Εσείς στην Ελλάδα ασφάλειες κάνετε; Ρωτάω γιατί δεν ξέρω μήπως έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε που τα θυμάμαι εγώ, που έκανες μόνο μια ασφάλεια αυτοκινήτου κι αυτή μετά το ατύχημα. Εδώ στη Βρετανία ασφαλίζουμε τα πάντα. Κι όσο περισσότερα μικροσκοπικά gadgets έχουμε τόσο περισσότερο τα ασφαλίζουμε.
Δέκα έτη στη Γηραιά Αλβιώνα βλέπω έναν ενθουσιασμό με τις ασφάλειες γενικά. Πώς μπορείς να βάλεις στοίχημα για τα πάντα; Έτσι κάπως και με τις ασφάλειες. Πώς διαβάζαμε παλιά ότι μια μοντέλα είχε ασφαλίσει τα οπίσθια της ή τα μεμέδια της για κάποιο αστρονομικό ποσό; Ε, αυτό. Βέβαια να φτάσω να ασφαλίσω μέρος του σώματος δεν το έχω καταφέρει ακόμα. Αλλά από άλλες ασφάλειες πάμε καλά.
Η πρώτη μου ήταν ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού. Υπάρχει. Αφήνεις την ασφάλεια του σπιτιού στον ιδιοκτήτη (να καεί, δε σε νοιάζει, σάμπως δικό σου είναι;) και ασφαλίζεις τα πράγματα σου. Να ‘χεις να λαμβάνεις σε περίπτωση που σου ανοίξουν το σπίτι. Εγώ που με βλέπεις έχω φωτογραφίες το Playstation. Μετά ήρθαν οι ταξιδιωτικές ασφάλειες. Μια φορά να σου τύχει ένα ηφαίστειο φτάνει. Το λέει κι ο σοφός λαός άλλωστε. Όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι.
Τώρα έχω περάσει στην ασφάλεια για τα gadgets. Έχουν αρχίσει και ξεπηδάνε από τότε που πήξαμε στα smart phones και στα tablets. Θα μου πεις, γιατί, δεν τα καλύπτει η ασφάλεια σπιτιού ή η ασφάλεια των περιεχομένων του σπιτιού; Funny you should ask, που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Όχι, δεν τα καλύπτουν. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τους όρους αυτού του είδους ασφάλειας θα δει ότι συνήθως δεν καλύπτουν τέτοια πράγματα. Ακόμα δεν έχω ανακαλύψει γιατί, αλλά φαντάζομαι ότι είναι επειδή τούτα χάνονται εύκολα και εκτός σπιτιού οπότε θα πήζανε στις δηλώσεις και τις πληρωμές.
Υπήρχε κενό που λες. Και δεν είμαστε όλοι τόσο προνοητικοί ώστε να εγκαθιστούμε προγράμματα που θα βγάζουν φωτογραφίες τον κλέφτη, όπως ο καλός κύριος που ανέβασε τις φωτογραφίες σε ένα tumblr και ξεφτιλίστικε ο κλέφτης παγκοσμίως. Ούτε δουλεύαμε όλοι στο FBI και τη NASA όπως ο κύριος που του κλέψανε το laptop και έστειλε τα στοιχεία του κλέφτη κατευθείαν στην αστυνομία. Για να μη συζητήσουμε τις εφαρμογές. Αν είναι σε κάποιες γειτονιές που φαντάζομαι το κλεμμένο, ούτε στην αστυνομία δε θα το πω.
Το κενό το ανακαλύψανε πρώτες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που προσφέρουν ασφάλεια με το που ανανεώνεις το συμβόλαιο σου. Τώρα έχουμε νέες εταιρείες που προσφέρουν ασφάλεια ειδικά για τα gadgets, πολύ φθηνότερα από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Δίνεις και το κάτιτις παραπάνω, στα ασφαλίζουν και άμα τα χάσεις από μόνος σου, αυτεπάγγελτα.
Λαμβάνεις καινούριο μπλιμπλίκι, είναι δυνατόν να μη το ασφαλίσεις; Εδώ κάτι κολλημένοι σαν εμένα το κρατάνε ΜΕ τα πλαστικά για μερικές μέρες. Άσε που στο Λονδίνο είμαστε και παρανοϊκοί. Παντού έχει πινακιδούλες η αστυνομία ότι κλέβουνε. Εμείς που μένουμε εδώ αγκαλιάζουμε τις τσάντες. Μέσα έχουμε και φάκες.
Το αποτέλεσμα είναι ότι κλέβουν όλους τους τουρίστες κι εμείς πληρώνουμε τσάμπα τις ασφάλειες. Φυσικά, επειδή ο νόμος του Μέρφι είναι Νόμος, η μέρα που θα ακυρώσεις την ασφάλεια είναι η μέρα που θα σε κλέψουν.
Σχόλια