Έχουμε εργαλεία, apps, υπενθυμίσεις, ηλεκτρονικά ραντεβού, κι όμως, κάπως γίνεται και το πρόγραμμα γίνεται όλο και πιο δύσκολο, ο χρόνος όλο και πιο δυσεύρετος. Πού είναι αυτή η τεχνολογία που θα μας σώσει;
Ένα πράγμα στο οποίο όλοι οι ονειροπόλοι και μελλοντολόγοι πίστευαν για την τεχνολογία ήταν ότι θα μας γλιτώσει πολύ χρόνο. Εφόσον σου λέει θα έχουμε όλα τούτα τα μηχανήματα - άλλωστε, το ρομπότ που θα μας έλυνε τα χέρια και δεν θα το ξεχωρίζαμε από άνθρωπο ήταν πολύ κοντά σε τούτα τα σενάρια - ποιος ο λόγος να δουλεύουμε τόσο πολύ; Ποιος ο λόγος να αγχωνόμαστε τόσο πολύ; Ποιος ο λόγος να μην έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο;
Κοίτα να δεις όμως που τα πράγματα δεν έγιναν καθόλου έτσι. Διότι ο μελλοντολόγος πήρε δυο δεδομένα (ας πούμε εργασία και χρόνος) και έβαλε στην εξίσωση έναν άγνωστο Χ (την τεχνολογία). Ενώ ουσιαστικά ο άγνωστος Χ είναι η ίδια η εργασία, που εξελίσσεται, αλλάζει και επηρεάζεται από την τεχνολογία. Επίσης δε έχουμε και τον καταλύτη. Την ανθρώπινη φύση που θέλει να είναι δημιουργική και να εξελίσσεται.
Υπάρχει ένας άγραφος νόμος επιτροπών. Άπαξ και οργανωθεί επιτροπή το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο είναι να την διαλύσεις. Η επιτροπή πάντα θα βρίσκει λόγους να συνεδριάζει. Κάπως έτσι αισθάνομαι ότι λειτουργεί και με τις δουλειές και με το βαρύ μας πρόγραμμα. Πάντα βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε κι άλλα πράγματα.
Τούτο δεν είναι καθόλου κακό, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους που ασχολούνται με τη δουλειά τους, με τα ενδιαφέροντα τους, ξεκινάνε και καμιά εταιρία να υπάρχει. Αυτή η τεχνολογία που λέγαμε τουλάχιστον διευκόλυνε απίστευτα το να μπορείς να κάνεις αρκετά πράγματα μαζί, χωρίς να χρειάζεται να είσαι συνέχεια με την υπόλοιπη ομάδα - καμιά φορά δεν χρειάζεται καν να είσαι στην ίδια χώρα. Από τη μία λοιπόν μια απελευθέρωση χρόνου, ιδεών, συνεργασιών και όλα αυτά την είδαμε.
Από την άλλη όμως έχουμε αρχίσει να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα και να περιμένουμε (κι εμείς και οι άλλοι) άμεση ανταπόκριση σε οποιαδήποτε ερώτηση. Αφού σου λέει έχεις smart phone, tablet, laptopo κλπ τότε γιατί να μην απαντήσεις; Αφού είναι ξύπνιος ο παραγωγός στη Σαγκάι, εσύ γιατί κοιμάσαι στο Λονδίνο; Αφού την απάντηση την ξέρεις γιατί δεν απαντάς δυο λετπά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε; Το ότι ας πούμε μπορεί να είσαι στο γάμο σου, δε μετράει. Το ότι θέλεις απλά χρόνο μακριά από το ακατάπαυστο stream πληροφορίας πάλι δε μετράει.
Όχι πως τις περισσότερες φορές μας αναγκάζει κανείς. Μόνοι μας βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας. Always on, το email ανοιχτό, όπως και το twitter, facebook, quora, δυο τρεις εφημερίδες, ένα RSS Reader, όλα να υπάρχουν μήπως και χάσουμε καμία τελεία.
Μ’αυτά και μ’αυτά δεν ξέρω τελικά πόσο η τεχνολογία μας έσωσε ή πόσο τη χρησιμοποιούμε για να καταπιεζόμαστε περισσότερο.
Σχόλια