Φίλοι μου μετέφεραν σε συζήτησή μας το τι έγινε στη Σύνοδο Κορυφής του New Cities summit στο Ντάλας των ΗΠΑ τον Ιούνιο. Το θυμήθηκα περπατώντας ανάμεσα σε σπασμένα πεζοδρόμια της πόλης. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένων δημάρχων, εκπροσώπων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πολλά startups που εργάζονται για λύσεις πόλεων, ακαδημαϊκή κοινότητα και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ήταν όλοι εκεί για να συζητήσουν το μέλλον των πόλεων και το πώς μπορούμε να φτιάξουμε την μητρόπολη του 21ου αιώνα. Καταρχήν, υπογραμμίστηκε, ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να καλυτερεύσουν οι πόλεις μας, αν αυτό δεν γίνει με έξυπνο και βιώσιμο τρόπο, και αν αυτό δεν είναι αντικείμενο ευρύτερης συνεργασίας γύρω από τεχνολογικές λύσεις που startups και άλλες εταιρίες μπορούν να δώσουν.
Το θέμα «Τεχνολογία και Πράσινη Πόλη» απασχολεί τα τελευταία χρόνια το κοινό. Δεν ξέρω αν είναι μόδα ή πραγματική στρατηγική ανάγκη για τους ιθύνοντες, πάντως μας αφορά όλους! Αλλά τι πραγματικά εννοούμε όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «Πράσινη Πόλη»; Είναι μια πόλη που απλά έχει πολλά πάρκα, που τοποθετεί στον τελευταίο όροφο κήπους και αστική γεωργία - μεγάλο μέρος των οποίων θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την τεχνολογία; Είναι μια πόλη χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που εστιάζει στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ή, είναι κάτι περισσότερο από αυτό; Μήπως η «Πράσινη Πόλη» μπορεί να είναι μια ευρύτερη λύση βιώσιμης ανάπτυξης για να σταθμίσει τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, από όσα «κακά» φέρνει η πολυκοσμία; Είναι όλα αυτά και οι λύσεις που σου δίνει, για να ζεις καλύτερα.
Πολλοί μιλούν για τις έξυπνες πόλεις, δίνοντας μια μονοδιάστατη πλευρά, μόνο εκείνη της τεχνολογίας. Μια έξυπνη πόλη δεν είναι κατ 'ανάγκη μια βιώσιμη, ευχάριστη πόλη από μόνη της, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι οι τεχνολογικές λύσεις θα έχουν ένα καθαρό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα στο σύνολό της. Ως εκ τούτου, θέλω να πιστεύω ότι, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «Πράσινη Πόλη», δίνουμε μια ολιστική άποψη της έξυπνης και βιώσιμης πόλης.
Οι παππούδες μας μεγάλωσαν με τον τηλέγραφο και το "ασύρματο", με το καμάρι που πολλά σπίτια είχαν τότε... Fast forward 85 χρόνια και σήμερα γιαγιάδες είναι ενεργές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απίστευτο ταξίδι! Fast forward και τα παιδιά μου θα πρέπει να ζουν σε πόλεις, που όλες οι λύσεις ελευθερώνουν χρόνο στον πολίτη, που όλα τα σημεία θα είναι προσεγμένα, βιώσιμα και όμορφα. Εκεί οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας θα συνεργάζονται, για να δίνουν πρόσβαση σε όλους, σε όλες τις κοινές, δημόσιες υπηρεσίες. Θα αυξάνουν την παραγωγικότητα και θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο τετρπλάσιο από ότι εφευρέσεις όπως η μηχανή ατμού ή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανάπτυξη των τεχνολογικών λύσεων θα μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 15%, όπως αποδεικνύουν ήδη διεθνείς μελέτες. Απιστευτο ταξίδι!
Σε αυτές τις πόλεις, πάλι, οι λύσεις τεχνολογίας που θα εστιάζουν στον άνθρωπο-πολίτη, θα μπορούν να αυξήσουν την κοινωνική ισορροπία και βιωσιμότητα (π.χ. ψηφιακή ένταξη, πρόσβαση σε κοινωφελείς υπηρεσίες, γεφύρωμα χασμάτων παιδείας και κοινωνικής ισότητας, μείωση ρατσισμού κλπ). Στη New Cities summit πολλοί νέοι επιχειρηματίες ICT μίλησαν για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων σήμερα. Εψαξα λίγο περισσότερο το παράδειγμα της Ινδικής NextDrop, η οποία έχει αναπτύξει μια υπηρεσία SMS για την παρακολούθηση της διαθεσιμότητας του νερού σε περιοχές προβληματικού εφοδιασμού και ενημερώνει τους κατοίκους, πότε θα λάβουν νερό στην περιοχή τους. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι νέες, καινοτόμες υπηρεσίες μπορούν να αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες υποδομές επικοινωνιών και να εγγυηθούν την κοινωνική βιωσιμότητα για φτωχές ή χωρίς υποδομές περιοχές των πόλεων..
Stay tuned ...και ο θεός βοηθός!
Σχόλια