Να κάνεις επανάσταση και τελικά να χρηματοδοτείς τον εχθρό. Τί άλλο θα ακούσουμε σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο και διασυνδεδεμένο κόσμο;
Είναι που λες τα καλά παιδιά της ομάδας Anonymous - ταλαντούχοι χάκερς που στηρίζουν και προωθούν μέσω του Διαδικτύου πράξεις πολιτικής ανυπακοής. Το έθεσα καλά; Ευγενικά; Όχι τίποτα άλλο ανησυχώ λίγο με το θέμα μου σήμερα. Όπως και να το κάνεις τα μεγάλα tech blogs και τα ΜΜΕ που το κάλυψαν μάλλον έχουν καλύτερη προστασία στους υπολογιστές τους από εμένα. Μη με βάλει στο μάτι κανένας σοβαρός χάκερ διότι στο πολυαγαπημένο μου ματσούκι υπάρχει τουλάχιστον η μισή μου ζωή. Αν χάσω τα δεδομένα χάθηκα. Αλλά θα κάνω τη θυσία για εσένα αγαπητέ αναγνώστη.
Στο θέμα μας (πάντα με σεβασμό και σύνεση). Ετούτη η ομάδα που λες έχει αρχίσει να γίνεται πολύ πιο ορατή από το 2008 και δώθε - αν και υπήρχε και παλαιότερα. Συνήθως οι δράσεις τους είναι ενάντια σε κινήσεις που θεωρούν πως καταπατούν την ελευθερία του Διαδικτύου και την ελευθερία διακίνησης πληροφοριών (βάζουμε και τις ταινίες μέσα, μην απορείς, θα βγάλεις νόημα παρακάτω). Πιο πρόσφατο παράδειγμα η στήριξη που δείχνουν στον Julian Assange, ιδρυτή του Wikileaks.
Τα παιδιά τούτα δεν κάθονται μόνο στον υπολογιστή τους αλλά κάποιες φορές διαμαρτύρονται και δια ζώσης. Επειδή φυσικά η ανωνυμία είναι και χαρακτηριστικό τους και μέρος του ηθικού τους κώδικα, επιλέγουν να μη δείχνουν το πρόσωπο τους. Κάποιοι μάλιστα πήγαν την απόκρυψη των χαρακτηριστικών τους ένα βήμα παραπέρα και φοράνε τη μάσκα του Guy Fawkes όπως εμφανίζεται στην ταινία V for Vendetta.
Παύση εδώ να σας πω για το καλό παιδί τον Guy. Αν ζεις κι εσύ στην Αγγλία αποκλείεται να μην έχεις ακούσει τα πυροτεχνήματα κάθε 5 του Νοέμβρη, ακόμα κι αν δεν έχεις βρεθεί σε γιορτή όπου καίγεται το ομοίωμα του ταλαίπωρου Guy. Ετούτος που λες μαζί με άλλους Άγγλους Καθολικούς, πρωτοστάτησε στο Gunpower Plot, τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας, και προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε, να ανατινάξει το Κοινοβούλιο, 5 Νοεμβρίου του 1605 (σημερινά πράγματα).
Κάποια χρόνια μετά, το 1982, ο Alan Moore ξεκίνησε τη σειρά κόμικς V for Vendetta όπου ένας επαναστάτης, ο V, αντιστέκεται στο ολοκληρωτικό καθεστώς που επικρατεί στην Αγγλία (στο κόμικ, όχι κανονικά). Fast forward στο 2006 και η Warner Bros κάνει το V for Vendetta ταινία και εισέρχεται πλέον στη δημοφιλή κουλτούρα η αθάνατη μάσκα του Guy Fawkes που φοράει ο V ως σύμβολο αντίστασης και επανάστασης. (Να τρίζουν άραγε τα κόκαλα του Guy Fawkes ή να ευφραίνεται εκεί που είναι;)
Και φτάνουμε αισίως στους Anonymous που εμφανίζονται στις διαμαρτυρίες με τούτη τη μάσκα. Περίεργο; Η ελαφριά ειρωνεία είναι ότι τούτη η μάσκα έχει copyright. Ω ναι! Και κάθε φορά (αλλά ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ) που μία πουλιέται, ένα μικρό ποσό πάει (τσουπ) στη Warner Bros. Που με τη σειρά της είναι θυγατρική της TimeWarner, που με τη σειρά της κι αυτή είναι μέλος του Motion Picture Association of America το οποίο έχει ταράξει το σύμπαν με μηνύσεις για παράνομο κατέβασμα ταινιών (είδες που βγάζουν νόημα τώρα οι ταινίες που λέγαμε;) και εναντίον του οποίου έχουν μιλήσει και κινηθεί πολλάκις οι ίδιοι οι Anonymous. (Ξαναδιάβασε το αυτό χωρίς να πάρεις ανάσα. Εγώ έγινα μπλε μόνο που το έγραψα). Δηλαδή, αν το δούμε λίγο πιο σφαιρικά το θέμα, η επανάσταση μία καλή πράξη για το κεφάλαιο την έκανε.
Κι ερχόμαστε στην ερώτηση της ημέρας που δεν θα προσπαθήσω καν να την απαντήσω - μην γίνουμε και ρεζίλι - αλλά θα την αφήσω να κάτσει μπροστά σου καλέ μου αναγνώστη, ως πνευματικό παζλ των ημερών.
Σε ποιον ανήκει η μάσκα από την ταινία, που βασίζεται στο κόμικ, που βασίζεται στο ιστορικό γεγονός, που ζωγραφίστηκε με βάση πίνακες της εποχής, που έγιναν με μοντέλο ένα ιστορικό πρόσωπο;
Τώρα κοντά περιμένω να εμφανιστούν τίποτα απόγονοι του και να ζητήσουν τα πνευματικά δικαιώματα της οικογένειας αναδρομικά.
Σχόλια