, και, φυσικά, γνώση. Το Equifund, που βέβαια συνεχίζει την επιτυχημένη παράδοση του Jeremie, χωρίς το οποίο δεν θα μιλούσαμε για start-ups στην Ελλάδα, μπορεί ν’ αποτελέσει την αφορμή για την επανεκκίνηση που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.
Σχόλια