Είναι στιγμές που αναρωτιέμαι αν χρειάζομαι πραγματικά τον φορητό υπολογιστή ή το netbook. Μήπως με ένα smartphone μπορείς να κάνεις όλες τις δουλειές σου τελικά; Είναι μια απορία που έχω τους τελευταίους μήνες καθώς βλέπω ότι ακόμη και αν κουβαλάω το netbook μαζί μου, πολύ σπάνια το χρησιμοποιώ. Ακόμη πιο σπάνια δε, χρησιμοποιώ και το mobile broadband που έχω για ασφάλεια σε περίπτωση που χρειαστεί να στείλω κάποιο email ή να έχω πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Μέχρι στιγμής, το smartphone έχει αποδειχθεί πολύ ικανός αντικαταστάτης. Για το email δεν το συζητάω καν. Με έχει σώσει. Παλαιότερα, όταν επέστρεφα στο γραφείο, έπρεπε να καθαρίσω το email μου που είχε γύρω στα 200 μη αναγνωσμένα μηνύματα, εκ των οποίων 15-20 ήταν πραγματικά χρήσιμα. Τώρα, φθάνω και το email έχει ήδη καθαριστεί, έχω τσεκάρει τα πάντα και έχω ήδη απαντήσει όπου χρειάζεται.
Ακόμη και το RSS μου, έχω αρχίσει να καθαρίζω, ενώ πλέον μπορώ να βλέπω τι γίνεται στο Twitter και στο Facebook, χάρη στις ειδικές εφαρμογές που κυκλοφορούν για όλα τα κινητά. Επίσης, η εμπειρία του σερφαρίσματος στο Διαδίκτυο είναι αρκετά καλή, οπότε ούτε και σε αυτόν τον τομέα έχεις πρόβλημα. Πρακτικά, λοιπόν, κάνω όλες τις δουλειές που θα έκανα και με το netbook. Μόνο μία έλλειψη υπάρχει: το γράψιμο άρθρων.
Σίγουρα, δεν μπορείς να τα έχεις όλα δικά σου, αλλά θα μου ήταν πολύ πρακτικό να έγραφα και τα άρθρα μου στο smartphone που έχω. Η αλήθεια είναι ότι το έχω δοκιμάσει και με σχετική επιτυχία, καθώς έγραψα ένα άρθρο 800 λέξεων σε ένα HTC κινητό με συρόμενο πληκτρολόγιο. Όμως, η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκα περίπου 30% περισσότερο σε σχέση με τον φορητό υπολογιστή και η διαδικασία ήταν αρκετά κουραστική. Για πιο μικρά κείμενα, ίσως η κατάσταση να είναι πιο εύκολη. Θυμάμαι και το συνάδελφο Νίκο να είμαστε Βρυξέλλες και να στέλνει τα κύρια σημεία για ένα θέμα που "έτρεχε" στην Αθήνα, γράφοντας τα στο κινητό του, ένα Nokia Ν95 με παραδοσιακό πληκτρολόγιο!
Βέβαια, και εγώ και ο Νίκος δεν είμαστε το παράδειγμα. Μάλλον, παράδειγμα προς αποφυγή είμαστε... Η πραγματικότητα είναι πως δεν βολεύει να γράφεις κείμενα σε ένα smartphone. Σε μεγάλη ανάγκη θα το κάνεις βέβαια, αλλά η αλήθεια είναι πως θες την οθόνη των 9-10 ιντσών τουλάχιστον. Δεν ξέρω, βέβαια, ποιά θα είναι η εμπειρία σε 5άρα οθόνη smartphone, αλλά αυτό μάλλον θα αποτελέσει θέμα επόμενης στήλης.
Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τα video. Σίγουρα, μπορείς να δεις video (χωρίς προβλήματα) σε smartphone, αλλά η εμπειρία είναι σαφώς καλύτερη όσο μεγαλώνουν οι ίντσες. Το ίδιο είναι βλέπεις το Avatar σε 26άρα τηλεόταση και σε μία 50άρα; To αυτό ισχύει και μεταξύ smartphones και netbooks. Ας περιμένουμε να δούμε τα 5άρια smartphones μήπως και αλλάξουμε άποψη...
Σχόλια