Καλές γιορτές σε εσένα, ταπεινή αναγνώστρια και αναγνώστη, που τόσο πολύ σου έχουν λείψει τα θεόπνευστα κείμενα μου. Καλές γιορτές και σε εσένα φίλε αναγνώστη και αναγνώστρια, που δεν με γνωρίζεις καν, αλλά έτυχε να σε προβοκάρει ο τίτλος του άρθρου μου! :-) Ένιγουέι... Μάλλον τα κατάφερε. Οπότε δεν χρονοτριβώ άλλο.... Μπαίνω στο ψητό. Και όχι, δεν θα γράψω Καζαμία φέτος. Θα το κάνουν τόσοι και τόσοι άλλοι.
Πάμε λοιπόν...
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια προσπάθεια να ‘κλείσει’ το ανοικτό Ίντερνετ. Πομπώδης δήλωση, θα μου πείς. Ίσως. Παρόλα αυτά, δεν μιλάω μόνο για την προσπάθεια του ίδιου του ΟΗΕ, να φορέσει καπέλο στο διαδίκτυο, αλλά και για μεμονωμένες κινήσεις, κυρίως από την Social πλευρά. Κοίταξε για παράδειγμα το Twitter. Έκοψε το API του, τραβιέται συνέχεια στα δικαστήρια, σταμάτησε συνεργασία με το Linkedin, αλλά και με το Instragram, και ποιος ξέρει ακόμα. Παλιότερα, αναφορά στο γεγονός είχε κάνει και ο Dalton Caldwell, CEO του App.net σε επιστολές του τόσο στο Twitter, όσο και στον ίδιο τον Zuckerberg.
Από την άλλη, έχουμε την πρωτοφανής αστοχία του Systrom (Instagram CEO), να “καπηλευτεί” (=αν δεν σου αρέσει η έκφραση.. στα σχόλια, plz!) τις φωτογραφίες της κοινότητας του, προς ιδίον όφελος. Και μπορεί να διάβασα, κάτι ανοησίες του στυλ ‘σιγά, ρε φωτογράφε που θα σου κλέψουν τα γατάκια που αποθανάτισες‘, εντούτοις δεν παύουν να υπάρχουν φωτογραφίες ποιοτικές ή φωτογραφίες ειδησεογραφικά-ντοκουμέντα από κάποιους (άλφον) και δεν του ανήκουν σαν πνευματική ιδιοκτησία, για κανένα λόγο, ασχέτως ποιότητας (βήτον). Μην ξεχνάς, ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλατφόρμες έκφρασης. Δεν είναι αποθηκευτοί χώροι δεδομένων, που ο ιδιοκτήτης τους, μπορεί να πάρει τα δεδομένα και να τα κάνει ότι θέλει, χωρίς να ρωτήσει τουλάχιστον, έστω από στοιχειώδη ευθιξία, την κοινότητα του.
Όπως και να έχει. Δεν μένω εκεί.
Αν βάλω κάτω και τις δυο τρανταχτές περιπτώσεις του Twitter και του Instragram, θα έλεγα ότι μάλλον εντοπίζω ένα πολύ μεγάλο κοινό μυστικό, που ίσως προκαλεί αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις. Δεν μπορούν να παράξουν έσοδα. Λεφτάκια..
Ενώ τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, έχουν βρει ένα μοντέλο να κάνουν monetize την επισκεψιμότητα και παράγουν κέρδη (μικρά ή μεγάλα, για το μέγεθος τους, λίγη σημασία έχει), τα εν λόγω δυο δίκτυα, δεν βγάζουν μια. Νάδα. Νάθινγκ. [Και μην μου πείς για τα sponsored tweets, γιατί θα γελάω για 4 μέρες ασταμάτητα. Και δυνατά. Και με φαγητό στο στόμα!].
Παρόλα αυτά, τα δυο αυτά κοινωνικά δίκτυα, έχουν λάβει,
το Instagram: 715 εκ. από το FB , και άλλα 57,5Μ πιο πριν από διάφορους VCs,
το Twitter: 1,16 δις από πάμπολλα VCs.
