Σύνδεση, επαφή, και ξανά έξω στην πραγματική ζωή

Σύνδεση, επαφή, και ξανά έξω στην πραγματική ζωή

Σήμερα νιώθω την ανάγκη να γράψω για το twitter και την επιχειρηματικότητα. Πρόσφατα πήρα μέρος σε ένα μικρό, αλλά μεγάλης αξίας event, το Tweetlight. Με θέμα τα έβδομα γενέθλια του twitter βρέθηκα ανάμεσα σε μια παρέα ωραίων ανθρώπων, σε ένα ζεστό βιβλιοπωλείο (ξέρετε, το λένε “οίκος ανοχής σκέψης”!), που ήθελαν να μάθουν, να καταλάβουν, να έρθουν πιο κοντά χωρίς ταμπέλες και πρέπει. Αυτές είναι αξίες που βρίσκονται υπό διωγμό στην Ελλάδα της φωνής και της οργής, ενώ τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να εξελίσσουμε μία συνεχή ζύμωση θετικής σκέψης και βιωματικής συνεκπαίδευσης.

Το twitter βρήκε τον κόσμο σε ρουτίνα και τον εξέπληξε. Ανέτρεψε την πολυλογία με μόλις 140 χαρακτήρες. Απαίτησε να δίνεις προστιθέμενη αξία με ένα link και λίγες λέξεις. Απομυθοποίησε την παραγωγή ειδήσεων και έκανε τους δημοσιογράφους λιγότερο σημαντικούς. Απέδειξε ότι το micro-blogging είναι για όλους κι ας μην έχεις Blog (sic). Ανέδειξε τον δρόμο των κοινοτήτων και πόσο κοντά είσαι με τα κέντρα καινοτομίας της Ινδίας, της Βραζιλίας, των ΗΠΑ, της Σουηδίας. Ενα μόνο hashtag σχετικό με τη βιώσιμη ανάπτυξη ή για τη σύνδεση του Αμαζονίου με ευρυζωνικότητα, αρκεί να δώσει βήμα σε χιλιάδες πολίτες που ενεργούν, συνομιλούν και κρίνουν. Ανοιξε τον κόσμο της βιωματικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης. Τέλος έγινε μια ακόμη δημοκρατική κατάκτηση του πελάτη, του αγοραστή, του υποψήφιου εμπόρου δίνοντας σε όλους αμεσότητα, γνώμη, φωνή, κριτική. Είναι εκεί οι Ελληνες επιχειρηματίες, νεοφυείς ή παλαιοί; Οχι, γιατί μάλλον υποτιμούμε τις νέες δυνάμεις και τάσεις.

Το twitter αναδημιουργείται κάθε μέρα. Θα έχουμε 3 δις smartphones το 2016 και με 10 ώρες χρήση του mobile internet θα εκραγεί! Σε μέρη που η διείσδυση της ευρυζωνικότητας και των κοινωνικών δικτύων υπολείπεται, κάθε μέρα όλο και περισσότεροι το επισκέπτονται. Εντυπωσιάζονται και μένουν σε αυτό. Μαθαίνουν και μοιράζονται. Διαδίδουν και επηρεάζουν. Ετσι, φεύγει ο έλεγχος της γνώσης και της πληροφορίας από τις παραδοσιακές μορφές εξουσίας και τα δίκτυα ενημέρωσης. Και αυτό είναι θετικό, αν γίνεται με ηθική, αυτοσυγκράτηση, διάθεση για εξέλιξη.

