Χωρίς δομές η επιχειρηματικότητα αργοπεθαίνει

Sofia Gkiousou @ 30.06.2011
Χωρίς δομές η επιχειρηματικότητα αργοπεθαίνει

Αν κάτι διαπιστώνω ξανά και ξανά στην Ελληνική πραγματικότητα είναι η έλλειψη δομών που να επιτρέπουν στους επιχειρηματίες πρώτον να γίνουν τέτοιοι και δεύτερον να αναπτυχθούν.

Συγχωρέστε μου το θέμα μέρες που είναι, με την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας σε τόσο μεγάλη αναταραχή. Πιστεύω όμως ότι δεν είναι άσχετο. Ίσα ίσα, η τεχνολογική καινοτομία και επιχειρηματικότητα μπορεί να προσφέρει σε όλα τα επίπεδα της Ελληνικής πραγματικότητας - αν τους επιτραπεί.

Είδα με μεγάλη μου χαρά αυτές τις μέρες νέες εταιρείες με καλές ιδέες όπως το TaxiBeat και το Fashinating - δεν έχω κάποια σχέση με αυτές σε περίπτωση που αναρωτιέστε - σε ένα ρεπορτάζ του BBC να παρουσιάζονται ως παραδείγματα αντίστασης στην κρίση. Αν θα τα πάνε καλά ή όχι είναι ένα άλλο ζήτημα. Πιστεύω όμως ότι αντί για δέκα νέες επιχειρήσεις - τυχαίο νούμερο - θα μπορούσαμε να έχουμε εκατό. Τί λείπει;

Σίγουρα όχι οι καλές ιδέες. Ούτε οι καλοί επιστήμονες. Τους βλέπουμε να διαπρέπουν στο εξωτερικό άλλωστε.

Πιστεύω ότι λείπει απλά και μόνο η δομή. Δομή στην έναρξη της επιχειρηματικότητας, στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και στον έλεγχο των κακώς κειμένων.

Όταν λέω έναρξη επιχειρηματικότητας εννοώ τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν ή και θα βοηθήσουν έναν άνθρωπο να ξεκινήσει ως επιχειρηματίας. Απλουστευμένες διαδικασίες για παράδειγμα και όχι δεκάδες χαρτιά για μια απλή έναρξη στην εφορία. Όχι δεκάδες χαμένες εργατοώρες.  Και κυρίως - όχι υπηρεσίες του κράτους που δεν κατανοούν το είδος της εργασίας που κάνουν πολλές τεχνολογικές εταιρείες. Πολλά τα ανέκδοτα με ανθρώπους που δηλώνουν αναλυτές συστημάτων και καταγράφονται ως καθηγητές πληροφορικής. Για να μην αναφερθώ στην Καφκική απαίτηση των ασφαλιστικών ταμείων ο επιχειρηματίας να πληρώσει πριν έχει έσοδα.

Όταν πλέον ο επιχειρηματίας τα καταφέρει εκεί χρειάζεται η θεσμική στήριξη της ανταγωνιστικότητας. Η βεβαιότητα ότι σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς όπως νοείται στο Δυτικό κόσμο, υπάρχουν οι οργανισμοί και οι σχετικοί έλεγχοι για την αποφυγή φαινομένων όπως καρτέλ, απευθείας αναθέσεις κλπ. Έτσι ώστε οι καινοτόμες ιδέες να μπορούν να αναπτυχθούν, να έχουν χώρο να ανασάνουν, να βρουν τις ευκαιρίες εκείνες που θα τους επιστρέψουν να προσφέρουν στην αγορά.

Και φτάνω και στο τρίτο μου επιχείρημα. Τον έλεγχο. Ναι, χρειάζεται και αυτός. Χρειάζεται για να διασφαλίζεται η αξιοπιστία καμιά φορά, η ασφάλεια και προστασία των καταναλωτών για να μην ξεχνάμε και την ασφάλεια των ίδιων των επιχειρηματιών. Υπάρχουν πάντα κάποιοι κοντόφθαλμοι που ποντάρουν στο εύκολο κέρδος, είναι κρίμα αυτοί να καταστρέφουν μια ολόκληρη αγορά. Οι σωστοί έλεγχοι, με ποινές που εφαρμόζονται πραγματικά, βοηθάνε όλους τους σωστούς επιχειρηματίες και τους καταναλωτές.

Θα σημειώσετε ότι δεν μίλησα καθόλου για επιδοτήσεις. Σκόπιμα το κάνω. Πιστεύω ακράδαντα ότι όσο περισσότερο οι δομές επιτρέπουν την επιχειρηματικότητα τόσο λιγότερο χρειάζονται οι επιδοτήσεις. Ήδη η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει δείξει ότι μπορεί, ένα καλό παράδειγμα είναι το Openfund - και πάλι δεν έχω κάποια σχέση μαζί τους.

Είμαι σίγουρη ότι ξεχνάω κι άλλα πράγματα που χρειάζονται οι νέες επιχειρήσεις σήμερα, σημειώστε αν θέλετε τις παραλείψεις μου στα σχόλια. Ένα πράγμα πάντως δε θα ήθελα ποτέ να ξεχάσω, πέφτοντας στην παγίδα της απογοήτευσης. Έχουμε πολλές δυνατότητες στην Ελλάδα, έχουμε πολλή θέληση και έμπνευση. Είναι κρίμα να τα πνίγουμε όλα αυτά πριν έχουν την ευκαιρία να ανασάνουν.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home