Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας ενός ψηφιακού νομά. Και πλέον είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις εκείνες που θα μείνεις χωρίς σύνδεση. Μία από αυτές είναι όταν μπαίνεις στο αεροπλάνο, καθώς στα 30.000 πόδια υπάρχουν διάφορα ζητήματα. Οπότε, για το διάστημα του ταξιδιού είσαι offline.
Για να είμαι ειλικρινής, μερικές φορές μου αρέσει να μην έχω πρόσβαση για μερικές ώρες. Έτσι, για αλλαγή περισσότερο παρά για οτιδήποτε άλλο. Αλλά, όταν έχω υπερατλαντικό ταξίδι ή γενικότερα πτήση άνω των 3 ωρών, τότε η κατάσταση είναι διαφορετική. Οπότε, το λανσάρισμα WiFi συνδέσεων σε υπερατλαντικές πτήσεις από διάφορες αεροπορικές εταιρείες ήταν κάτι που μου αρέσει πολύ ως ιδέα.
Η ιδέα δεν είναι καινούρια. Είχε ξαναδοκιμαστεί πριν από μερικά χρόνια από μεγάλες εταιρείες όπως η Lufthansa. Όμως, η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους επιβάτες οδήγησε στην κατάργηση της υπηρεσίας. Τώρα, όμως, που WiFi διαθέτουν και τα smartphones, οι αεροπορικές αποφάσισαν να ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους. Μόνο που κινδυνεύουν η επιστροφή να είναι εξίσου αποτυχημένη. Και ο λόγος είναι το κόστος.
Σύμφωνα με μία ανακοίνωση της Deutsche Telekom, η οποία συνεργάζεται με τη Lufthansa
για το λανσάρισμα υπηρεσιών Internet στις υπερατλαντικές πτήσεις της τελευταίας, η on air υπηρεσία προσφέρει εντυπωσιακές ταχύτητες λήψης δεδομένων στα 5 Mbps. Στην αρχή, όταν διάβαζα την ανακοίνωση δεν είχα καταλάβει γιατί τα 5 Mbps θα πρέπει να τα θεωρήσω ως ένα
εντυπωσιακό νούμερο. Σκεφτόμουν απλώς ότι είναι μία πολύ γρήγορη υπηρεσία σύνδεσης. Όταν, όμως, έφθασα στο σημείο των χρεώσεων, τότε κατάλαβα για ποιό λόγο έδιναν έμφαση στα 5 Mbps.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Deutsche Telekom, οι συνδρομητές της χρεώνονται με 1,79 ευρώ για κάθε 10 λεπτά σύνδεσης, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες μπορούν να αποκτήσουν -μέσω πιστωτικής κάρτας- πρόσβαση είτε για μία ώρα έναντι 10,95 ευρώ είτε για 24 ώρες έναντι 19,95 ευρώ. Η σύνδεση μπορεί να συνεχιστεί και στα lounges της Lufthansa ή σε άλλες πτήσεις που προσφέρουν WiFi. Σε περίπτωση που έχετε δύο πτήσεις μεγάλης διάρκειας μέσα σε 24 ώρες το πακέτο των 19,95 ευρώ συμφέρει. Αλλά κατά τα άλλα, μου μοιάζει υπερβολικό να πληρώσω σχεδόν 11 ευρώ για μία ώρα σύνδεσης στο Internet.
Ούτε μεγάλο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, δεν τα κάνει αυτά. Δεν συζητάω επίσης για τη χρέωση ανά δεκάλεπτο για τους συνδρομητές της DT που μου θύμισε τις εποχές των Internet cafes. Ίσως, οι Γερμανοί θα πρέπει να γίνουν περισσότερο Αμερικανοί, καθώς η χρέωση για το WiFi εν πτήσει μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 3 με 5 δολάρια για μία 3ωρη πτήση. Αυτό είναι ένα ποσό που θα διέθετα...
Σχόλια