Εκείνο το βράδυ, στο Tweetlight, είπαμε πολλά για το twiiter, χρήσιμα και βοηθητικά. Κρατώ όμως δύο ως πιο σημαντικά, που αποτελούν εμμέσως και τη συμβουλή μου σε οποιον θέλει να επιχειρήσει. Πρώτον, στην Ελλάδα δεν έχουμε σημαντικά, μεγαλα γεγονότα με ουσία. Βεβαίως έχουμε εκθέσεις, κλαδικά events, μικροσεμινάρια, καμια ομιλία -για κανα ευρώ- αλλά μας λείπουν γεγονότα που ενώνουν και αναπτύσσουν, που σε πάνε να δεις το μέλλον, όπως τα TED (στην ολοκληρωμένη προϊόντική του μορφή), Davos, Mobile World Congress, Social Good Summit κλπ. Η εξήγηση είναι απλή και μαζί θανάσιμα λυπηρή. Είμαστε μια κλειστή χώρα. Συντηρητική και φοβισμένη που δεν αγαπά τη συνεργασία. Οπως όλα τα branded startup events θα έπρεπε να είναι ένα, για να απογειώσουν την επιχειρηματικότητα, έτσι και όλα τα επιμελητήρια, και όλες οι τουριστικές μονάδες σε ένα μεγάλο portal. Ολες οι εκθέσεις σε ένα. Ολοι οι φορείς με μεγάλα hashtags σκέψης και δημόσιας διαβούλευσης. Τότε, το twitter θα ήταν κανάλι επαφής με μία ενιαία Ελλάδα, που θα έκανε περήφανους, κερδοφόρους, βιώσιμους, αποτελεσματικούς αγώνες. Κάθε μέρα!  Χωρίς trolls (μόνο!) ίσως δεν είχε πλάκα, αλλά θα είχε νοήμα. Θα μας έπαιρνε από τη στασιμότητα και τη ρουτίνα της γκρίνιας σε άλλα επίπεδα. Θα μας μάθαινε τον κόσμο καλύτερα, φίλοι υποψήφιοι επιχειρηματίες.

Δεύτερον, το twitter μας μαθαίνει πως να έχουμε ψηφιακή αλλά και πραγματική ζωή μαζί. Με τη διαρκώς αυξανόμενη χρήση mobile everywhere, κινδυνεύουμε όλοι από ένα ιδιότυπο ‘burnout’. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα που για τα επόμενα 10-12 χρόνια θα είναι σε ένα ‘death spiral’, δεν πρέπει να μας διαφύγει πως μετά από το ενθουσιώδες RT πρέπει να αναζητήσουμε την επαφή, τη συνάντηση με τον άνθρωπο που είδαμε και μοιραστήκαμε κάποια αξία μαζί. Η ψηφιακή μας ταυτότητα θα είναι πάντα πια εκεί, σαν το μόνο μέσο προβολης και ενσυναίσθησης μαζί με άλλους πολλούς, αλλά η πραγματική ζωή θα μας δώσει συνεργασίες και προστιθέμενη αξία, δουλειές και φίλους. Μαζί τότε θα πορευτούμε καλύτερα στο μέλλον.

Στην εκδήλωση TweetLight γνώρισα -με σάρκα και οστά- τα ψηφιακά προφίλ που διάλεξα και ακολούθησα. Εμεινα με τη βεβαιότητα και τη χαρά, ότι είναι πολύ πιο σημαντικοί από το προφίλ τους και τώρα για κάποιους ξέρω τι ακριβώς να λέω, όταν θέλω να πω μια καλή κουβέντα ή να κάνω μια σύσταση. 

Το twitter είναι μία από τις γέφυρες να ξεφύγουμε από το παλιό και να διαβούμε προς το άγνωστο. Είναι ένα κομμάτι της ψηφιακής μας εκπαίδευσης και συνδημιουργίας κοινοτήτων. Αλλά οι κοινότητες πρέπει να φτάσουν έξω από τα κοινωνικά δίκτυα, να εμπνεύσουν και να επηρεάσουν θετικά. Για αυτό φίλοι υποψήφιοι επιχειρηματίες, αξιοποιήστε το και μετά βγείτε έξω... από τα skype, τα mobile conferencing tools ...στη ζωή. Γνωρίστε, μιλήστε, ανοίξτε το διάλογο και τον προβληματισμό. Στα χρόνια που έρχονται δεν θέλουμε ακόμη ένα «κλείσιμο», ακόμη μια συνήθη ρουτίνα ...με μοναδική αλλαγή να έχουμε τα shiny smartphones. Θέλουμε βατήρα για να αναδημιουργήσουμε το μέλλον, που έκανε μια μεγάλη κοιλιά....

Ευχαριστώ TweetLight και FreeThinkingZone! Θερμά ευχαριστώ όλους τους ομιλητές και πάνω απ’όλα, όλους όσους είσαστε εκεί, που με κάνατε να αισθανθώ ότι δεν είμαι μόνος στη θετική σκέψη και δράση. Συνδημιουργήσαμε κι ας μην το καταλάβαμε... Επαληθεύσατε την πίστη μου ότι στην Ελλάδα δεν είναι όλα νεκρά, όπως μοιάζουν.

 

Αντί υπογραφής...

#twitter #TweetLight: event proved how important is 2 have real life & #digital-connect with valuable people; this is community building!!

 

@tpagakis και όπως πάντα stay tuned!

TWITTER,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home