londonriots και τεχνολογία

Sofia Gkiousou @ 11.08.2011
londonriots και τεχνολογία

Την τιμητική της είχε η τεχνολογία στις φασαρίες του Λονδίνου. Συνεννόηση μέσω BlackBerry Messenger, κλοπές τηλεοράσεων και laptop, δημοσιογραφική κάλυψη με παρακολούθηση social media και θετική οργάνωση πολιτών μέσω twitter και facebook. Καλώς ήλθατε σε έναν γενναίο (;) νέο κόσμο.

 

Μετά από την κάλυψη του γάμου του Γουίλιαμ με το Κατερινιώ πώς σου φάνηκαν οι εικόνες από τις φασαρίες στο Λονδίνο; Ο ίδιος λαός είναι, το ορκίζομαι, τον ζω κάτι χρόνια τώρα. Κι αν κάτι κάνει καλά - ή έστω καλύτερα από ότι σε κάποιες άλλες χώρες - είναι η χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Και start up έχουμε, και innovation έχουμε, και πολύ ανεπτυγμένη αγορά τηλεπικοινωνιών. Και φτώχεια - αλλά αυτό είναι ένα θέμα για κάποιο άλλο άρθρο. Θα προσπαθήσω σήμερα να είμαι όσο πιο αντικειμενική γίνεται και να δηλώσω τί έγινε - αν μου ξεφύγει κάτι διαφορετικό συγχωρέστε με, τείνω περισσότερο προς το προσωπικό χρονογράφημα ως ιδιοσυγκρασία

 

Πώς θα περάσω από αυτό στο BlackBerry και στο twitter τώρα μη με ρωτάς αλλά πρέπει. Οι πρώτες αντιδράσεις από αναλυτές και πολιτικούς ήταν αρνητικές όσον αφορά το ρόλο της τεχνολογίας. Κατηγορίες εκτοξεύθηκαν ότι οι διαδηλωτές (ή οι εγκληματίες - αναλόγως την οπτική σου) οργανώθηκαν μέσω του BlackBerry Messenger και του twitter.

 

Όσο περνάνε οι μέρες επικρατεί μια πιο ψύχραιμη λογική. Πολλά tweets για παράδειγμα μπορεί να ακούγονται επικίνδυνα και εγκληματικά όταν διαβαστούν μεμονωμένα αλλά αλλάζουν εντελώς όταν συνδυαστούν με τα προηγούμενα και τα επόμενα ή αν τα δούμε στα πλαίσια της συζήτησης που γινόταν. Για παράδειγμα συνήθως γράφω πολλά πράγματα για τις διαδηλώσεις στην Αθήνα - χωρίς ποτέ να έχω βρεθεί εκεί. (Μισό λεπτό, ακούω την πόρτα, η αστυνομία θα είναι).

 

Από την άλλη με το BlackBerry Messenger οι κατηγορίες φαίνονται κάπως πιο πιστευτές - κυρίως επειδή το σύστημα επιτρέπει μια πιο ιδιωτική επικοινωνία. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε πως όλα τα αρχεία μπορεί να τα δει η αστυνομία με μια διαδικασία εντάλματος. Σύμφωνα με το Forbes, η Research In Motion που παράγει τα BlackBerry τόνισε ότι συνεργάζεται με τις αρχές - παρόλα αυτά πάντα υπάρχει μία λεπτή ισορροπία μεταξύ του να δώσει η εταιρεία λίγες πληροφορίες ή πάρα πολλές. Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται και απειλές κατά της εταιρείας αν αποφασίσει να συνεργαστεί με τις Aρχές. Ιδού μερικοί από τους πονοκεφάλους των εταιρειών τεχνολογίας σήμερα.

 

Βέβαια πέρα από την οργάνωση της διαδήλωσης και των θλιβερών γεγονότων που ακολούθησαν, το ίντερνετ χρησιμοποιήθηκε και από πολίτες που διαφωνούσαν κάθετα με τα γεγονότα ή που ήθελαν να κάνουν κάτι για να υπερασπιστούν ή και να καθαρίσουν τις γειτονιές τους.

 

Το παράδειγμα που ίσως χρειάζεται πολλή σκέψη από άποψη νομική και ηθική είναι η αναπαραγωγή φωτογραφιών και βίντεο, τραβηγμένα από πολίτες, που απεικονίζουν ανθρώπους που κατηγορούνται allegedly για εγκλήματα όπως κλοπές και καταστροφές. Και εκεί είναι το κλειδί - σε αυτή την μαγική λέξη - το “allegedly”, το “κατά ισχυρισμό”. Μέχρι και οι μεγάλες εφημερίδες στη Βρετανία, με τις ουρές από καλοπληρωμένους δικηγόρους, καμιά φορά πληρώνουν τεράστιες αποζημιώσεις για συκοφαντία ή για ανακριβή ρεπορτάζ.

 

Η πιο διάσημη προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού είναι το Catch a Looter, που ενθαρρύνει τους αναγνώστες, αν αναγνωρίσουν κάποιον, να επικοινωνήσουν με τον οργανισμό Crimestoppers, που στηρίζει ανθρώπους που θέλουν να κάνουν κάποια ανώνυμη καταγγελία. Η πιο επίσημη προσπάθεια είναι αυτή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας που ανεβάζει φωτογραφίες υπόπτων στο λογαριασμό της στο flickr.

 

Βέβαια μετά τα γεγονότα έρχεται η ώρα που κάποιος πρέπει να καθαρίσει. Κι εκεί παίρνει τα ηνία το Facebook - με τη βοήθεια του twitter. Πολλές σελίδες στο facebook - ενδεικτικά αναφέρω την Post riot clean-up: let's help London - έδωσαν την ευκαιρία στους Λονδρέζους να οργανωθούν. Στο twitter το σχετικό hashtag #riotcleanup βοήθησε επίσης. Ο Δήμαρχος του Λονδίνου Boris Johnson πέρασε μια βόλτα από το Clapham για να “χαιρετήσει” την προσπάθεια και ευτυχώς που κάποιος του έδωσε μια σκούπα και μπόρεσε να βοηθήσει μετά από γιουχαρίσματα και φωνές που τον ρωτούσαν πού είναι η σκούπα του.

 

Πού μπορεί λοιπόν κάποιος να καταλήξει; Δεν ξέρω για εσένα αγαπητέ αναγνώστη αλλά μετά από κάθε τέτοια χρήση της τεχνολογίας η προσωπική μου άποψη ενδυναμώνεται. Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο, πολύ δυνατό και πολύ άμεσο. Η χρήση της και τα αποτελέσματα της δε μπορεί να είναι μόνο καλά ή μόνο άσχημα όπως και οι άνθρωποι δε μπορεί να είναι μόνο άγγελοι ή μόνο δαίμονες.

RESEARCH IN MOTION,FACEBOOK,MESSENGER,TWITTER,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home