Έτσι λοιπόν, η μόνη λογική εξήγηση στην οποία μπορώ να καταλήξω, είναι ότι αυτές οι ανεξήγητες (για όσους είμαστε απ’ έξω και απλά υποθέτουμε) κινήσεις, μάλλον οφείλονται σε πιέσεις που δέχονται και οι μεν και οι δε, από τα κεφάλαια (VCs), που σιγά-σιγά αρχίζουν να απαιτούν, αν όχι κάποια ανταπόδοση, σίγουρα όμως την εκπόνηση κάποιου σχεδίου που θα παράγει κέρδη, στο άμεσο μέλλον.
Και όσο τα εν λόγω δίκτυα, συν όσα ακόμα μεγαλώνουν χωρίς να έχουν βρει τρόπο να κάνουν monetize, δεν βρίσκουν τρόπο να πλουτίσουν, τόσο θα βλέπουμε σπασμωδικές κινήσεις που θα τα φέρνουν σε κόντρα με τις κοινότητες του.
Πιστεύω, και μακάρι να κάνω λάθος, ότι αυτή η περίοδος που τα λεφτά έρεαν άφθονα σε start-ups, απλά και μόνο γιατί είχαν βρει τρόπο να δημιουργούν κοινότητες, φτάνει στο τέλος της, σιγά-σιγά. Τα σοβαρά VCs θα αρχίζουν να ξαναμελετούν πιο ενδελεχώς τα business plans και θα επενδύουν στα τυφλά, μόνο όταν η ιδέα είναι disrupting σε πολύ μεγάλη κλίμακα (example). Αν βρείς χρόνο ανάμεσα στα Τούρκικα σήριαλ ή στις επαναλήψεις του Χριστουγεννιάτικου Die Hard, δες ένα video του Vinod Khosla, που χειρίζεται περισσότερα από 1,3 δις δολάρια σαν VC, στο τελευταίο TechCrunch Disrupt. Εκτός των άλλων, ο Khosla την πέφτει και στο Y-Combinator, λέγοντας ότι ‘φτιάχνουν start-ups με ωραίο pitch, αλλά τελικά μηδενική αξία’ (μετάφραση στο περίπου).
Κλείνω, για να μην κουράσω άλλο με τις τόσο τεχνικές λεπτομέρειες, που μόνο εγώ γνωρίζω άλλωστε. Πραγματικά, είναι από τις φορές που, αν και τρολ της νόρμας, εύχομαι να πέφτω πάρα πολύ έξω σε αυτά που γράφω. Γιατί φοβάμαι ό,τι αν έχουν μια δόση αλήθειας αυτές οι προβλέψεις, τότε θα έχουμε ένα 2013 γεμάτο αναταράξεις και κόντρες, μεταξύ πολλών start-ups, χωρίς πλέον καμία κάλυψη. Πόσο μάλλον όταν ο Marc Benioff, CEO της Salesforce, λέει κυνικά ότι θα ‘σκοτώσει’ 3 start-ups που έχει επενδύσει, μερικά λεπτά μετά την παρουσίαση τους!
Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι κοινότητες.
Καλές γιορτές. Φάτε πολύ. Και δώστε και στον διπλανό σας, αν δεν έχει. Μην γίνεστε τσίπηδες, επειδή σας το λέει μια εταιρεία ηλεκτρονικών.
Δοκισήσοφος
Υ.γ.1: Μακάρι το 2013, να μας βρει με περισσότερα χαμόγελα. Και όσοι είμαστε στην τεχνολογία, και ξέρουμε την δυναμική της, έχουμε μια ιερή υποχρέωση να βοηθήσουμε τους άλλους τριγύρω μας να την κατανοήσουν και να την χρησιμοποιήσουν. Ίσω από κάτω προς τα πάνω, να βοηθήσουμε αυτήν την άμοιρη χώρα να ορθοποδήσει ξανά. Ας βάλουμε επιτέλους και την τεχνολογία στο τραπέζι της ανάπτυξης.
Υ.γ.2 Κάποτε στα υστερόγραφα έγραφα κακίες. Και τώρα θέλω να το κάνω, αλλά το αφήνω για το επόμενο κείμενο της επόμενης χρονιάς. Προς το παρόν μόνο Χαρά, Αγάπη, Ελπίδα, Υγεία, Αλληλεγγύη... και όλα αυτά σε πολύ καλές τιμές!! (μιας και πλέον έχουν χάσει την αξία τους, τέτοιες έννοιες)
Σχόλια