Όταν στις αρχές του 21ου αιώνα ο Γιόρμα Όλιλα, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Nokia, έβλεπε τη φινλανδική εταιρεία να φθάνει στην κορυφή της λίστας των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων, μάλλον δεν περίμενε ότι το 2012 η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Η Nokia δεν είναι εδώ και μερικά τρίμηνα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων, αλλά ο πραγματικός εφιάλτης είναι ότι το γ’ τρίμηνο του 2012 δεν βρέθηκε μέσα στους πέντε μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphones παγκοσμίως. Καλά, τα «κλασικά» κινητά τηλέφωνα –από τα οποία η Nokia πουλά ένα σωρό- αλλά τα smartphones είναι εκείνα που φέρνουν τους τζίρους και έχουν καλά περιθώρια κέρδους.
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως αποδεικνύεται λανθασμένη η κίνηση της Nokia να συνεργαστεί με τη Microsoft και αυτός είναι ο λόγος που έχει πέσει τόσο πολύ και τα οικονομικά της αποτελέσματα είναι ζημιογόνα. Αυτή η άποψη έχει και βάση όπως έχει και επιχειρήματα. Αλλά, το πραγματικό ερώτημα ίσως να είναι τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η Nokia, όταν το 2008-2010 έχασε το τρένο των smartphones, καθώς το Symbian δεν μπορούσε να λειτουργήσει καλά σε οθόνες αφής και τα apps που έβγαιναν, πολύ απλά ήταν δύσχρηστα. Ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά το πρόβλημα της Nokia είναι πως τις Symbian συσκευές τις λάτρευαν μηχανικοί. Αλλά, οι απλοί καταναλωτές ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να κατανοήσουν πως λειτουργεί ένα Symbian κινητό, οπότε είναι λογικό το επόμενο βήμα τους να είναι η στροφή στο Android ή το iPhone!
Η Nokia αποφάσισε να πάει με τη Microsoft και όχι με τη Google για έναν πολύ απλό λόγο: δεν ήθελε να γίνει «ένας ακόμη» κατασκευαστής συσκευών Android. Οι Φινλανδοί θέλουν κάτι παραπάνω, καθώς δεν διαθέτουν τη μεγάλη γκάμα των προϊόντων που έχουν η Samsung και η LG που «παίζουν» και με το Android και με τα Windows.
Προς το παρόν, η επιλογή δείχνει αποτυχημένη αλλά νομίζω ότι ακόμη είναι νωρίς για να είμαστε σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα. Η Nokia ξεκίνησε μία συνεργασία με τη Microsoft όταν η τελευταία είχε τα Windows Phone 7.5 που αποτελούσαν το πρελούδιο για ολόκληρο το οικοσύστημα των Windows 8 και όχι μόνο για τα Windows Phone 8. Άλλωστε, στα WP 7.5 είδαμε τα tiles και το metro UI για πρώτη φορά. Οι συσκευές με WP 7.5 ήταν πολύ δύσκολο να πετύχουν, καθώς ο ανταγωνισμός ήταν εξαιρετικά δυνατός. Το λάθος της Nokia ήταν πως έδωσε πολύ μεγάλη δημοσιότητα στο λανσάρισμα των πρώτων Lumia συσκευών δημιουργώντας προσδοκίες που τελικώς δεν επιβεβαιώθηκαν. Μάλλον το κατάλαβαν, καθώς για τα νέα Lumia με τα Windows Phone 8, οι ανακοινώσεις ήταν λίγο πιο «προσγειωμένες».
Όμως, η πορεία των Windows Phone 8 είναι καίριας σημασίας για τη Nokia. Πολύ απλά, γιατί αν δεν καταφέρει να πάρει με τα WP8 ένα μερίδιο της τάξεως του 15%-20% στην αγορά των smartphones, τότε μάλλον θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε να δούμε πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Και εκεί ίσως να είναι η μοναδική περίπτωση που υπάρχει το ενδεχόμενο η Microsoft να αγοράσει τη Nokia: πολύ απλά για να τη σώσει...
Σχόλια